Skip to main content

Ableton Live 10 Recenzija

Ableton je još prošle jeseni najavio izlazak desete verzije Live-a, nakon nekoliko mjeseci beta testiranja, finalnog usavršavanja i poliranja, Ableton Live 10 je napokon spreman za korištenje. Nova verzija donosi pregršt novih i poboljšanih funkcija.

U ovoj recenziji ćemo se osvrnuti na najbitnije novosti i poboljšanja koja donosi deseta verzija Live-a.

Redizajn
Za početak osvrnimo se na samo sučelje Live-a, sve je nekako pojednostavljeno, čišće i funkcionalnije. Novi font, jasnije ikone (budući su sada napravljene od vektorske grafike tako da se ne gubi na kvaliteti kada se zumira), postoji pet različitih tema, tako da korisnici mogu odabrati onu koja im se čini najugodnija za rad. Nova paleta boja također ima veliku ulogu u lakšem snalaženju i samoj organizaciji elemenata.

Wavetable
Možda najzanimljivija novost u desetoj verziji je novi sintisajzer instrument pod nazivom "Wavetable". Mnogi ga već uspoređuju sa popularnim Serum pluginom, koji sam za sebe košta 189 dolara, "Wavetable" sličnih karakteristika i mogućnosti je sastavni dio desete vezije Live-a. Postoje mnogi preseti "Wavetablea" kao što su "Bass", "Synth Lead", "Synth Keys", "Synth Rhytmic", "Pad", "Effects", "Percussive" i mnogi drugi preseti. Sadrži dva oscilatora sa detaljnim vizualnim prikazom: "Linear" i "Polar", 3 "envelope-a" za modulaciju zvuka, dva filera sa rezonancijom i "Matrix mod" (mod za dodjeljivanja LFO modulacija određenim, željenim parametrima).

Grupe u grupama
Od sada se mogu raditi grupe u grupama kanala. Što znači da se npr. otvoreni hihat i zatvoreni hihat mogu grupirati u jednu grupu, a tu grupu staviti unutar grupe gdje su svi ostali drum elementi. Sa "Assign Track Color to Grouped Tracks and Clips" opcijom možemo obojati sve kanale i klipove unutar te grupe sa bojom koja je stavljena za glavnu grupu.
Kada se pretražuju prijašnji projekti unutar "Browser" sekcije, od sada se i tamo prikazuju grupe kanala, a ne svaki kanal zasebno kako je bilo u prijašnjoj verziji.

Editiranje više midi klipova istovremeno
Kada se selektira nekoliko MIDI klipova istovremeno u "Note editoru" se prikazuju sve midi note koje su odsvirane unutar svih tih selektiranih klipova. Unutar "Note editora" možemo određivati u kojem midi klipu želimo raditi i na taj način istovremeno koristiti nekoliko MIDI klipova različitih kanala. Ovo je odlična opcija koja nam olakšava da izbjegnemo preklapanje elemenata na različitim MIDI klipovima. Može se istovremeno editirati do sedam MIDI klipova. Kada se svaki od tih selektiranih klipova oboja u različite boje, u "Note editoru" vidimo te note u bojama kao i njihov klip i na taj način ih možemo lakše razlikovati.

Capture
Jedna od najzanimljivijih novih opcija je "Capture". U prijašnjim verzijama, kada smo odsvirali  neki zanimljiv klip pomoću MIDI kontrolera, a zaboravili pritisnuti recording, taj klip je ostao nezabilježen i morali smo ponovo odsvirati taj dio. U desetoj verziji Live-a, taj MIDI klip više nije zaboravljen, pristiskom na "Capture" opciju vraćamo na prethodno odsvirano stanje i ono postaje zabilježeno i na taj način spasili odsvirani klip.

