Baner

Zašto su potrošači kanabisa vitkiji?

Nedjelja, 13 Prosinac 2020

Dijeta, detoksikacija, bilo iz zdravstvenih ili estetskih razloga (ili pomalo oboje), želja za mršavljenjem svake godine donosi milijarde dolara u industriju mršavljenja.


Pa ipak, kako nam studije neprestano govore, rezultati gotovo nikad nisu trajni. Možda se čini nelogičnim, ali kanabis može pomoći.Prema istraživanju klinike CannaWay koje promatra prosječnu zapadnjačku prehranu, zaključak je kako zapadnjačka prehrana dovodi do visokog udjela omega-6-masnih kiselina i malo omega-3-masnih kiselina, što ukazuje na kroničnu i prekomjernu stimulaciju CB1 receptora.

Idealan omjer omega-6 i omega-3 za ljudsko tijelo je 3: 1, ali u prosječnoj zapadnjačkoj prehrani to može doseći čak 20: 1, što zatim dovodi do prekomjerne aktivacije CB1 receptora. Istraživanje kaže: "Pretjerana stimulacija naših CB1 receptora može rezultirati povećanom stopom pretilosti, zajedno s nezdravim lipidnim profilima, inzulinskom rezistencijom, upalom i povećanim rizikom od kardiovaskularnih bolesti."

Drugim riječima, sustav koji održava naša tijela u ravnoteži sam je van ravnoteže, zahvaljujući hrani koju jedemo. Istraživanje sugerira da redovito stimuliranje CB1 receptora kanabisom može dugoročno umiriti ovaj prekomjerno opterećeni receptor, dok profesor Glazer jedan od glavnih sudionika istraživanja dalje navodi kako je redovito konzumiranje kanabisa povezano s nižim indeksom tjelesne mase (BMI) i nižom stopom pretilosti. "Ovo je uzbudljiv razvoj događaja, posebno u vezi s dugotrajnim smanjenjem regulacije CB1, koji može suzbiti apetit, a istovremeno povećati sagorijevanje kalorija."

Ali nije samo THC u pitanju kada je u pitanju glad ili njen nedostatak. Profesor Glazer kaže da drugi kanabinoid, nazvan THCV, zapravo može blokirati učinak THC-a na CB1 receptore, potencijalno suzbijajući apetit. Potvrđuje ranije dokaze koji sugeriraju da THCV može smanjiti povezanost u područjima mozga povezanim s apetitom - područjima za koja se također pokazalo da su pogođena pacijentima s pretilošću. "Dakle, THCV može igrati ulogu u smanjenju učestalosti pretilosti."

Blokiranje CB1 receptora za suzbijanje apetita nešto je što je farmaceutska industrija već istražila. Biljka kanabisa sastoji od preko 250 jedinstvenih kemijskih spojeva, a istraživanje usredotočuje prvenstveno na THC i CBD. Potrebno je više istraživanja za konačne odgovore, ali budućnost upotrebe kanabisa prilično obećava.

Zašto su potrošači kanabisa vitkiji?