Skip to main content
  • 4.04.2017.

Sonar najavio novu pozornicu i preko 60 dodataka lineupu!

Barcelonin glazbeno tehnološki centar žudnji za glazbom i tehnologijom – Sónar – apsolutna je zvijer, hidra i kerber na globalnoj uvrnutoj festivalskoj karti.


U spektakularnoj dugovječnosti 24. izdanja veći je nego ikad s organizacijom koja se neumorno trudi koordinirati goleme slivove umjetnika, kreativaca i tehnoloških inovatora, a Barcelona pleše kroz dane i noći od 15. do 17. lipnja. Kako je neminovno da festival koji slavi inovacije, iste, u neljubavi spram monotonije, uvodi i sam, za novo izdanje ujedno je najavljena i debitantska, deveta po redu, SónarXS pozornica koja će se koncentrirati na undergorund i ekstremiste u sklopu Sónar by Day dnevnog naličja festivalskih bakanalija. Uvodi mlade talente i showove manjeg intimnijeg formata koji će predstaviti nekonvencionalne zvukove, one stvari koje žive negdje na rubovima mutnih žanrovskih margina, a cilj joj je upravo taj da te protrese i pokaže ti što još sve postoji vani i kako mladi ljudi rade sjajne stari za koje još nikada nisi čuo. Tu ćeš zateći derivate stilova kao što su dancehall, juke, rap and trap.

Naletjeti ćeš na svježa lica španjolske scene kao Dellafuente, izumitelj onoga što se naziva trap jondo, tu je i dancehall zvijezda Bad Gyal, footwork predstavnik BSN Posse, kao i popularan među hip hop ekipom MC Bejo. Od internacionalnih  imena tu je francuski Kiddy Smile koji preuzima ballroom scenu, Conor Thomas s eksperimentalnim klupskim radikalijama, Deena Abdelwahed koja miješa future beatove s tuniškom glazbom, Total Freedom kao karika koja nedostaje između trancea i latinskih ritmova, Dj Florentino koji lovi digitalni futuristički reggaeton, kao i misteriozni Aethereal Anthropod uz drone, ambient i speedcore.

Sónar Barcelona 2017 – Third lineup announcement from Sónar on Vimeo.

Na generalnoj skali golemom lineupu pridodani su svježe i Thundercat koji će predstaviti novi album "Drunk", Sohn kao Britanac s punim šakama elektroničkog popa, s također novim albumom u rukama, Andy Stott s live showom u kojem predstavlja techno i tamni dub i trijadno žensko pojačanje D∆WN (r&b i futuristički pop), Jlin (footwork inovatorica) i karizmatična Princess Nokia (nova zvijezda njujorškog hip-hopa i trapa. Uskače i disco legenda Cerrone koji će izvesti hitove iz studija 54 poput "Supernature" i "Love In C Minor".

Sónar by Night počašćen je prisutnostima Dubfirea koji brani boje techno tabora, ovdje je i Nick Hook koji se vraća nakon seta prije dvije godine, Jacques Greene, DJ i producent koji obnavlja house scenu. Clara 3000 kao članica Kill the DJ kolektiva i dvojac Avalon Emerson & Courtesy.

Dnevni dio showa bogatiji je ujedno i za dvije dame. Iz Argentine stiže Juana Molina s novim na elektroniku se oslanjajućim albumom i Elysia Crampton s glazbom koja miješa pradavne latinoameričke zvuke s naprednom digitalnom produkcijom. Plesat će se i na elektronički hip hop Keys N Kratesa, novu francusku zvijezdu DIY popa Jacquesa i rezidenta fabrica Craiga Richardsa.

Što se tiče tehnoloških egzibicija, ovdje je Nonotak s zvučno svjetlosnim performansom "Shiro", Tarik Bari, suradnik Radioheada i Nicolasa Jaara, koji će rekreirati audiovizualni svijet u 3D, i Boris Chimp, sa stvarnim audiovizualnim performansom koji će prepričati narativ prve čimpanze koja je poslana na Mjesec.

SonarDôme program pod kuriranjem Red Bull Music Academy ekipe dovršen je uz 19 novih umjetnika. Uz Thundercata uvedeni su i eksperimentalni američki duo Matmos, techno majstorstva Roberta Hooda uz Floorplan live turneju, Njujorčanka Veronica Vasicka, MC Earl Sweatshirt i C. Tagana. Još 13 dodataka čine i Suicideyear (US), Denis Sulta (UK), Star Eyes b2b Jubilee (US), RayRay (Taiwan), Daniel Brandt & Eternal Something (DE), Miiin (Korea), Etyen (Lebanon), Crystal / Sparrows (Japan), Ghostly Enemies (ES), Huma (ES), Lanoche (ES), Lamusa (IT) y Sofie Winterson (DE).

Od španjolskih nacionalnih soničnih blaga Sónara tu su hrabri katalonski band Animic, Aitor Etxebarria koji će predstaviti soundtrack stvoren za dokumentarac  bombardiranju Guernice, potom Fran Lenaers iz Valencije koji miješa gitaru i elektroniku. Fira Fem dolazi sa stvarima s novog albuma,a za malo tropskog štiga tu su Playback Maracas, a emotivno znanstveni pop nosi Connectome. Novo uvedeno DJ krdo uključuje i imena kao što su Bawrut (techno, acid), Diego Armando (African rhythms, dub), Tutu (dance, pop, electronica), Pauk (experimental, IDM), Judah (hip hop, funk), Telmo Trenor (beats), Mario Nieto (breaks, future beats), Rumore (house, balearic) and Sandro Jeeawock (r&b, footwork).

Po upade plivaš kraul u suzama radosnicama ovdje, a za toliko infa o svakome zasebno da ti se zavrti i da hiperventiliraš skačeš na službene stranice Sónara ovdje. Enjoy!
 

defected zagreb mobile
Vezani članci
Honey Dijon, David Morales i François K samo su neki od poznatih aktera koji su sudjelovali u stvaranju novog dokumentarca.
wls 20 mobile
Honey Dijon, David Morales i François K samo su neki od poznatih aktera koji su sudjelovali u stvaranju novog dokumentarca.
defected zg desk