Echo
Dobar "Delay" efekt je nešto što je stvarno nedostojalo Live-u. Postoji "Ping Pong Delay" u Live-u, koji nije loš, ali za neke zahtjevnije i interesantnije "Delay" efekte mnogi su koristili različite pluginove drugih proizvođača. S "Echo" efektom, to više nije potrebno, budući "Echo" sadrži pregršt različitih "Delay" efekata. Grupirani su u četiri grupe: "Ambient Spaces", "Clean Delay", "Modulated Delay" i "Vintage Delay". Osim osnovnih parametara koje treba sadržavati svaki "Delay efekt", "Echoe" ima detaljan vizualan prikaz odjeka, on može biti različiti za lijevu i desnu stranu stereo signala, ima ugrađen "High i Low pass filter". Odabir različitih modulacija toka signala i još pregršt opcija za oblikovanje odjeka.

Pedal
Pedal je novi efekt distorzije, vrlo jednostavan za korištenje, ali itekako učinkovit. Uz osnovnih parametara koje mora sadržavati svaki dobar efekt distorzije, "Pedal" ima i "Sub" opciju koja dodaje distorziju u "Sub bass-u".

Drum Buss
Novi kompresor za ritam sekciju. Posebnost kod njega je što sadrži različite presete za naglašava različitih nota, npr. "Boom in G", "Punch Boom in A" i slično. Na taj način korisnik može na vrlo jednostavan i brz način pronaći kompresor efekt koji paše kreiranim ritam elementima.

Collections
U pregledniku se može kreirati do sedam novih foldera različitih boja, koji mogu predstavljati što god korisnik želi i prilagoditi "Collections" svom radnom tijeku, npr. plavi folder može biti kolekcija "Delay efekata", ljubičasti "Synth" i slično. U pregledniku pored željenog instrumenta, efekta, samplea… pritisne se desna tipka miša i selektira željeni folder i taj je element dodijeljen tom folderu. Nakon toga pored svakog tog elementa se pojavljuje kvadratić sa odgovarajućom bojom u kojem se folderu radi. Na taj način korisnik može raditi sam svoju kolekciju najpotrebnijih mu alata i ubrzati svoj tok rada.

Pen tablet mod
Nova opcija za rad na računalima koji imaju zaslon osjetljiv na dodir, umjesto mišem sve možete raditi dodirom prsta, jednostavno prstom prođete po slideru kanala kao da je fizički slider. Korisnici računala koji imaju takav zaslon, stvarno će uživati u ovoj opciji.

Backup
Svaki puta kada se klikne na „save“ otvara se novi backup folder, tako da se izbjegne mogućnost da spremite neki element i u kasnijem radnom tijeku, ste shvatili da je prijašnja verzija bila bolja, ali ste zapravo presnimili taj projekt. Backup opcija čuva do deset predhodno spremljenih verzija, unutar istog naziva projekta, tako da se možete vraćati unazad ako ste ipak zadovoljniji prethodnom spremljenom verzijom. Također kada govorimo o spremanju projekata, sada postoji i "Undo save opcija", za ispravljanje neželjenog spremanja.

Nazivanje ulaznih i izlaznih kanala
Od sada se mogu dodavati imena kanalima zvučne kartice, npr. Input 1 može biti mikrofon, 3/4 neki eksterni instrument koji imamo ukopčan, imena studio monitora kod izlaznih kanala i slično.

Packs
Od sada se Ableton Live sample paketi mogu instalirati unutar samog Live-a, tako da nije potrebno zasebno skidanje na internet stranici i importiranje unutar Live-a, već se sve može odvijati unutar Live-a. Čak i kada skidate neki veći sample paket i ugasite Live, on će nastaviti skidati sample paket koji Vas očekuje sljedeći puta kada ćete pokrenuti Live.

Utility
"Utility" se od sada može stišati do beskonačno, prije je bilo moguće do -35db. Također još jedna jako korisna opcija je to što se može određeni signal pretvoriti u mono, npr. sve ispod 120 hz da bude mono signal, a sve iznad stereo.

EQ Eight
Kod EQ Eighta se sada mogu rezati niske frekvencije do 10 hz, prije se moglo do 30 hz.

Split stereo panning
Od sada se može stereo slika podijeliti na dvije zasebne "panning" opcije i na taj način zasebno pomicati lijevi i dio zvučnog signala.

Metronom
Od sada se može promijeniti zvuk metronoma.

