Baner

Upoznajte Red Light District Amsterdama!

Nedjelja, 09 Kolovoz 2020

Amsterdamski Red Light District jedna je od glavnih turističkih atrakcija.


Vrlo je vjerojatno da ste čuli za četvrt De Wallen, najstariji i najtipičniji amsterdamski kvart koji osim bordela odgaja i kult ulične umjetnosti, a kao turistička atrakcija nosi naziv Red Light District.Od bordela do strip klubova, kazališta za odrasle, sex shopova, muzeja prostitucije, erotike i kanabisa, te dame na odabir u izlozima, amsterdamski Red Light District ima sve. No, suprotno onome što bi mnogi mogli pomisliti ima vrlo prijateljsku atmosferu i nije toliko opasan kao nekada.

U većini slučajeva po drugim sredinama, četvrti imena "Red Light District" posebno su povezane s ženskom uličnom prostitucijom, mada se u nekim gradovima ta područja mogu podudarati s muškom prostitucijom i gay mjestima. Na kanalu AdventuresinEurope objavljena su dva kratka dokumentarca sa necenzuriranim materijalom koji možete pogledati u nastavku.Kako se grad počinje buditi noću, počinju se paliti crvene svjetiljke po kojem je ovaj kvart i dobio ime. Izlozi (kojih je ukupno oko tristotinjak) počinju se polako puniti, prvi coffee shopovi otvarati svoja vrata, a njegovim ulicama osim užurbanih stanovnika grada koji jure na posao, bauljati i prvi turisti. "Postoji jedno važno pravilo kada je riječ o damama u izlozima – dozvoljeno je gledanje i pregovaranje, ali ono što je strogo zabranjeno je njihovo fotografiranje", prenosi travel bloggerica Tea Gudek Šnajdar na Culturetourist.comNizozemska je legalizirala prostituciju 2000., te se seks djelatnice moraju registrirati u lokalnu gospodarsku komoru i plaćati poreze. U Amsterdamu je evidentirano oko 7000 prostitutki prema službenim brojkama. Najpoznatiji live show i kazališta za odrasle definitivno su Moulin Rouge i Cassa Rosso.

Prošle godine je kako prenosi Index, amsterdamska Gradonačelnica razmatrala je zatvoriti Red Light District zbog uvjeta u kojima se nalaze seksualne radnice i radnici; radi sprječavanja kriminala koji se odvija iza zatvorenih vrata, te smanjivanja problema sa lokalnim stanovništvom. Bile su najavljene javne rasprave, ali sve to nije urodilo plodom. U siječnju su ipak u ukinuti organizirani turistički obilasci kvarta.Red Light District je zatvoren
u ožujku, ali zbog koronavirusa, a 1. srpnja ponovno su otvorena vrata uz nove mjere sigurnosti - nema ljubljena i kontakta licem u lice, higijena i provjera simptoma za klijente.

VICE je također objavio četiri nastavka o Red Light Districtu koje možete pogledati ovdje.

Upoznajte Red Light District Amsterdama!