Baner

Arsen Pavešić: DJ sekcija je zamišljena upravo u svrhu zastupanja DJ-a

Ponedjeljak, 02 Listopad 2017

Prošle godine u sklopu edukativnog programa "Jezgra" napravili smo tribinu "Osnivanje DJ udruge" na kojoj su diskutirali Arsen Pavešić, Ivan Komlinovic, Blacksoul i Go Cut.


U međuvremenu DJ-i su se zaista založili da od inicijalne ideje Klubske scene nastane pozitivan pomak prema naprijed za domaću DJ zajednicu. Edukativni dio ovogodišnjeg izdanja Future Sound Of Zagreb festivala održat će se u četvrtak, 05. listopada u klubu Boogaloo, a jedna od tribina na programu uključuje i predstavljanje DJ sekcije Hrvatske Glazbene Unije koja je nedavno uspješno reaktivirana. Razgovarali smo s Arsenom Pavešićem, jednim od pokretača ove inicijative...
1. Pozdrav Arsene i dobro došao na stranice Klubske u osvit ove esencijalne teme i pozitivnog pomaka za domaću DJ zajednicu. Prethodna godina bila je obilježena razgovorima o potrebi stvaranja jednog koherentnog kolektiva koji bi zajedničkim snagama izborio bolje uvjete za elektroničke glazbenike. Što se točno rasplelo prethodnoga tjedna i kako dolazi do reaktiviranja DJ sekcije u HGU-u?

Pozdrav KS ekipi i svim čitateljima. Prije svega, rekao bih da su razgovori i varijacije na temu pokretanja udruženja DJ-a prisutni sigurno desetak godina. To je tema koja se fantomski pojavljuje i nestaje i koja, uglavnom ovisi o nekim vanjskim faktorima, a ne golom potrebom za stvaranje koherentnog DJ kolektiva. U ovom je slučaju prevagnulo stupanje na snagu Zakona o fiskalizaciji kojim su, između ostalog, onemogućene gotovinske isplate DJ honorara ''na ruke'', tako da su i DJ-i morali početi primati uplate na žiro račune, baš poput svih legalnih honoraraca. Na taj su način, silom prilika, ušli u taj sustav, a to je otvorilo neke nove frontove i, još jednom, ukazalo na potrebu osnivanja tijela za zastupanje DJ-a.Tu dolazimo do trenutka kojem je kumovala i KS, s lanjskom tribinom o osnivanju DJ udruge u Pločniku, nakon koje je počela komunikacija s Hrvatskom Glazbenom Unijom o ponovnoj aktivaciji njihove DJ sekcije koja je osnovana još 2010., ali je posljednjih godina, spletom okolnosti, bila neaktivna. Proces njene reatkivacije je nedavno napokon priveden kraju, uz svesrdnu podršku HGU-a.2. Koliko dugo već postoji potreba i što je doprinijelo kritičnoj masi koja naposljetku rezultira reaktivacijom? Koji domaći glazbenici su aktivni dio sekcije i koliko članova za sada broji?

Da bi stvar bila malo jasnija, razdvojio bih ovdje pojmove glazbenika/autora i DJ-a. Brojni autori su se, u međuvremenu, individualno i na vlastitu inicijativu učlanjivali u Hrvatsko Društvo Skadatelja koje štite njihova autorska prava, no DJ-i koji reproduciraju glazbu tzv.mehaničkim putem su zasebna kategorija, koja dosad nije imala predstavničko tijelo. DJ sekcija je zamišljena upravo u svrhu zastupanja DJ-a, a ne glazbenika/autora. Drugim riječima, članstvo u DJ sekciji podrazumijeva članstvo u HGU, ali ne i obrnuto - glazbenik koji izvodi autorsku glazbu ''live'' nije nužno i DJ. U praksi će to značiti da će se DJ sekcija ubuduće komunicirati s postojećim članovima HGU-a koji su evidentirani kao DJ-i te stimulirati nova članstva. O aktualnim podacima u registru HGU-a ne mogu precizno govoriti, no naše nezavisno istraživanje po regijama govori nam da na nivou države trenutno djeluje cca 700-800 DJ-a elektroničke glazbe te barem još toliko onih koji reproduciraju glazbu drugih žanrova (rock, pop, hip hop, r'n'b,...)
3. Pravno gledano koje ovlasti sekcija posjeduje s obzirom na to da je formalni dio HGU i ne operira sasvim neovisno? Kako teče proces u kojem bi nove ljubaznije mjere bile prihvaćene i implementirane?

