Skip to main content

Zlatnichi – Praviti samo peak time trake me umorilo

Ususret predbožićnoj atmosferi nove epizode Tech Room programa, 24.12., donosimo intervju sa glavnim gostom – DJ i producent iz Sarajeva Zlatnichi, stiže poslati jedan od zadnjih pozdrava 2017., upoznati se po prvi puta sa zagrebačkom publikom, te duboko udahniti i krenuti savladavati nove izazove koji ga čekaju u 2018. godini.

Piše: 

Već sa prvim izdanjima Zlatnichi pokazuje zube i poprima pozamašan support od velikih imena kao što su Marco Carola, Paco Osuna, kojima se kasnije pridružuju Jamie Jones, Stacey Pullen i Monika Kruse. U glazbeni svijet zakoračao je još u osnovnoj školi, a danas ga hvali status kao jednog od najtalentiranijeg producenta i DJ u regiji. Gdje je i što radi ovih dana, te kakvi su mu novi planovi otkrit će nam u intervjuu koji donosimo tik prije nastupa, pa ugodno se smjetite, pripremite kokice i pročitajmo zajedno što nam je sve ispričao:

1. Klubska zove Zlatnichia, Zlatnichi javi se. Dobro nam došao na stranice portala. Bacimo se prvo na pregled tvojih početaka. Od malih nogu bio si povezan sa glazbom, kakvi su bili ti dani satova plesa i  klavira u glazbenoj školi. Što te navelo da se želiš baviti DJingom?

Srdačnan pozdrav i za vas! Glazba mi je zaista oduvijek budila emocije koje poznaju oni koji ju doživljavaju kao rekao bih, fiziološku potrebu. Svakako sam bio živo dijete, pa je ples bio tu, pored sveg sporta koji prakticiram cijeli život, a za čije manje upražnjavanje danas mogu okriviti Native Instruments-ov "Reaktor", najbolji software za produkciju ikad. Klavir također ispašta, obzirom na pribjegavanjem elektroničnim instrumentima. Otkad znam za sebe, glazba je moj najiskreniji životni saputnik.

2. Prošlo je više od 10 godina od tvoj prve gaže, možeš nam malo opisati tu premijernu te daj nam ispričaj malo o sceni u Sarajevu tih davnih dana?

Da, prva gaža i 2005. godina, klub The Bar, poznatiji kao "Internet" u to doba. Sjećam se svega i stvarno budi preposebnu emociju, obzirom na sav pređeni put od tad. Moj najbolji prijatelj, osoba sa kojom sam odrastao u istoj ulici, po završetku osnovne škole dobio je na eFM radiju sat vremena, svakog četvrtka, drum&bass Defekt Show. Ja sam u to vrijeme fanatično skidao glazbu sortirajući je po danima po kojem su izdanja izlazila. Sjećam se da je u školi jedan dan rekao kako je dobio jedan petak u klubu i da bi volio da mu se pridružim sa svojim "minimal" setom. Sjećam se tih 40ak ljudi. Dd toga jedna grupa turista iz Njemačke i stvarno magične atmosfere gdje sam stvarno osjećao da se dešava nešto posebno, a usput sam zaradio i 50 maraka. Taj klub više ne postoji, sad je pivnica. Posjećivao sam je dugo godina nakon, obzirom na glazbeni sadržaj koji je ponedjeljkom na repertoaru imao Jazz, koji obožavam.

3. Koliko se ista scena promijenila do danas? Čega ima više, a čega manje? Događaju li se programi plesne glazbe na redovitoj bazi ili jednom mjesečno?

Danas Sarajevo nije baš place to be ako gledam iz pozicije svojih apetita. Sve je dosta jednolično, sa akcentom na princip 'što više za što manje', ali i to je društveno opravdano, jer glazbeno znanje o elektronici nije baš nešto čime bi se pohvalili, ruku na srce. Nadam se da će se sve većim brojejem organizacija za evente ovog tipa pojaviti i nešto što će ponuditi nešto više, ali samo uz pomoć publike koja će dati šansu manje zvučnim imenima i zamisli čuda, platiti kartu da ih čuju. Mnogo je faktora koji utječu na mogućnost popravljanja scene u BIH, posebno u Sarajevu.

4. Osim DJinga vidim odlično ti ide u producentskim vodama. Tvoj EP „Serious Damage“ pojačan je supportom Carole i Osune. Koliko ti je to pomoglo u karijeri, te da li je to ujedno bio i put tvog izdanja za Tanzmannov Moon Harbour?

Drago mi je da se još uvijek spominje moj prvi EP, ali mnogo je stvari danas koje su to nadmašile. Carola standardno vrti skoro sva izdanja, na najvećim festivalima, od Sonusa do Sunwavesa, Jamie Jones na Tomorrowlandu, tu su i Paco Osuna, Matthias Tanzmann, Serge Devant, wAFF, Monika Kruse, Richie Hawtin i mnogi drugi. Support svih ovih imena znači rast u industriji, više internacionalnih gaža, veći labeli, samim tim i veća cijena itd.
{youtube}HHTPHkYvJj0{/youtube}
Zlatnichi se 2016. našao na izdanju Oribter I zajedno sa trakom Is That Jackson koju je producirao zajedno sa Joey Danielom za etiketu Moon Harbour, vlasnika Mathias Tanzmanna. Na izadnju su se još našla imena Detlef, Andrea Oliva i Lewis Boardman

5. Misliš li da je danas teško izdići se na elektroničkoj sceni isključivo kao DJ te moraš imati bar neke vlastite produkcije?