Eksportiranje mp3 formata
Od sada se može eksportirati i mp3 fajl 320 kbps, istovremeno se može eksportirati wave i mp3 fajl, tako da nije potrebno zasebno eksportiranje.

Još neka manja, ali itekako značajna poboljšanja u "Arrangement" pogledu
Pritiskom na kombinaciju tipki CMD/CTRL + Scroll za zumiranje gdje se nalazi kursor miša:

Selektirani MIDI klip se može pomicati pomoću strelica lijevo/desno, odmah se prilagođava gridu, ako želimo još pomicati izvan grida pritisnemo kombinaciju tipki CMD/CTRL + strelice lijevo/desno.

Note unutar MIDI clipa možemo pomicati pomoću kombinacije tipki Shift +Option/Alt.

Možemo automatski "warpati" audio klip unutar timelinea pomoću kombinacije tipki Shift + pomicanje audio klipa

Pritiskom na nulu može se deaktivirati samo dio selektiranog audio klipa ili sa pritiskom na "R" tipku reversati.
 
Chase midi notes – kada svira dugačka nota (npr. pad), više se ne treba vraćati na početak da bi se započela ta nota, sada se može kliknuti bilo gdje unutar tog MIDI klipa i ona će započeti svirati na tom selektiranom mjestu, tako da ne treba vraćati na početak klipa kao što je bilo potrebno u prijašnjim verzijama.

Za kreiranje praznog MIDI klipa u "Arrangement" pogledu samo se duplo klikne na selektirani grid i odmah se napravi MIDI klip unutar tog grida.

Za zumiranje unutar audio klipa, samo se selektira željeni dio i sa "Z" tipkom zumira taj selektirani dio i sa kombinacijom tipki "Shift" + "Z" se vraća u normalno stanje.
 
U "Arrangement" pogledu sa tipkom "S" se minimiziraju svi kanali i prikazuju koliko god ih stane na ekran.

"Fades" – unutar audio klipa se može koristiti fades pritiskom i pomicanjem gornje kockice, koja se pojavljuje na početku i kraju tog audio klipa.

Radi same preglednosti aranžiranja automatizacije su sada sakrivene i uključuju se pritiskom na "Automatization" opciju i odmah se prikazuje prostor za kreiranje automatizacija.

Ableton Push 2
Korisnici Ableton Push 2 će također uživati u mnogim novostima. Prikaze "Wavetable" vizualizacije na Push 2 ekranu, vizualni prikaz "Echo" efekta, prikaz frekvencijskog polja i rezanje frekvencija pomoću"EQ-a", vizualni prikaz odsviranih MIDI nota i još mnoge druge mogućnosti koje itekako ubrzavaju i olakšavaju rad na Ableton Push 2 kontroleru.

Finalna riječ
Ableton Live 10 je osvježen, sa puno novih funkcija koje će itekako pomoći korisnicima u svojim glazbenim kreacijama. Mnoge nove funkcije će zamijeniti korištenje "vanjskih" plugin-ova, budući Live sada ima apsolutno sve što je potrebno za kvalitetan rad. Live 10 dolazi kao i prije u tri verzije: Intro (79 eura), Standard (349 eura) i najveći paket Suite (599 eura). Za korisnike prijašnjih verzija, cijena će biti nešto manja, tako da najveći Suite paket mogu imati za 250 eura. Pakiranu verziju Live-a možete kupiti kod ovlaštenog distributera na području Hrvatske, Sonarscope.



Ableton Live 10 Box

Ableton Live 10 Box nadogradnja

Demo verziju od 30 dana možete skinuti sa njihove stranice:

Recenziju izradio: Phoenix Kraundler
[FB]
[YT]
[SC]
[MC]
[IG]

hardbeats mobile
Galeb Nikačević otkriva svijet lako dostupnih halucinogenih biljaka koje rastu po šumama i gorama Srbije.
hardbeats mobile
Galeb Nikačević otkriva svijet lako dostupnih halucinogenih biljaka koje rastu po šumama i gorama Srbije.
brejcha 2