Skip to main content
  • 3.05.2018.

Delta Funktionen: ‘Stvarni talent će se uvijek istaknuti’

Ovoga vikenda party sezona u splitskoj Kocki dolazi do svog kraja, a tom prilikom sprema se prava techno poslastica.

Piše: 

I dok stiže prvi vikend u novootvorenom mjesecu divne nam 2018., za klub Kocka to znači i finale ovogodišnje party sezone. U petak 4. svibnja u  eventu Taman, posjetitelji će svjedočiti najjačem partyu za sezonu 2018. Osim dvojce velikih techno imena, spremaju se podebljani razglas kao i posebni vizualni spektakl.

Glavni gosti su Delta Funktionen i DJ TLR, a mi smo odabrali Deltu kao našu najnoviju žrtvu intervju-a.

Delta Funktionen, producent je i DJ koji je zavidnim brojem izdanja na jakim etiketama (među kojima je i Delsin) uspio sebe postaviti na sami vrh kada govorimo o techno imenima. S dugogodišnjim iskustvom, bogatom pozadinom i tehnikom, Delta svojim setovima stvara gotovo hipnotički utisak na publiku. Nakon dugogodišnjeg izdavanja na već spomenutom Delsin Records-u, otvara svoju etiketu Radio Matrix, gdje su svoja izdanja već prezentirali imena poput Mor Elian, Bodem, VC-118A itd. Kada govorimo o produkciji, Delta svoj pristup glazbi prenosi i u studio, gdje je već skuhao 3 full length albuma i mnoštvo LP izdanja. Fokusiran na hardware opremu i Sci-Fi tematiku, njegov techno/electro zvuk je ujedno i njegov potpis koji nikog ne ostavlja ravnodušnim. Regularan je gost klubova i festivala diljem Europe i šire, rezident je Tresora te se često zna naći i na line-up-u dobro poznatih klubova kao što su Concrete i Fabric.

Pozdrav Niels, kako život? Za početak, možeš li s nama podijeliti priču kako za tebe počinje put u elektroničku glazbu? Koje su te to stvari impresionirale davnih dana?

Super sam, hvala. Moj je put započeo u vrlo mladoj dobi. Gabber/hardcore je bio popularan tada u Nizozemskoj, a prvi Thunderdome rave se zapravo održao u mom rodnom gradu. Mora da sam imao 10 godina, a već sam počeo skupljati kasete i CD-e. Kada je Gabber postao vrlo komercijalan i previše istovjetan, počeo sam otkrivati druge plesne žanrove. House, techno i IDM pretežito, te djeliće electra također. U svojim ranim 20-ima preselio sam u Leeuwarden i počeo raditi za Deeptrax Records, second hand recordshop u vremenu kada Discogs nije bio toliko hypean kao danas. Dolazile su name nevjerojatne kolekcije, velike količine američkog house i techna i pronašao sam si ovdje odličnu školu. Radim beatove otkako imam 13 godina, ništa preozbiljno tada, sve dok nisam imao otprilike 24 godine i imao prvo izdanje za Delsinov pod-label Ann Aimee. To je bilo u vremenu kada je zvuk Berghaina postao popularan i evo nas sada 10 godina kasnije.

Koje je tvoje mišljenje na ogroman trend posljednjih godina da svatko želi biti DJ?

Stvarni talent će se uvijek istaknuti.

Smatraš li se više kao DJ ili kao producent? Koja je ključna razlika u tome?

Smatram se obojem, i DJ-em i producentom. Smatram da je vrlo opuštajuće biti u studiju i oblikovati zvukove i sastavljati priče. Ali ja također jako volim svirati za ljude i stvoriti im dobar provod, ili ih ponekad izazvati, ako osjećam da su za to. Energija koju dobivam od publike, izravno će se prebaciti natrag njima, to je najveća razlika koju bih rekao.

Do sada si napravio 3 LP-a. Kako si zadovoljan sa feedbackom i zvukom koji su proveo kroz njih? Kako je to izdati album za razliku od izdavanja EP-eva?

LP ili albumi, kao što ih ja volim zvati, daju vam više prostora za priopćavanje šire priče. Moja 3 albuma sasvim se razlikuju jedan od drugoga, a ponekad to zaista ne olakšava posao slušatelju.

Na što bi se mladi DJ danas trebao usmjeriti? Imaš li kakav savjet, treba li slijediti srce ili slušati glavu što je pametno, a što nije?

Pa, uvijek slijedite svoje srce, to je rješenje, bez sumnje. Nadalje, usredočite se na viziju i budite jedinstveni i pokažite svijetu neke strašne vještine.

Reci nam, koja su osnovna načela iz glazbe Delta Funktionen?

Dodir futurizma, pomalo melankoličan, grub na rubovima, razigran i uvijek priča iza svega.

Imaš li neka opća pravila koja slijediš dok si na stage-u?

Nemojte mixatu u posljednju traku prethodnog DJ-a, osim ako se o tome ne raspravljo direktno na stage-u. Čak i ako to učinite, dajte publici prostora da daju drugom DJ-u feedback, bilo da se radi o pljesku i trulim rajčicama. To instrantno umixavanje za mene je jako tužno. Kao, slijedeći 4×4 ritam je puno važniji nego riječ 'hvala'.

Što bi želi vidjeti na elektroničkoj sceni u narednim godinama?

Svježe ideje i manje oživljavanja. Sve je to učinjeno i uglavno je učinjeno bolje. Dobro je imati utjecaje, ni meni to nije strano, ali zvučati identično kao i sve stvari 80-ih polako mi ide na živce. Treba nam više ljudi koji se usuđuju riskirati kako bi ta vrsta glazba bila svježa.

Izdao si EP 'Space Race' za MORD. To je prijelaz na broken techno i prljaviju stranu techna. Što te inspiriralo za to? Da li MORD ili si se jednostavno tako osjećao?

Za one koji su slušali moji posljednji album 'Junior High School Excursion to the Parallel World' na moj labelu, možda neće biti iznenađenje što i dalje volim više mračniji i nekako prljavili techno. Nažalost, album je prošao dosta ispod radara, pa sam pomislio kako bi bilo dobro napraviti izdanje za više hardcore techno label. Sve u svemu, ima mnogo razloga, ali dobar je osjećaj i volim dobra iznenađenja s vremena na vrijeme.

Izvrstan DJ i selektor TLR, sa stažom od gotovo 30 godina po prvi puta stiže u Split. Njemu i Delti teren će pripremiti i zagrijati domačini Allan, El Commando i Kommoda. Upad vam je do 1 iza ponoći osiguran za 50 kuna, a nakon toga plaćate 20 kuna više.

[Event]
 

sonus 1
Vezani članci
Honey Dijon, David Morales i François K samo su neki od poznatih aktera koji su sudjelovali u stvaranju novog dokumentarca.
brejcha 1
Honey Dijon, David Morales i François K samo su neki od poznatih aktera koji su sudjelovali u stvaranju novog dokumentarca.
sonus 2