Skip to main content
  • 9.03.2018.

Jezgra i Kulturaljka pretvorili Šibenik u urbanu metropolu

Izložbom u galeriji Matija koja prikazuje kako izgledaju hrvatski klubovi jutro poslije razuzdanih zabava otvorena je osma po redu Kulturaljka, a bila je to večer kakva se rijetko viđa u Šibeniku.

Piše: 


Uz instalacije dizajnera Danijela Hrga i svirku Bake Juniora i Tabule, večer je izgledala kao otvorenje izložbe u urbanom klubu neke europske metropole. Izložba je postavljena u suradnji s portalom Klubska Scena i njezinim edukativnim programom 'Jezgra', a fotografije prikazuju hrvatske klubove u Zagrebu, Sisku, Rijeci, Novalji, Primoštenu i Dubrovniku, kada posljednji partyjaneri napuste plesni podij i upute se prema nekom afteru.

Klubovi čuvaju svoje tajne, kad utihne glazbe, ugase se reflektori i posljednji se posjetitelji upute dalje, ostaje još samo pokoji trag upravo završene rave avanture. Ideja se rodila 2012. godine kad smo takav projekt vidjeli u Njemačkoj, a nekoliko godina kasnije odlučili smo ga pokrenuti u Hrvatskoj. Klubovi jutro poslije su neobičan trenutak koji nitko od nas nije u potpunosti zamijetio. Izložbu smo prvi put postavili 2016.godine u Zagrebu i Splitu, a sad je došao red i na Šibenikriječi su osnivača portala Klubska Scena Goran Tomašević koji je otvorio izložbu.

Jedan od autora fotografija je Tonko Mikulandra koji je rekao da bi mogao bar pet minuta pričati o fotografiji koja je nastala jedno jutro u Aurori.

Iza ove fotografije je cijela jedna priča, ali ukratko ću reći da je to bio trenutak kakav nikad nisam doživio. Na partyju ste, gledate sve te ljude i nekoliko sati kasnije, jutro poslije, ispred vas je prazan podij na kojem i dalje osjetite energiju svih tih ljudi – kazao je Mikulandra.

Podršku Kulturaljci dao je i Grad Šibenik, a dogradonačelnik Paško Rakić večeras je iz šale na kratko i stao za DJ pult. Kazao je i kako će uvijek podržavati ovakve događaje.

Ovakvi programi će uvijek imati našu punu podršku posebno jer je to nešto što se događa u vremenu mirovanja, pred ljetnu špicu – poručio je dogradonačelnik zadužen za društvene djelatnosti.

'Mastermind' iza Kulturaljke, Igor Bergam, kazao je kako je ovo osma godina, ali još su mladi, inovativni i puni ideja.

Večeras kulturu glazbe i našu bogatu scenu promoviramo u galeriji gdje spajamo clubbing, DJ-e, umjetnost i performere, novinarstvo, produkciju, show.., ma sve. Jer ovaj grad je divan, Šibenik je istinska glazbena prijestolnica Dalmacije – kazao je Bergam iz udruge P.A.R.K., organizatora Kulturaljke.

Cijeli događaj je bio u izravnom prijenosu na Facebook-u portala ŠibenikIN pa pogledajte kako je bilo. Idući događaj na rasporedu Kulturaljke održat će se 15. ožujka u Azimutu gdje će biti predstavnici HDS ZAMP-a održati edukativnu radionicu ‘Intro’. Radionica je zamišljena tako da praktičnim primjerima, ‘od sobe do stagea’, prati razvoj i karijeru mladog autora ili autorskog benda: od prvih probi u garaži do velikih pozornica i ugovora s diskografskim kućama, publisherima i ostalima. Posebna je pozornost posvećena upoznavanju sustava kolektivne zaštite autorskih prava s kojim se glazbenik susreće u svim fazama svog djelovanja. Reportažu možete pogledati danas u 17.30 na Županijskoj panorami HRT-a.

Izvor: SibenikIN

brejcha 1
Vezani članci
Honey Dijon, David Morales i François K samo su neki od poznatih aktera koji su sudjelovali u stvaranju novog dokumentarca.
sonus 1
Honey Dijon, David Morales i François K samo su neki od poznatih aktera koji su sudjelovali u stvaranju novog dokumentarca.
sonus 2