Baner

Dora Fodor: Bit će uzbudljivo i prožeto rođendanskom pozitivom!

Petak, 08 Studeni 2019

Intuitivnu vokalisticu Doru Fodor na sceni između ostaloga možeš pronaći kao čestu gošću NT Wave projekta s kojim otvara program našeg rođendana 15.11. u Aquariusu (22h) odmah nakon zvučne kupke (21.30h).


Potom se pridružuje neobičnom i eklektičnom All Stars Bandu (23h) sačinjenom od još petorice glazbenika koji su obilježili klupsku Live scenu - NT Wave, DJ M.I.L.E., DJ Venom, Edi Grubišić Cipal i Brego.

Program nastavljaju domaći i regionalni DJ-i: Valentino Kanzyani, Sergej Snooze, Forniva, Mayell, Mate Čeko, Lawrence Klein, Legabyte LIVE, IGZ. Bok, bok, bok, najljepši pozdrav Dora i dobro nam došla u njedra Klubske uoči iščekivanja rođendana. Pa da uskočimo odmah na izvor:1. Kako je za tebe započeo put u glazbi? Je li pjevanje oduvijek bilo nešto što si mogla zamisliti kao karijeru i kako to da si se baš odlučila za intuitivni vokal, koji elementi ovakvog načina komplementiranja glazbe glasom te posebice privlače i koliko digitalne obrade se nakelmljuje na glas kod stvaranja finalnih audio zapisa?
 
Ne mogu točno reći kada smo glazba i ja počele imati blizak odnos jer mi se čini da je sa mnom od mojih prvih ispuštenih zvukova i geganja lijevo desno na neku pjesmu. Čujem kompozicije i pjesme u svemu što proizvodi zvuk kao i većina mojih kolega. Često se dogodi da iz trenutka tišine izraste impro session koji je možda sastavljen samo od predmeta u prostoru, pucketanja ili čudnih vokalnih zvukova.

Preferiram se oslovljavati kao vokalistica, a ne pjevačica jer je medij koji istražujem glas u svim oblicima i formama, a ne samo u području pjevanja. Još jedan razlog tome jest osjećaj slobode kada u trenutcima izražavanja ne preuzimam potpunu kontrolu nad glasom već si dozvoljavam biti tek možda tik ispred onoga sto slijedi kako bi se zadržao iskonski element i nepredvidljiv ishod.
 
Na finalne audio zapise se radi osnovan mastering jer koristim dvokanalni looper BossRc202 pomoću kojeg sama prethodno manipuliram estetiku vokala. U tim trenutcima glas maskiram na način da postaje dodatni instrument sintetičkih nijansi.
2. Koliko si dugo na sceni i što bi istaknula kao svoj najveći uspjeh/gušt do sada? Sjećaš li se svog prvog nastupa? Koji žanrovi su posebice utjecali na tebe u (glazbenom) odrastanju i tko je vokalno utjecao na način na koji pjevaš?

Na sceni sam kratko i polako. 2016. godine sam upoznala neke ljude s kojima sam svirala impro sessione malo više po Zagrebu tražeći ono što mi odgovara, a u isto vrijeme sam se pojavila na sceni sa Valentom Samardžijom u njegovom dugogodišnjem projketu NT Wave kao gost vokal, te smo od tada u istraživanju zajedničkih jezika i lekcija. U jednom trenutku odlučila sam da je vrijeme da se malo povučem kako bi našla vremena za svoje autorske projekte koji su dovoljno dugo čekali na red.

Kao što sam rekla na početku, glazba me prati u svakom kutku pa sam joj tako oduvijek i pristupala. Educirala sam se kroz sve žanrove podjednako, te na taj način prikupljala gradivo o mogućnostima i smjerovima vokala, tehnika sviranja, ritma i dinamike. Rebel tinejđerski dani su bili popraćeni punkom, ali u isto vrijeme hip hopom. Kao i poslije gdje se uhvatim slušajući klasičnu glazbu dva dana nakon odrađenog techno partya. Smatram da treba biti fluidan u pristupu glazbi jednako kao i prema svojim promjenama.

