Assurance, film o preprekama s kojima se žene suočavaju u Nigeriji i plesnoj glazbi

Srijeda, 15 Siječanj 2020

Film "Assurance" koji je režirala Juba (britansko-nigerijska DJ-ica koja živi u Berlinu) donosi afričke glasove u trenutnu raspravu o rodnoj nejednakosti u plesnoj glazbi.


Ta rasprava odvela ju je u Nigeriju, gdje se povezala s tri DJice: Sensei Lo, DJ Yin i DJ Ayizan kako bi dobila uvid u njihova iskustva u kontekstu Lagosa. Unatoč tome što je već bila upoznata s utjecajem rodnih uloga i patrijarhata u Nigeriji, uranjanje u svjetove tri žene Lagosa, omogućilo je Jubi da dublje istraži posljedice društvenih očekivanja i prosudbi.Assurance, koji traje nešto više od 30 minuta i premijerno je prikazan prije par dana na kanalu 4:3, prikazuje ženske DJ-e koji se suočavaju s problemima jedinstvenim za nigerijsku kulturu, kao i s preprekama s kojima se žene suočavaju u glazbenoj industriji širom svijeta. Dokumentarni film, želi istražiti zastupljenost ženskih DJa izvan prevladavajućeg, globalnog sjevernog centra.

"Assurance je nastao iz moje želje da pronađem nove perspektive u raspravi o neravnoteži spolova glazbene industrije", kaže DJ Juba.

Assurance, film o preprekama s kojima se žene suočavaju u Nigeriji i plesnoj glazbi