Skip to main content

Raffaele Attanasio: Moja glazba je konstantna mutacija s jakom tendencijom u technu

Primoštenska kraljica zore još jednom 28. srpnja otvara šarke za naklon 20 godina OmegaRitma, a kao gosta s ponosom prima Raffaelea Attanasia, jednog od najtalentiranijih live poeta techna, Napolitanca koji u staroj dobroj tradiciji OmegaRitma premijerno stiže u Hrvatsku.


Raffaele ti je rođen u obitelji u kojoj je glazba bila dio svakoga dana, pa je logična progresija jedne glazbene obitelji sina postavila za dijakromatske klavirske tipke, no s 12 se već javlja interes za malo više struje unutar tona da bi sa 17 nastale i prve vlastite produkcije. Sva pažnja posvećena je nadalje technu i suvremenoj klasičnoj glazbi, a 2007. postaje diplomirani pijanist, aranžer i producent. Karijerna putanja od prvih prevrtanja po očevim 45" vinilkama vodila je u suradnje s velikima. A mi smo sjeli s Raffaeleom i pročačkali početke, ideje, žanrove, planove, radosti, techno, snove i superheroje.

Najljepši pozdrav Raffaele, čast je imati te u intervju stolcu. Pa krećemo odmah, hoćemo li.

1. Kako bi opisao svoj odnos s glazbom od ranog djetinjstva? Kojim žanrovima si bio okružen? Kako je sviranje klavira i mogućnost da čitaš note utjecala na tvoj stav prema glazbi danas i na koje načine se reflektira u tvome radu danas?

Da budem iskren, mislim da sam imao sreće biti rođen u obitelji u kojoj se glazbom zarađivalo za život. Slušali smo, i još uvijek slušamo, razne žanrove glazbe, ali ono što je na mene najviše utjecalo zasigurno su bili Pink Floyd i Alan Parson Project. Učenje klavira bilo je esencijalno jer je promijenilo moj pristup glazbi posebice to se tiče produkcije. Vjerojatno da nisam imao poduku ne bih bio u mogućnosti stvarati glazbu tako brzo.

2. Što se to dogodilo s 12 godina što te zainteresiralo za elektroničku glazbu i koja je bila tvoja prva produkcija?

Kada sam bio dijete moj otac je imao malenu radio stanicu koju je dijelio s nekoliko prijatelja. Iz ovoga razloga je kod kuće imao nekoliko starih 45" vinila uključujući i one Kraftwerka i Briana Enoa. Mislim da je za mene strast započela kada sam pronašao ove vinile. Producirao sam prvu traku 2007. koristeći jeftine slušalice i cubaseVst24, to je bilo zaista tamno čudovište, i štoviše, zvučala je vrlo loše.

3. Imao si mnoge značajne suradnje. Postoji li neka na koju si posebno ponosan i tko se još nalazi na listi želja za suradnje u budućnosti? Što bi smatrao ispunjenjem sna? Koja je najvažnija stvar koju dobar DJ i producent treba znati?

Imao sam čast i sreću svirati b2b s Jeffom Millsom i Octave One. Nedavno sam surađivao s Douglasom McCarthyjem, frontmenom Nitzer Ebba na "Credible Threat" traci albuma izdanog krajem 2016. na mom vlastitom labelu "Letters From Jerusalem". Ne znam što da očekujem od budućnosti, ali najbolja stvar koju mogu učiniti jest da budem na nju spreman. Smatram da je izuzetno važno stalno evoluirati i gledati unaprijed.

4. Što se promijenilo na talijanskoj sceni od kada si započeo? Koji je predominantni žanr i kako bi ti sam opisao svoju glazbu? Što tražiš u traci? Koja ti je apsolutno najdraža traka ikada i zašto?

Talijanska scena razvija se iz godine u godinu. Također, načini na koje osjećaš i živiš u klubu se mijenjaju zbog glazbenih tokova i smjena generacija. Mislim da je Italija "vatrena kugla" što se tiče glazbe i evenata! Moj predominantni žanr jest techno, iako se ne volim nužno ograničavati stavljanjem naljepnica, tako da volim svoju glazbu definirati kao konstantnu mutaciju s jakom tendencijom u technu. U klubu tražim suradnju publike i pokušavam stvoriti povezanost kroz glazbu i poslati svoju poruku. Nemam najdražu traku, ali jedna od mnogih  je "Careful with that axe, Eugene" od Pink Floyda odsvirana uživo na Brighton Domeu 1972. Nažalost nisam bio tamo!

5. koje nove stvari su u planu za ljeto? Stižu li nove produkcije, gdje te sve možemo čuti i na kojim novim porjektima radiš? Što pripremaš za 20 godina OmegaRitma 28. srpnja u primoštenskoj Aurori? Što plesači mogu očekivati čuti?

U rujnu će izaći remix za "Credible Threat", nova serija LFJRMX koja će sadržavati Ancient Methods, Headless Horseman  i AnD-ov remix. Također radim i na dva nova albuma. Novi LFJ003 i nekoliko remixeva koji se očekuju za 2018. Uzbuđen sam zbog Aurore 28., i nadam se da ćemo zajedno stvoriti sjajnu energiju!

6. Wild Card pitanje: "D možeš imati bilo koju supermoć koju bi imao i zašto?

Ja sam aposlutni ljubitelj Marvela tako da što se mene tiče – Iron Man zauvijek!

wls 20 mobile
Vezani članci
Galeb Nikačević otkriva svijet lako dostupnih halucinogenih biljaka koje rastu po šumama i gorama Srbije.
sonus 1
Galeb Nikačević otkriva svijet lako dostupnih halucinogenih biljaka koje rastu po šumama i gorama Srbije.
hardbeats web