Skip to main content
  • 11.02.2017.

Fran K. i glazbene arheologije Diggin’ It Out plesnjaka

Plovimo ponovo prekrasnim putevima preliminarnih promenada KSProma onih koji tek imaju doći. Proceduru znaš, s maksimom da na mladima svijet ostaje si već upoznat, kao i s odgovornošću da se, imaš li mogućnosti, uključiš u njihov rast.

 
Nekada počne tiho i polako, strasti se ušuljaju na stražnja vrata i u regularnoj progresiji života šapuću sa strane iz sjene, sugerirajući ispravnu liniju kojom bi trebao krenuti želiš li živjeti puni potencijal, a ponekad sa sobom dovedu paradu, na nebu bijesne vatrometne stihije, imaju megafon  i pojačala i urlaju ti u lice da ostaviš sve što radiš i posvetiš se baš njima. U ovom drugom modalitetu glazba je ušla i u život Frana K.

 
Domaći mladi gospodin s zagrebačkih ulica, zaplakao je u okrilju K. obitelji 4.srpnja 1997., a puhanje 15 svjećice na torti unosi u život mnogo više no što je očekivao. Prvi izlasci bacaju laso oko srca i techno i house stežu obruč u ugodnom zagrljaju iz kojeg ne želiš nikada više biti pušten. 2015. uloga plesača više nije bila dovoljna i Fran od prijatelja preuzima njegovu DJ opremu i tamo preko Save u jednoj sobi kreće istraživački projekt učenja. Uskoro upada i prva gaža u lokalnom klubu, gdje se u semi-live izvedbi pridružuje i dugogodišnji prijatelj na džembi, a Fran kopa najbolji house koji može naći. Poziv za svirku stiže iznova, no na zahtjev komercijalnije noći za pultom Fran odbija, nespreman žrtvovati techno, house i disco za njihov ekvivalent poskočica. Kako to obično biva, nećeš vidjeti da su otvorena druga vrata ako jednima ne okreneš leđa.

 
Stiže poziv od prijatelja i kolege Leona B za pulteve Modula 80, a zatim i preuzima miksetu iz ruku Tom Buga u One4One klubu a poznaje ga i Taboo, Luna Mela Beach Bar i zrćki Rocks. Eventualno One4One, u potrazi za novim rezidentom, upošljava ruke mladoga čovjeka i nastaje sjajni novi koncept Diggin' It Out partyja. Kome su namijenjeni? Svima onima koji osjećaju posebnu lascivnu tetivnu povezanost s technom masivnih bass linija i funky jazzy house oblizekima koji su prošli ispod radara, zakopani duboko ispod običnog. Diggin' It Out struže obično s površine, uzima lopaticu i metlicu i razgrće slojeve do onoga skrivenog malo dublje u žanrovskim naslagama, onog neobičnijeg, opskurnijeg i pomaknutijeg. Beskrajno zahvalan Ivici Petku i Gogolesku koji su u njega vjerovali od samih početaka, nastavlja dalje šaka čvrsto stisnutih oko svog sržnog uvjerenja: "Glazba je otkriće veče od sve mudrosti i filozofije".
sonus 1
Vezani članci
Honey Dijon, David Morales i François K samo su neki od poznatih aktera koji su sudjelovali u stvaranju novog dokumentarca.
wls 20 mobile
Honey Dijon, David Morales i François K samo su neki od poznatih aktera koji su sudjelovali u stvaranju novog dokumentarca.
brejcha 2