Cookie Consent by FreePrivacyPolicy.com
Baner

Psihodelični tretman psilocibinom ublažava tešku depresiju pokazuje studija

Nedjelja, 15 Studeni 2020

Nalazi nove studije, objavljene 4. studenoga u JAMA Psychiatry, sugeriraju da bi psilocibin mogao biti učinkovit u mnogo široj populaciji pacijenata koji pate od velike depresije nego što se prethodno mislilo.

U istraživanju koje je obuhvatilo manji broj odraslih osoba sa teškim oblicima depresije, istraživači Johns Hopkins Medicine izvještavaju da su dvije doze psihodelične tvari psilocibin, dane uz podržavajuću psihoterapiju, rezultirale brzim i velikim smanjenjem simptoma depresije, pri čemu je većina sudionika pokazala poboljšanje, a polovica sudionika studije postigla remisiju kroz četverotjedno praćenje.

Spoj koji se nalazi u takozvanim čarobnim gljivama, psilocibin stvara vizualne i slušne halucinacije i duboke promjene u svijesti tijekom nekoliko sati nakon uzimanja. 2016. istraživači Johns Hopkins Medicine prvo su izvijestili da je liječenje psilocibinom u psihološki podržanim uvjetima značajno ublažilo egzistencijalnu anksioznost i depresiju kod ljudi s dijagnozom raka opasnom po život.

Zeleno svjetlo psilocibinu u američkoj državi Oregon