Skip to main content
  • Viktoria Rebeka
  • 9.03.2007.

Intervju: Viktoria Rebeka (SLO)

Osim ljepotom, ova djevojka rođena u Čakovcu odlikuje se i nevjerojatnim talentom za glazbu, koji je počela razvijati u glavnom gradu Austrije – Beču. Viktoria Rebeka je na početku 2003. uživala u suradnji s DJ Sunny Savom, koji je bio rezident poznatog Camera Cluba, smještenog u samom centru grada.

Piše: 

Naslovna foto

Viktoria Rebeka
1. Kako si se susrela s elektronskom glazbom?
Prvi stvarni doživljaj obožavanja elektronike sam dobila 1994. uz slushanje "Somewhere over the rainbow" od Marushe. RAVE scena je tada bila u velikom usponu i moji favoriti su bili Josh Wink, Tori Amos…

2. Zašto si baš odabrala posao DJa?
Moram priznati da nikad nisam htjela biti dj, dok me prijateljica jednom nije nazvala, da mi javi da joj posaljem sliku za flyer. Bunila sam se jako, jednostavno nisam htjela nastupati pred publikom, meni je bilo dovoljno svirati svoje ploče kod kuče i nisam tražila neki publicitet… No, na nagovor sam ipak poslala sliku, te odsvirala svoj prvi set u prepunom klubu. Reakcije su bile fantastične, pa sam eto nastavila.
Zašto se bavim time? Hm, vjerojatno zato jer nije uredu da stvari koje voliš sebično zadržiš za sebe, nego ih treba podjeliti i sa drugim ljudima. DJ-stvo mi puno znači, jer se putem muzike koju najviše volim povežem i sa ljudima koji je slušaju. Svaki party je novi uspjeh spajanja sa publikom kroz muziku, pošto je uvijek nova muzika i ljudi, uvijek je novi izazov, a to jako volim.

3. Dolaziš iz Hrvatske. No tu se nisi zaustavila. Zivjela si na nekoliko mjesta vani, da bi stala u Sloveniji. Što te tamo zadržalo?
Iskreno me jako fascinirala slovenska elektronska scena, a u zemlji su me zadržala divna nova poznanstva. Slovenija je jako mala, pa nije bilo teško upoznati ljude koji vrlo kvalitetno i na nivou rade svoj posao, dali djing, produkciju ili organizaciju evenata. Osim toga, ovdje dobivam puno podrške, inspiracije i motivacije za rad, adsl je jeftin i brz, a Hrvatska mi je jako blizu!

4. Kakva je scena u Sloveniji trenutno? Koji od glazbenih pravaca je najviše zastupljen?
Scena je dobra, puno je organiziranih partya, a najbolji su trenutno u primorskoj Izoli, tj. klubu Ambasada Gavioli. Trenutno je najzastupljeniji house, i to progressive i electro.

5. Reci nam malo više o Nasty Project-u i Underground Connections.
Underground Connections je grupacija dj-a u kojoj sam i ja zastupljena. Svrha grupacije je međusobna promocija i naravno podržavanje.
Posebno mi se sviđa rad dj Slidera, koji je najiskusniji član istoimene grupacije, a sa kojim sam nedavno kreirala novi projekat pod imenom Nasty Project. Prvi party pod imenom Nasty Project Night je održan nedavno u novootvorenom klubu Askari u Ptuju, gdje smo uspješno predstavili našu viziju underground electro house glazbe. Nove večeri slijede, kao i neka zajednička inozemna gostovanja.

6. Svirala si u mnogim inozemnim klubovima. Kakva je razlika između publike tamo i ove u Hrvatskoj i Sloveniji?
Svaka zemlja ima svoj temperament i svaki klub je drugaciji. Švicarci i Austrijanci su malo zdržana publika, dok me začudo Njemci uvijek oduševe, barem oni iz Berlina…Talijani jako vole show i zaista su raskalašeni partyaneri…Najvise ipak volim nastupati u zemljama bivše Juge, jer Srbi i na primjer Albanci su jako temperanementni i vole dati sve od sebe na partyu…dok su Slovenci mozda malčice zadržaniji od Hrvata, ali sve je to tu negdje! Dobar party je dobar party, gdje god bio!

7. Možeš li nam definirati svoj glazbeni stil?
Trenutno sam opčinjena dirty electro house-om. Uz njega kombiniram electro minimal, electro tech-house i electro progressive-house.

