Skip to main content
  • 20.05.2016.

Moby o glazbi, Bowieju, alkoholizmu, EDC-u, Trumpu…

Jedan kralj i jedan bivši kršćansko/alkoholičarski vegan zajedno za stolom!

 
Medijskim kraljevstvom caruje čini se od kada su se pojavili TV prijemnici, pravi starosjedilac talkshowova s više sati u eteru nego bilo tko drugi, upravo je kralj Larry King. Larry je tako u lepezi svekolikih lica s kojima je pričao kroz polovinu stoljeća sjeo i s Mobyjem. 
 
Sviđala li vam se njegova glazba ili ne, oduševljeno vi nama uživali u zamišljenim sintetičkim tonovima ili pak naginjali glavu pod onaj specifičan kut nerazumijevanja, jedno je sigurno. Razapet na užetu raznolikih žanrova i glazbenih eksperimenta Moby je sve samo ne konvencionalan, u potpunosti svoj i jedinstven i samim time i manifest onoga što bi umjetnik u svijetu trebao biti. Upravo su umjetnici oni koji vide promjene prije svih ostalih, koji realnost gledaju iskosa i destiliraju je u pouke u bilo kojem mediju. Ovoga puta Moby se osvrnuo na sam koncept glazbe, na dugogodišnje prijateljstvo s divom kojeg smo izgubili, na nadvijajuću se prijetnju Trumpovog predsjedništva i još milion stranputica.

 
Započelo je uspoređivanjem pisanja knjige koju je želio predstaviti u "kako mi je ispričano" maniri  tj. prepričati nekome svoje priče onako kako ih je doživio i pustiti stvarnog pisca da napiše knjigu, ali osvrnuo se da je preuzimanje zasluga na ovakav način zapravo blisko DJ-ingu. Ujedno je napomenuo kako ga je malo sram što ne prati mainstream glazbu već većinu vremena luta Spotifyem i da obično prevlada stara glazba.
 
Razgovor je neminovno okrenuo na problematičnu prošlost najbenevolentnijeg alkoholičara kojeg bi ikada imao prilike upoznati i Moby spominje kako je sve započelo kada je prekinuo jednu od onih veza koje su bile užasne, ali nikako da iščupaju kanđe iz tebe. Tako je na Novu Godinu 1995. krenuo na telefonsku govornicu nazvati svoju bivšu ljubav ne bi li joj čestitao. Slušalicu je s druge strane podigla muška ruka i začuo je glas, poklopio je, ušao u bar, popio jedno piće, nakon njega još 9 i snježna kugla je krenula. Uslijedile su godine apsurdnog alkoholizma, 15 pića na noć u kombinaciji s bilo kojom drogom koja je došla pod ruku, disfunkcionalni odnosi, depresije, konstantni napadaji tjeskobe, i sve to na pozadini najzdravijeg alkoholičara ikada koji je radio smoothije s votkom, jagodama i đumbirom.

 
Svatko od nas ima onog jednog, jednog idola kojeg gleda kao kombinaciju plemstva i polubožanstva, kao semi-čovjeka koji potpuno drugačije hoda ovom zemljom od običnih smrtnika. Za Mobyja je upravo ovo bio Bowie i igra sudbine, talenta i glazbe dovela ga je u situaciju da dva desetljeća živi preko puta čovjeka kojeg je smatrao najvažnijim glazbenikom, onoga s kojim je pekao roštilje i pio kavu, ali uvijek konstantno svjestan čovjeka koji je za njega prerastao ljudsko na nasmiješenom licu iza šalice kave. Posveta glazbenicima kojima se divi nastavila se spomenom na još jednoga od onih koji je preobrazio glazbeni pejzaž, jednoga od prvih crnih umjetnika koji je srušio barijere koje su dijelile crnačku i bijelačku glazbu i ujedinio svijet svojim kantautorskim radom, Princea.
 
Nije izostao ni spomen prvog nastupa na EDC-u gdje je ostao šokiran veličinom produkcije koje je graničila s hibridom Cirkque de Soleila i olimpijske pirotehnike i da razumije koliko ovo može biti opojno iskustvo za jednog 18 godišnjaka.

 
Kako je goreća tema na Američkom tlu upravo predsjednička utrka koja se ponekad čini svrhom samom sebi izvan one biranje predstavnika jednog naroda (nije li paradoksalno da oni koji bi trebali služiti interesima većine u demagoškom obratu sebe nazivaju imenicom glagola koji znači nadjačavanje "vlada"). Moby se, suočen s činjenicom da je sasvim moguće da bi novi američki predsjednik mogao bit glava reality showa, homofob, mizoginist i "brbljajući babun", osjeća pomalo kao da je zarobljen u knjizi autora Minority Reporta.
 
Teme su bile raznolike, bitne, nebitne, vesele, smiješne, poučne, duboke i iskrene. Ovo se dogodi kada sudionici intervjua zaborave na postojanje kamera i jednostavno razgovaraju kao prijatelji. Za punu snimku osjeti se slobodnim navratiti na stranice Ora.tv.
sonus 1
Vezani članci
Honey Dijon, David Morales i François K samo su neki od poznatih aktera koji su sudjelovali u stvaranju novog dokumentarca.
brejcha 1
Honey Dijon, David Morales i François K samo su neki od poznatih aktera koji su sudjelovali u stvaranju novog dokumentarca.
sonus 2