Moja profesorica iz opernog pjevanja Marica Pernar iz Glazbene škole Fran Lhotka u Sisku me uvijek inspirirala svojom predanošću i mogućnosti da drži glas pod neviđenom kontrolom ali ujedno ostavlja i dojam lakoće. Meredith Monk, Diamanda Galas, PATTI SMith, Joan Baez, Nina Simone, Grace Jones,.. Tu su naravno i neki muški vokali kao Jeff i Tim Buckley, Neil Young, Enrique Iglesias haha šala mala, ali i da ne nabrajam dalje. Stvarno je velika lista utjecaja koji me i dan danas grade.3. Kako bi najbolje objasnila svoju glazbenu estetiku? Vizualno je jednako dio tvog istraživanja kao i sonično. Što bi smatrala idealnim audio vizualnim eksperimentom da prostor, vrijeme, financije irealne trenutne mogućnosti nisu prepreka? Reci nam ponešto o trenutnim projektima kroz koje ljudi mogu pratiti tvoj rad i gdje te sve mogu čuti/vidjeti? Koliko dugo surađuješ s NT Wave projektom?

Intuitivna. Nekada je nježna i krhka, a nekada sam rock n roll. Ali u live electro kombinaciji. Nisam pobornik definiranja jer onda smatram da treba iza toga čvrsto stajati, a ja mogu stajati jedino iza toga da volim da se glazbena estetika gradi ovisno o tome s kim sviram. Na taj način uvijek nastaje nešto novo i stilski autentično. Uf, o idejama neću javno. Znate kako to ide, a i sama sam naučila što manje pričaš po okolo više ćeš napraviti.Trenutačno sam diplomirala diplomski studij na Alu smjer Novi mediji, a iz toga sam izvukla puno toga. Pa tako i poriv za otvaranjem novih autorskih projekata na audiovizualnoj bazi. Tako je tu experimentalan audiovizualni bend Doktor Krleža (članovi benda - umjetnici Marin Tudor i Eva Milković) koji je do sada imao jedan, ali vrijedan koncert (pod sponzorstvom Centra za kulturu i film August Cesarec), te ga očekuje i drugi za koje će sve biti najavljeno na vrijeme. Drugi projekt kojem sam posvećena trenutno je kantautorski avant-garde hrv. Pop. Naziva 213.  U njemu sudjeluju razni glazbenici i umjetnici sa naše scene koje izrazito cijenim kao što su Luka Čapeta, Hrvoje Klemenčić, NT Wave, Marko Ferlan, Andrea Resner,.. malo kompleksnijeg koncepta pa voljela bi da o tome više kažem u svoje vrijeme.4. Što misliš o All Stars Bandu i treba li scena više ovakvih interdisciplinarnih crossovera? Koja će biti tvoja uloga u ovom, za potrebe slavlja rođendana Klubske, stvorenom kolektivu i što bi voljela poručiti plesačima koji će biti s nama na More Than Clubbing eventu ili pratiti Livestreamom?

Mislim da je odlično da se sve ovo događa jer iako se svi međusobno znamo duži niz godina, ova kombinacija se nije do sada ostvarila. Biti će uzbudljivo i prožeto rođendanskom pozitivom. Nadamo se da će plesači biti jednako slobodni i prepušteni upoznavanju kao i mi. A u ovom slučaju to znači da nam se dijalog svodi na stranu koja svira i stranu koja odgovara plesom. Ali ne sumnjamo da će kao i uvijek biti večer koja će ostaviti obostran dojam.

Zvuk, osjećaj, strast, trenutakNT Wave (techno gitara)
Dora Fodor (procesuirani vokal)
BREGO (beatbox sa looping tehnikama)
Edi Cipal Grubišić (udaraljke)
DJ Venom (scratch)
DJ M.I.L.E. (hang drum, specijalni efekti, sokovi, glasanje)5. Imaš li unaprijed postavljeni plan i ideju kako želiš da sat s All Stars Bandom zvuči ili se u potpunosti vodiš intuitivnim uklapanjem u glazbu?

Priprema me za ovakve koncepte opterećuje jer postavljam onda očekivanja i namećem ih ostalim članovina benda. Najdraže mi je kada se nađemo, pogledamo i jednostavno otvorim krug razgovora u kojem se samo dobro slušamo i ne postoje greške već otkrivanja.Kompletan program našeg 18. rođendana pogledaj ovdje.

U prodaji su Advance i grupne ulaznice na Entrio i prodajnim mjestima. Grupne ulaznice - Akcija - Uzmi 6, a plati samo 5!Preporučujemo da dođete od samog početka programa (21.30h) kako biste osjetili svaku nijansu More Than Clubbing koncepta. Za one koji nisu u mogućnosti prvi dio programa moći će pratiti u Livestreamu (u suradnji sa Photo Studio 82). Do kluba možete doći povoljnije uz Bolt.

FB event - 18 godina Klubske scene - More Than Clubbing
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Klubskascena.hr (@klubskascena)

Dora Fodor: Bit će uzbudljivo i prožeto rođendanskom pozitivom!