8. Kako ostvaruješ komunikaciju sa publikom u klubu?
Vrlo jednostavno – Music is the answer!

9. Posljednje vrijeme dosta provodiš u studiju. S kim surađuješ i je li to već rezultiralo nekim izdanjem?
Radim zajedno sa ljubljanskim producerom Girandon-om. Upravo prije nekoliko dana je izašla naša prva zajednička electro-house zezalica pod imenom Elektronyna i to na danskom labelu Electro Freaks Records (www.electrofreaks.eu) sa kojim smo podpisali ugovor o suradnji. Elektronynu mozete trenutno poslušati na mom myspace profilu: www.myspace.com/viktoriarebeka , ili je kupiti ekskluzivno trenutno samo na beatportu i to klikom na www.beatport.com/viktoria+rebeka . Za nekoliko dana če biti dostupna i ostalim online mp3 trgovinama kao na primjer Juno, i-Tunes, Trackitdown itd.
Inace, Elektronyna ce biti predstavljena na ovogodisnjoj Winter Music Conference i ocekuje se nekoliko remixa, ali o tome kasnije.

10. Misliš li da će digitalna revolucija izbaciti vinyl sa tržišta? Preferiraš li svirku na gramofonima ili cd playerima?
Mislim da je u zadnje vrijeme jako pala potražnja vinyla, no jos uvijek je vinyl prestiž u produkcijskim vodama, pa mislim da se neće tako lako maknuti sa tržišta.
Radila sam dugo na gramofonima, a sada sviram samo na cd-playerima. Vremena se mijenjaju i napredak tehnologije je sve veći. Danas sa playerima radim kao sa gramofonima, a posto volim svirati puno promo materijala, koji je dostupan samo u mp3 formatu, totalno sam se prebacila u cd svijet.

11. Misliš li da je elektronska glazba dosegla svoj vrhunac?
Nikako! Mislim da ima puno uspona i padova nekih vrsta elektronske glazbe, ali to je normalno. Moda se mijenja.
Glazba ovisi o produkciji, a produkcija je moguća uz software koji može svatko downloadati sa interneta. Dakle, danas je puno vise ljudi u mogućnosti raditi na produkciji vlastite vizije elektronike, što znači da je više kreativnosti na sceni i mislim da će s vremenom biti sve luđi sound!

12. Kakvi su ti producentski planovi za ovu godinut? A kao DJa?
Sto se tice produkcije, plan je izdavanje ploče i josh nekoliko digital release-a, dok
kao dj imam u planu nastavak Nasty Projecta i takozvanih večeri, te između ostalog sviranje u josh nekim novim zemljama/gradovima/klubovima/festivalima…

13. Misliš li da promotori na ovim područjima zapostavljaju ženske DJe?
Ne znam, ali povezana sam sa nekoliko stranih agencija koje mi pomažu, imam nekoliko promotora ali nijedan nije iz Hr. ili Slo. U ovim područjima ima jako malo kvalitetnih agencija i nadam se, da će se s vremenom i to promijeniti.

14. Cijene li se u Sloveniji domaći DJ-i ili je sve okrenuto gostovanjima svjetskih umjetnika?
Najviše se cijene domaći dji koji su uspjeli u inozemstvu, a njih ima jako malo.
Nažalost organizatori najviše promoviraju i podržavaju inozemne goste, koji prečesto nisu bolji od domaćih dja!

15. Imaš li glazbene uzore?
Imam produkcijske favorite, a neki od njih su: Jon Gurd, Dave Robertson, Sam Ball, Rob Mooney, Micky Slim, D.Ramirez, MYNC Project, Deepgroove, Sebastien Leger, Alex Kenji, Luke Dzierzek, Chris Lake, Paul Woolford, Dave Spoon, Mike Monday, Eric Prydz, Nino Anthony, Andrea Bertolini itd…

16. Što je po tebi glazba?
Skup zvukova koji čini svijet boljim mjestom za život!

17. Što te opušta i u čemu uživaš u slobodno vrijeme?
Moram priznati da imam ozbiljnih problema sa pojmom slobodno vrijeme! Skoro pa ne znam sta je to. 🙂 No šalu na stranu, trenutno volim otići na bowling sa prijateljima, uživam u šetnjama gradom kad je lijepo vrijeme itd…

 

defected zagreb mobile
Vezani članci
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
defected zagreb mobile
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
brejcha 2