Zavisi od toga da li vam je DJing hobi ili karijera. Možete biti vrhunski DJ sa bezbroj preslušanih i pohranjenih izdanja, kolekcijom vinila, ali vas nitko neće ozbiljnije platiti ukoliko nemate zapaženu produkciju. To govori o tome da nije dovoljno biti ni producent da bi se izdigao. Ono što vas izdvaja su upravo izdanja na većim labelima, internacionalne gaže, trake u playlistama svjetskih headlinera, sviranje na festivalima, itd.

6. Što spremaš za 2018. Vide li se na vidiku festivalske svirke te kakva izdanja?

2018. će biti neuporedivo bogatija nego sve ovo vrijeme skupa. Nekako sam uspio izbalansirati gigove i vrijeme u studiju, tako da sam od ljeta potpuno isproducirao preko 40 traka koje sam upravo počeo udomljavati. Ono što me čini presretnim je kvaliteta zvuka koji je neusporedivo bolji u odnosu na sve ono što je trenutno dostupno.

Jako me privlači rumunjski zvuk kojem sam se dosta približio, jer praviti samo peak time trake me, moram priznati malo umorilo. Ono čemu sam težio je upravo zvuk koji leži na toj relaciji techa i Rumunjabrže trake, dosta groovea, ali više dubine. Konačno mogu reći da sam u potpunosti sretan sa zvukom koji potpisujem. Par izdanja sam već potpisao i naći će svoje mjesto na "Cachai Music", etiketa Daniel Sancheza i Andre Butana, a velika mi je čast što će me remixirati jedan od osobno najdražih producenata, još iz doba dok nisam radio glazbu, house gigant, Javier Carballo, također BlaBla Records, etiketa Daniel Sancheza koji će biti vinyl izdanje.

Tu je još jedan potpisani vinyl EP i to na Baile Musik, zatim EP za moju "domaćinski" etiketu iz Manchestera Zinc Records, ali vinyl ovog puta, tu su i prijateljska etiketa SK iz Italije, a drago mi je da sam i na jednoj domaćoj etiketi, D2L Recordings u vlasništvu Nick Kaya, iz Bihaća. Bit će tu još jako puno glazbe, a 'goal za 2018. je i Moscow Records u vlasništvu Archie Hamiltona koji već vrti trake, a sa kim dijelim pult baš u Zagrebu, 24.02., ali sigurno ćete čuti o tom eventu još dosta, obzirom da se Archie već neko vrijeme nemilosrdnom brzinom kreće ka vrhu underground scene. Stay tuned.
{youtube}rdZJ6wrxGmQ{/youtube}

7. Kao naš susjed bliži ti se u klubu Boogaloo. Što si sve čuo o klubu i kakvi su tvoji dojmovi za njega? Jesi li ga već prije posjetio?

Iskreno čuo sam dosta, ali nisam bio. Kao svaki DJ nadam se prije svega da će svi technički faktori koji najviše utiču na kvalitetu i dojam biti na visini zadatka, a tu prije svega mislim na ozvučenje. Vidim da se redovno održavaju eventi u tom klubu i to sa najvećim imenima, tako da mi je stvarno izuzetna čast i zadovoljstvo nastupiti pred zagrebačkom publikom baš u ovom klubu.

8. Daj nam onda reci kakva su ti očekivanja za Tech Room? Što sve pripremaš?

Ono što očekujem i čemu se nadam je da bude gladnih ljudi muzike za ples. Nadam se da ću imati dovoljno vremena za pultom da ljude provedem kroz set onako kako dolikuje za prvi put službeni posjetu Zagrebu. Baš se radujem što je to upravo za vrijeme praznika, tako da ću vidjeti i dragi mi Zagreb u najboljem izdanju, tim prije jer Sarajevo je već odavno izgubilo sve čari praznika i Nove Godine. Nikad ne pripremam glazbu prije gaže, pa neću ni sad, ali mogu najaviti puno vlastite produkcije koju niste imali priliku još čuti. Ljubi vas Zlajke i do gledanja, a Boga mi i slušanja :).

* Bonus * – Kada bi ti šumska vila za samo jednu želju dala čarobni štapić, koju želju bi htio da ti se ispuni?

Bože zdravlja!
{youtube}WcRA4FP9jOA{/youtube}

Tech Room ulazi u svoje finale za 2017. pa tim više odlična prilika da sa plesnim pokretnima završi se ovogodišnja priča. Osnivač, glava i tata programa E-Base nestrpljivo čeka i vas entuzijaste kao i sami nastup na flooru Boogaloo kluba, a pojačanje stiže kroz setove Diogena i After E.

[FBevent]

>Zlatnichi na mrežama<
[FB]
[SC]
[Beatport]

sonus 1
Vezani članci
Galeb Nikačević otkriva svijet lako dostupnih halucinogenih biljaka koje rastu po šumama i gorama Srbije.
sonus 1
Galeb Nikačević otkriva svijet lako dostupnih halucinogenih biljaka koje rastu po šumama i gorama Srbije.
sonus 2