Skip to main content
  • Slam
  • 19.02.2009.

Intervju: Slam – “Ne volimo one koji cvile za vinilima!”

Škotski dvojac Slam koji čine Stuart McMillan i Orde Meikle, već 20 godina važe za techno legende, čije su prepoznatljive stvari ušle u povijest globalnog clubbinga! Prvo su omogućili mnogima da izgube acid house nevinost, nakon čega su ’93., zauvijek promjenili elektronsku muziku izdavši himnu Positive Education i ucrtali Glasgow na mapu techno gradova svijeta!

Piše: 

Naslovna foto

Slam

Zajedno sa Daveom Clarkeom na čelu su prestižne etikete SOMA, čija su prvi artisti bili francuski megastarovi Daft Punk, nedavno su pokrenuli labelove Paragraph i Somabeta, vode školu muzičkog biznisa. Očekujemo ih i na velikom partyu u Beogradu 21. veljače, a specijalno za Urban Bug, otkrili su detalje duge karijere i brojnih projekata.

Kao pioniri, kako doživljavate elektronsku scenu danas, trendove i nove tehnologije?
Elektronska muzika je trenutno u zdravom stanju, stalno se mienja,  a tako i treba biti. Mi  ne pratimo trendove i ne zanima nas da li je nešto minimal, ovo ili ono. Volimo miješati house i funky, groovy  techno. Tractor Scratch ponovo piše knjigu pravila šta možemo u setu a šta ne. Ne volimo one koji cvile za vinilima!

Zašto su vaši mjesečni Pressure partiji i poslije 10 godina popularni i među artistima i među publikom? Možeš li navesti neke posebne momente?
Pressure je bio test, da li takvi partiji mogu proći u Glasgowu. I mi smo iznenađeni da i dalje opstaju! U programu miješamo nove underground umjetnike i zviezde. Neki od highlightova su zajednički set Richiea Hawtina i Ricarda Villalobosa na 4 gramofona 2003. i nastup Underground Resistance sa cijelim bendom  (pressure10.tv)

Da li se vaš pristup labelu Soma promjenio za prethodnih 18 godina?  
Danas je labelovima teško uspjeti u moru besplatnih downloada.  Soma za nas nikad nije bila mašina za pravljenje novca jer smo zarađivali na nastupima i turnejama, pa je i cilj ostao isti – da izdajemo kvalitetnu underground elektronsku muziku. Jednostavno, ako nam se traka svidi, mi je izdamo.

Koja je razlika između Paragraph i Soma izdanja? 
Za Paragraph izdajemo svojstveni materijal,  mračniji zvuk nego za Somu. Ako napravimo stvar u petak, imat ćemo je u prodaji već slijedeće nedjelje jer nema pritiska oko promocije ili drugih artista u čiji raspored izdavanja trebamo se uklopiti. ( myspace.com/paragraphrecordings )

Somabeta je label skrojen za nove talente. Koje je najatraktivnije novo ime? 
Glasgow ima stvarno dobrih producenata koje mi želimo predstaviti. Vodimo Soma Skool sa ciljem edukacije na polju muzičkog biznisa, i ideja o promociji mladih umjetnika je odatle i potekla. Obratite pažnju na Mr. Copyja i Garyja Becka koji su već izdali i za Minus.

Čitav intervju koji je napravila kolegica Gorana Romčević iz Urban Buga, čitajte ovdje.

 

sonus 1
Vezani članci
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
brejcha 1
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
brejcha 2