Cookie Consent by FreePrivacyPolicy.com
Baner

Marko Felinger: -Nadam se da će i progressive uskoro dobiti pažnju koju zaslužuje-

Četvrtak, 09 Veljača 2023

Dva desetljeća aktivnog djelovanja na sceni Marko Felinger obilježit će ove subote 11.02. u osječkom Epicu tradicionalnom All Night Long večeri

Iza pulta je stao sa samo 15 godina, a od tad se njegov zvuk razvijao prema izgradnji jedinstvenog stila koji kombinira mračne melodije deep progressiva i techna. Čini se da je u pravu kada za sebe kaže da je glazbeni junkie jer samo ovisnička strast može održati dugogodišnji entuzijazam u jednakom intenzitetu.

Rezultat toga su brojni projekti i važni doprinosi u underground vodama, a povodom dvadesete obljetnice s nama je podijelio svoja razmišljanja o sceni, muzici i DJ-ingu.

Nedavno si proslavio 20 g. djelovanja na sceni. Znači svjedočio si razvoju scene još od razdoblja koje se nostalgično naziva zlatnim dobom. Koliko se scena promijenila od tvojih početaka? Kako bi usporedio scenu tada i sada?

Tako je, imam tu sreću da mogu reći kako sam više od pola svog života aktivno provodio na sceni. Kao i većina DJ-a, prvu energiju elektroničke glazbe osjetio sam prvo na podiju kao partijaner, i to na samom vrhuncu prvog vala elektronske scene. Puno toga se promijenilo od tada; pamtim da je u to vrijeme bilo puno više ljudi na partijima i općenito više klubova i događaja. Bilo je „moderno“ ići na partije, svi su htjeli na neki način sudjelovati u sceni – organizatori, DJ-i, ugostitelji, sponzori... Nakon tog prvog vrhunca došlo je do određenog zasićenja i resetiranja scene gdje smo kasnije polako dobili bolju publiku, onu koju zaista zanima elektronička glazba. Scena je od svojih početaka evoluirala, kao i njezini dionici.

Osim kao DJ, aktivan si kao promotor i organizator. Jesu li ove različite uloge nekada u sukobu interesa, s obzirom da organizatori moraju uzeti u obzir isplativost eventa, dok DJ-evi uglavnom ljubav prema glazbi vide kao prioritet?

Puno mojih kolega, ili bolje da kažem – većina njih, živi u tim različitim, ali povezanim ulogama DJ/organizator. Razlog tomu je prije svega mogućnost organizacije događaja prema svojim željama, bez kompromisa. Na taj način je moguće prezentirati svoju viziju i zamišljeni koncept uz razna gostovanja i na kraju u to sve uključiti i vlastiti nastup. Prostora za unutarnji sukob interesa ne ostavljam previše jer sam se uvijek trudio osigurati sve za gostujuće izvođače, a ukoliko na kraju ostane i za mene kao organizatora – odlično. U suprotnom, tu je ta ljubav od koje žive mnogi DJ/organizatori kada zagusti.

„O2 Underground“ je projekt koji je 2012. g. probudio osječku scenu. Kako komentiraš osječku scenu danas, smatraš li da se razvoj nastavio u dobrom smjeru?

Smatram da je O2 Underground, projekt koji smo tada lansirali DJ Omer, Daniel E i ja, odradio značajan posao u trenutku pokretanja i tijekom svoje tri sezone koliko je ukupno trajao. Uspjeli smo tada inertnu scenu još jednom pokrenuti i potvrditi da je Osijek grad koji itekako voli elektroniku. Siguran sam da je razvoj otišao u pravom smjeru jer su već tada nastale nove struje koje su nastavile podizati scenu.

Prepoznatljiv si po zanimljivoj kombinaciji deep progressive zvuka i melodičnog techna. Kako se razvijao tvoj stil?

Od kada sam još u osnovnoj školi otkrio elektroničku glazbu, najviše me zanimao melodičan (trance) i nešto mračniji (progressive house) zvuk. To su dva glavna stupa elektronike koji su ostavili najviše traga na meni. Danas, puno toga što vrtim potvrđuje kakvi su mi korijeni te često u dužim nastupima znam posvetiti dio seta i toj selekciji.  

Kako komentiraš hrvatsku scenu u kontekstu progresivne i melodične elektronike?

Iskreno, moram priznati da melodičan i progresivan zvuk u Hrvatskoj nema udio u sceni kao kod npr. naših mađarskih i srpskih susjeda. Ne uzimam u obzir ljeto i velike festivale, koji često znaju biti bogati raznim, pa i takvim imenima. Mislim da mnogi promotori vole ići na sigurno i nemaju previše strpljenja za edukaciju publike. Bez obzira na to, postoji i nekolicina odvažnih koji se trude raditi na tom području, ali generalno mislim da imamo jako puno prostora za napredak u tom pogledu.
 

Možeš li nam više reći o aktualnom „State of Mind“ projektu? Kakav program se nudi i kojim ciljem se vodite?

„State of Mind“ je program koji je u jesen 2022. godine ugledao svjetlo dana. To je serijal kojemu je cilj publici prezentirati zanimljiva i aktualna imena progresivne i melodične scene, s naglaskom na imena koja premijerno nastupaju kod nas. Kvaliteta izvođača je na prvom mjestu, a sve ostalo dolazi poslije. Prvi headliner bio je Hobin Rude, talentirani progressive DJ/producent iz Beograda, koji je zaista oduševio osječku publiku. Druga „State of Mind“ epizoda održat će se 22. travnja i to je sve što za sada mogu otkriti o tom eventu.

Dva puta godišnje u Osijeku održavaš „All Night Long“ večeri. Koje su prednosti, a koji nedostaci 'allnightera'?

„All Night Long“ je serijal evenata koji sam pokrenuo prije više od 5 godina, povodom svog 30. rođendana. Pola godine poslije sam obilježio 15 godina na sceni u istom formatu i nakon toga je nastala tradicija tog dvogodišnjeg okupljanja u Osijeku gdje imam priliku kroz otprilike 8 sati ispričati svoju priču. Jako volim te nastupe, najviše zbog pozitivne energije koja nastane tijekom noći i zaista velikog odaziva.

No, prvi 'allnighteri' koje sam održao bili su na mojim samim počecima, još 2003. godine. Tada je bilo sasvim normalno nastupati sam cijelu noć – tako se pekao zanat kod mnogih DJ-a, ne samo kod mene. Danas je to samo malo više marketinški istaknuto ali princip je ostao isti. Sve gore navedeno bih istaknuo kao prednost. S druge strane, glavni nedostatak ovakvog nastupa je činjenica da mi treba puno vremena za kvalitetnu pripremu i organizaciju glazbe, što često zna biti velik izazov.

Započeli smo razgovor povratkom 20 g. unatrag, pa me za kraj zanima tvoj pogled na budućnost. Kakve promjene na lokalnoj sceni bi volio vidjeti u nastavku svog rada?

Kao i uvijek, gledam pozitivno naprijed. Mislim da je to je i jedini razlog zašto sam još uvijek prisutan. Volio bih da „State of Mind“ program svakim eventom bude sve jači i da se otvori mogućnost prezentiranja i u nekim drugim gradovima izvan Osijeka. Također, nekako se nadam da će i progressive dio scene uskoro dobiti pažnju koju zaslužuje, a kada se to dogodi, bit ćemo spremni.