Skip to main content
  • 13.04.2018.

Glava Insectik Recordsa Winpa priča o psytrance kulturi

Winpa je mladi, ali svima dobro poznati DJ iz Zagreba. Njegov interes za psytrance kulturu i muziku došao je preko mnogih underground partija i festivala na kojima je doživio i vidio njen pravi potencijal.

Piše: 


Sa skupinom prijatelja započinje projekt pod nazivom Hypnodelix, ali uz čestu suradnju sa kolektivima kao što su MomentoDemento, CupusKactus, SasoMange, Pistolero i Digitron Soundsystem. 2015. godine napušta Hypnodelix kolektiv i osniva vlastitu diskografsku kuću pod imenom Insectik Records, te ubrzo izdaje prvu kompilaciju pod imenom „Zima“ na kojoj su se našli neki od najboljih artista svjetske underground scene. Njegovi su setovi prepoznatljivi po kvalitetnim i svježim izdanjima koji stvaraju napetu i dinamičnu atmosferu. Uoči Insectik Records presents Southwild partija u Željezničaru ove subote pročitajte što Winpa kaže o sceni.

1. Bok Winpa, Klubska Scena ovdje. Za početak, otkrij nam tu čarobnu noć kada si se odlučio baviti elektroničkom glazbom i zašto baš ime Winpa? Ima li neko dublje značenje?

Bok, evo da prvo riješimo misterij oko imena Winpa, nažalost nema nikakvo dublje značenje ni zanimljiva priča već je to moje prezime u kombinaciji sa slengom. Elektroničkom glazbom sam se odlučio baviti spontano… Kao klinac sam brijao po koncertima i kako to inače ide krenuo sam na partije i probudila se ta želja za organizacijom i DJ-anjem.

2. Na koji način se kockice moraju posložiti da vrtiš baš taj žanr koji vrtiš. Je li netko drugi utjecao na to ili si pak sam istrazivanjem odlučio da je to to?

Dosta vremena mi je trebalo da se nađem u žanru u kojem sam sada. Kroz srednju sam brijao na punk koncerte i cijelu tu scenu, a psytrance je došao kasnije i spontano. U vrijeme kad smo krenuli sa skvotiranjem klaonice skupilo se dosta razne ekipe, od trensera, dubera i punkera pa smo jedni od drugih čuli mjuzu i način života koji je bio dosta sličan. Nakon nekoliko psytrance partija vidio sam o čemu se tu radi i od tada više ništa nije isto kao prije.

3. Što misliš o domaćoj sceni. Puno ljudi je uključeno na sve strane, ali da li je rezultat njihova rada potpuno pozitivan ili pak negdje treba još doraditi stvari?

Stvari uvijek mogu bolje, ali to ne znači da trenutna situacija nije dobra. Nekolicina enuzijasta koji zajedno rade na poboljšanju kvalitete partija će s vremenom dovesti partije na novi nivo. Što više vrijeme prolazi tako scena raste i napreduje, ali uvijek ima neku zdravu konstantu.

4. Glazba nekako postaje koliko audio iskustvo toliko i vizualno. Koje čari se kriju u toj kombinaciji?

Psytrance partiji su poznati po tome da vole obratiti pozornost na vizualnu priču partija. Kombinacija dekoracija i video projekcija sa mjuzom je čisti dobitak. Kreativno izražavanje kroz audio/vizualni kontekst je ono o čemu smo pričali, dizanje party standarda na drugi nivo.

5. Možeš li nas uputiti u kolekciju glazbe koja se nalazi u tvojim setovima?

U setovima volim prilagoditi mjuzu ovisno o vremenu kada sviram i ostatku line upa… Koliko god zvučali isto, svaki put setovi imaju drugu priču. U psytrance je važno kao dj napraviti dobru atmosferu i kroz set isfurati neki zanimljiv vibe.

6. Kakvu večer pripremaš u Željezničaru?

Ovu subotu, 14.4. u zagrebačkom Željezničaru pripremam label party sa gostovanjem iz Berlina. Southwild je lik koji je u ovoj mjuzi na samom vrhu ljestvice i na sceni je preko 12 godina. Jedan je od onih artista koji kroz cijelu karijeru fura vlastiti univerzalni stil. Uz njega dolazi Kala iz Forestdelic labela i relativno novi Live iz Hrvatske; Renegades. Za odlične dekoracije zaduženi su prijatelji iz Srbije snailydelic i Vj kolektiv Dimension Tricks. Party za pamćenje u svakom slučaju!

Više info o Insectik Records

brejcha 1
Vezani članci
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
sonus 1
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
brejcha 2