Baner
alt

Stiže golemi pariški Techno parade!

Nedjelja, 06 Rujan 2015

Pomisliš li na Parizu glazbenom pogledu možda ti padne na pamet harmonikaš s nostalgičnom šansonom svirajući za ekipu koja mirno ispija kavu u nekom caffeu.

 
No u rujnu pariški underground izlazi po zrak na ulice i diše punim plućima zauzimajući kilometre i kilometre pariških ulica u Port-Royale-u. Nakrcani glazbeni kamioni s svojim golemim ozvučenjima kretat će se kroz masu od 400 000 ljudi. U proturječnosti starih fasada i drveća i mladih rasplesanih tjela željnih života 19. rujna napisat će se  novo poglavlje Techno Paradea, nazvano "U srcu ritma".
 
Koncept Technoparadea potekao je iz Njemačke a klicu u Francusku je otpuhao baš vjetar otpora. Transplactacija se dogodila nakon što je 1996. u zadnji tren otkazan festival "Polaris" jer se Lyon bojao povezanosti tek ničuće glazbene scene s drogama i izgredima. Sponzorska organizacija parade, Technopol, formirana je tako upravo kao odgovor na ovu vladinu represiju i od tada brani žanr postavljajući paradu svake godine od 1998. Od tada nadalje francuski techno je stvorio svoj vlastiti bogati zvuk na koji je britanski tisak zalijepio etiketu "French Touch".Od sredine devedesetih promijenio se i način na koji vladajući gledaju ovaj glazbeni event pa je tako i Ministarstvo kulture priskočilo u pomoć sa financiranjem festivala. Ovo je sudbina svih kulturno umjetničkih pokreta - otpor, prihvaćanje i na poslijetku slavljenje.

alt
 
Jedan od sudionika savršeno je sabio svoje iskustvo događaja koji unatoč futurističkim zvucima još uvijek nevjerojatno vuče na iskonske tribalne sugestije zajedništva: "Beat je tako glasan da vas udari u trbuh; jedina stvar koju možete je poslušati ga i plesati." 
 
Event ima namjeru brisati kulturološke i rasne granice u sve premreženijem svijetu stapanj i prožimanja  pa je tako 2011. sadržavao posvetu Arapskom Proljeću nazvanu "Independent Dance, a 2012"Renew'all" je predstavio platformu s alžirskim elektroničkim umjetnicima. Dobro došli na parišku paradu 2015.! Uskočite u samo srce ritma!
Stiže golemi pariški Techno parade!