DJ sekcija je u statutu HGU-a definirana kao programsko-interesna grupa, a osim nje aktivna je još  sekcija etno glazbe te sekcija klapskog pjevanja. Svaka sekcija je formalni dio HGU-a i kao takva slobodna je donositi prijedloge od interesa za skupinu koju zastupa te sukladno tome i predstavljati HGU u procesu realizacije tih prijedloga, naravno uz odobrenje nadležnih tijela HGU-a. S obzirom da je HGU krovna organizacija glazbenika u Hrvatskoj, s preko 6000 članova i statusom strukovne udruge, to joj daje respektabilnu poziciju u komunikaciji prema institucijama, drugim udrugama, međunarodnim suradnjama, apliciranju na natječaje itd. U tom smislu napominjem kako nam je čast i zadovoljstvo što je DJ-ima pružena mogućnost punopravnog članstva u takvoj organizaciji.
4. Kojim temama se planirate prvenstveno posvetiti, a što stoji kao dugoročni cilj DJ sekcije. Koji je plan i postoji li neki vremenski okvir za njegovo ostvarenje?

Plan djelovanja je okvirno podijeljen u tri točke: edukacija, promocija i administracija. U edukacijskom smislu na godišnjoj razini ćemo organizirati informativne tribine po hrvatskim gradovima te pokušati sudjelovati u što više postojećih edukativno-zabavnih manifestacija, s ciljem privlačenja novih članova. Prvu takvu održat ćemo 5.10.2017. u zagrebačkom klubu Boogaloo, u sklopu festivala FSOZ. Tribine će pratiti i promocija putem internet kanala koji su u izradi te portala koji su dosad iskazali interes za ovaj projekt, poput KS. Administrativni dio posla tiče se eventualnih savjetovanja za članove prilikom realizacije autorskih ugovora i problematike vezane uz taj segment. Ako govorimo o nekim dugoročnim ciljevima, jedan od tih je svakako da jednog dana kategorija DJ-a bude u prilici aplicirati za status umjetnika.
5. Koje su najvažnije stvari koje ćete tražiti što se tiče dodjeljivanja DJ licenci i koje će biti pogodnosti pri naplaćivanju autorskih ugovora za članove? Kolika je članarina i kako DJ ili producent može postati dio udruge?

Odredba HDS ZAMP-a o DJ licencama, odnosno ''dozvolama o privremenom reproduciranju i umnožavanju glazbenih djela'' na snazi je od 2010., a izrada novog prijedloga za 2018. bit će jedan od glavnih zadataka DJ sekcije. Pravilnik se, doduše, već nekoliko puta korigirao, ali na temelju nekih individualnih ''ad-hoc'' konzultacija, stoga još uvijek nije pronađen model koji bi bio prihvatljiv većini DJ-a. Sam prosjek ''licenciranih'' DJ-a dižu sezonski DJ-i i strani festivali, no domaćim DJ-ima koji nastupaju kroz čitavu godinu postojeće tarife nisu proporcionalne honorarima, a, zapravo, svaki je nastup bez licence i potencijalno kazneno djelo. Kako bi se to reguliralo, DJ sekcija će do kraja godine iznijeti nekoliko idejnih prijedloga HDS ZAMP-u za 2018. Što se tiče pogodnosti za članove, one su iste kao i za sve članove HGU-a, a primarno se odnose na poreznu olakšicu pri naplati honorara, što je detaljno opisano na stranicama www.hgu.hr. Isto vrijedi i za članarine koje godišnje iznose 300kn.
6. Je li pravno moguće u budućnosti zamisliti udrugu koja djeluje potpuno neovisno od HGU-a i bi li to uopće bilo poželjno? Koja bi bila osobna projekcija pomaka kroz narednih nekoliko godina i koje je po tebi centralno pitanje kojime se treba pozabaviti ? Koja će bit najočitija promjena i benefit za afirmirane i neafirmirane umjetnike?

U ovom trenutku ne vidim na koji bismo način mogli kvalitetnije djelovati kao samostalna udruga, a ne kao dio HGU-a. Moramo biti svjesni da dosad, iz pozicije svih relevantnih institucija, DJ-i nisu imali nikakav status, a uključivanje u rad HGU-a prvi je korak u promjeni te percepcije. Neka moja osobna projekcija je da DJ u bližoj budućnosti funkcionira kao i svaki drugi freelancer, da bude licenciran, da može legalno obavljati svoju djelatnost i naplaćivati honorare, uz sva radnička i građanska prava koja uz to idu. U tome će ih podržavati snažna organizacija kao što je HGU i njena DJ sekcija, čiji će rad biti javan i u kojeg se, sa svojim prijedlozima i idejama, mogu uključiti svi članovi. A ukoliko se u budućnosti pojavi potreba da DJ sekcija evoluira u zasebnu udrugu, neovisnu o HGU-u, svakako ćemo to i razmotriti, no zasad sam mišljenja kako je ovaj koncept puno bolja varijanta.

Arsen Pavešić: DJ sekcija je zamišljena upravo u svrhu zastupanja DJ-a