Skip to main content
  • 30.06.2017.

Velška policija na oprezu zbog lovaca na LSD zakopan 1977.!

Da, zaista, ovo se stvarno događa! Za malo pozadine upoznat ćemo vas s operacijom Julie koja se odvijala prije 40 godina i čak je ovjekovječena u Clash pjesmi "Julie’s Been Working For the Drug Squad".


I tako je jedno tiho velško selo još jednom preplavljeno momcima i damama koji hodaju tankom plavom linijom zakona pod upozorenjem da bi uskoro mogla stići skupina kriminalaca koji će nastojati pronaći goleme količine nezaplijenjenog nikada pronađenog LSD-a, sakrivenog u selu prije 4 desetljeća. Pa kaže – 1977. policija je izvela golemu operaciju u staroj vili unutar sela Carno u zapadnom Walesu i razbila multimilijunsku operaciju za koju se smatra da je snabdijevala LSD-jem 90% Velike Britanije. Jedan od uključenih policajaca sada je istupio s tvrdnjom kako je uhićeni u raciji podijelio da je još uvijek na lokaciji skrivena golema količina droge koja bi nakon svih ovih godina još uvijek trebala biti u savršenom stanju. Dyfed -Powys policija ovu tvrdnju je uzela ozbiljno i upozorila stanovnike sela da bi mogli očekivati neželjene posjetitelje koji će njuškati uokolo, a obaviješteni su i sadašnji vlasnici vile Plas Llysyn, dok su u parametru oko vile postavljene intenzivne patrole.

Glasnogovornik policije objasnio je:" Dyfed-Powys policija je svjesna problema i procjenjujemo sadržaj iskaza. Provjerit ćemo arhive na raspolaganju kako bismo utvrdili zahtjeva li podignuti slučaj daljnju istragu. U međuvremenu ćemo obavijestiti sadašnje vlasnike Plas Llysyn o izjavi i potencijalnoj opasnosti pojave osoba koje bi mogle krenuti u potragu za drogom. Pružit ćemo im podršku pojačanom kontrolom. Također bismo voljeli naglasiti da Dyfed-Powys policija zauzima odriješit stav u trgovanju drogom i da će se poduzeti prikladne mjere za svakoga za koga posumnjamo da koristi objavljene informacije kako bi im pomogle u pronalaženju i raspačavanju kontroliranih supstanci."

Priča je sasvim bizarna i sasvim prikladna za filmsku adaptaciju svojim nevjerojatnim, gotovo farsi nalik, spletom okolnosti. Naime operacija Julie lansirana je nakon što je jedan od sudionika zatečen u automobilskoj nesreći u gradu Machynllethu u zapadnom Walesu. Policija je sastavila poderanu poruku i pronašla kako spominje ključni sastojak LSD-a. Posljedično se u elaboriranu akciju uključilo 800 članova policijskih snaga, od kojih su neki bili pod krinkom hippiea koji traže drogu, a neki su se namjerno uplitali u nerede s policijom samo kako bi se uklopili. Jedna grupa policajaca je također optužena da je gay kult i zajednica ih je počela pobliže motriti, pa su tako na lokaciju uvedene i ženske službenice, uključujući i narednicu Julie Taylor koja postaje upravo ona Julie iz Clash pjesme.

Nakon nekoliko mjeseci nadzora i prikupljanja podataka policija je u jednoj raciji zaplijenila milijun tableta i dovoljno sirovina za proizvodnju još 6.5 milijuna. Operacija je rezultirala sa 120 uhićenja i 15 osuđenih koji su zajedno dobili 120 godina zatvora, dok je cijena jedne tablete u roku od jedan dan od racije skočila s 1 funte na 5.

Bivši policajac Stephen Bentley, koji je pustio priču o sakrivenim golemim količinama LSD-a, vjerojatno je želio samo prodati reizdanje svoje knjige "Undercover: Operation Julie – The Inside Story" i šanse su da nije očekivao da će nekoliko rečenica pokrenuti kaskadu oživljavanja lova na blago. Stvarnost je nekada zanimljivija od 7. umjetnosti.

sonus 1
Vezani članci
Honey Dijon, David Morales i François K samo su neki od poznatih aktera koji su sudjelovali u stvaranju novog dokumentarca.
sonus 1
Honey Dijon, David Morales i François K samo su neki od poznatih aktera koji su sudjelovali u stvaranju novog dokumentarca.
brejcha 2