Skip to main content
  • john dahlback
  • 7.03.2012.

Intervju: John Dahlback (SWE)

John Dählback spada među mlade švedske producente od kojih se još puno toga očekuje, iako je dosadašnjim izdanjima već pokazao svoj osebujni talent.

Piše: 

Naslovna foto

John Dahlbäck

Posjeduje i vlastitu etiketu, a upravo je izdao Toolroom Mix Compilation i novi single „Life“. U susret njegovom premijernom nastupu 10. ožujka u zagrebačkom klubu Boogaloo odlučili smo ga malo bolje upoznati.

Ovo je tvoj prvi nastup u Hrvatskoj, je li ti netko dosad pričao o našoj zemlji i našoj party publici?  

Čuo sam da je Hrvatska prekrasna zemlja! Imam par prijatelja koji redovito ljetuju na vašoj obali pa sam poprilično uzbuđen oko ovog nastupa.

Švedski DJ-i su vrlo popularni posljednje dvije godine na svjetskoj razini, tko je tebi pomogao da dođeš među najbolje?

Većinu toga sam ipak sam izgradio. Imao sam potrebu pokazati ljudima da postoji određeni talent u meni s obzirom da je moj rođak Jasper poznati techno producent posjednjih 15 godina, pa nisam htio da mi netko pomogne na početku bez pokrića. Htio sam stajati iza svega što radim.

Koji glazbenici i stilovi glazbe su na početku tvoje karijere utjecali na ono što danas predstavlja tvoja produkcija?

Moji roditelji su glazbenici i imaju odličan glazbeni ukus. Odrastati uz jazz, soul i progressive rock '70-ih imalo je velikog utjecaja na ono što danas radim.

Od novih imena elektronske plesne scene koje ti se čini zanimljivo?

Lunde Bros. Odličan novi talent.

Kad bi detaljno opisao proces stvaranja svoje glazbe tijekom godina u skladu s razvojem tehnologije, što bi naveo kao boljitak, a što ti nedostaje?

Danas je sve nekako jednostavno. Sve što nam je potrebno za stvaranje glazbe je kompujter. Na neki mi način nedostaje stara škola A&R (artist and repertoire) koji su odabirali glazbu u koju su vjerovali pa kad bi netko potpisao ugovor s nekom izdavačkom kućom znao je da će to biti najbolja stvar za njegovu karijeru. Danas pak svatko može objaviti svoju glazbu, što je u jednu ruku naravno dobro, ali je na drugu stranu smanjilo kvalitetu glazbe u cjelini.

Što je novoga na tvojim etiketama „Pickadoll“ i „Mutants“?

Sada je Mutants moj jedini label i ide stvarno dobro.  Oformili smo dobar profil labela i uskoro izlazi nekoliko novih izdanja, stoga pomno pratite!

Što si novo producirao u posljednje vrijeme, neko novo izdanje?

Upravo sam objavio Toolroom Mix Compilation i novi single „Life“.

{soundcloud}https://soundcloud.com/john-dahlback/sets/coming-soon-32/{/soundcloud}

Prošle godine si remiksirao singlove Lady Gage, Nicole, Skylar Graya, David Moralesa i Sneaky Soundsystema. Kako ti se sviđa taj dio tvog posla i je li ti njihova slava pomogla da zauzmeš vrhove glazbenih top ljestvica?

Uvijek je vrlo zanimljivo remiksirati velike glazbenike poput ovih, zato što se često radi o potpuno drugačijem stilu glazbe od mog, pa mi se sviđa dodati taj svoj dodir svemu tome.

Kako provodiš svoje slobodno vrijeme, što radiš kad ne radiš?

Provodim vrijeme s obitelji i prijateljima, ali ipak najviše vremena u biti provedem kući s obzirom da toliko puno radim.

Voliš li izaći van kad nemaš nastup i ako jesi, na kakva mjesta voliš zalaziti?

Da budem iskren nemam vremena za izlaske, uz to na neki način moj posao su izlasci. Ako i naumim izaći u neki klub imam osjećaj kao da idem na nastup, pa je to dosta neobičan osjećaj.

Kakva glazba najčešće svira u tvojim slušalicama osim elektronske naravno?

Soul, Hiphop, Jazz, etc.

Postoji li neka svirka uskoro kojoj se iznimno veseliš?

Pa ova u Hrvatskoj s obzirom da nikad nisam bio tu.

Izdao si ploče za Toolroom, Spinnin, Defected, Versuz, Big Beat/Atlantic NEWS,  Universal GAS, Universal Nordic, Ministry Of Sound i druge…Voliš li u setovima puštati vlastita izdanja ili nova izdanja drugih glazbenika?

Puštam dosta svojih izdanja, ali i glazbu koja se meni sviđa. U svakom slučaju imam tendenciju napraviti od njih vraški dobru kombinaciju.

{youtube}-hlpCSHFAtg{/youtube}

Kakav set spremaš za subotu u Boogaloou? Nekakve posebnosti?

Set lude i čiste energije!

Naša zemlja osim prekrasnog mora i prekasnih žena ima dosta ljetnih glazbenih festivala, namjeravaš li i nekom drugom prilikom ponovno doći u Hrvatsku?

Osim ovog nastupa planirao sam uskoro doći na odmor u Hrvatsku.

I za kraj što bi poručio svojim obožavateljima i našim čitateljima?

Vidimo se uskoro i budite spremni za jednu nezaboravno ludu noć!

{youtube}5xA7S3R0tGA{/youtube}

 

defected zagreb mobile
Vezani članci
Honey Dijon, David Morales i François K samo su neki od poznatih aktera koji su sudjelovali u stvaranju novog dokumentarca.
sonus 1
Honey Dijon, David Morales i François K samo su neki od poznatih aktera koji su sudjelovali u stvaranju novog dokumentarca.
brejcha 2