Baner

Amsterdam je još 2014. uveo besplatnu vodu na festivalima, a kad će Split?

Subota, 13 Srpanj 2019

Amsterdam je poznat kao jedan od društveno najnaprednijih i najliberalnijih gradova na svijetu po pitanju nedozvoljenih supstanci poput legalizacije prostitucije (Red light district), marihuane, ecstasya, ali ljudskim pravima - besplatna voda za sve posjetitelje festivala na otvorenom.


I dok se posjetitelji hrvatskih festivala često žale na paprenu cijenu vode koja primjerice na Ultri dosegne najveći iznos, grad Amsterdam je još prije 5 godina donio uredbu kako voda za sve posjetitelje festivala na otvorenom mora biti besplatna.Tu odluku je u suradnji sa Gradskim vijećem donio bivši Gradonačelnik Eberhard van der Laan koji je vodio Amsterdam punih sedam godina sve do svoje smrti 2017. "Radi se o ljudima koji su posjetili festival na otvorenome pod usijanim suncem i vjerojatnost za dehidraciju je velika pa čak i smrtonosna te zato svi moraju imati neograničen pristup vodi", pojasnio je odluku Daniel van der Ree, član gradskog vijeća.Amsterdam je 2015. na Dance Eventu legalizirao i Ecstasy, a zbog sigurnosti posjetitelja uveo i stanice za testiranje droga.

Što po pitanju besplatne vode rade splitski Gradonačelnik i GV?

Kako smo čitali po dnevnim novinama trenutno se on kao i cijeli portfelj Ministara koji će se večeras ukazati u VIP ložama zabavljaju brojkama posjetitelja i noćenja, dok im njihovo zdravlje očito nije toliko bitno.No, jedan detalj zapeo je jučer u foto-objektiv novinaru Slobodne Dalmacije, pa možda to bude kamen pokretač besplatne vode na Ultri. Naime, negdje na izlazu iz parka Mladeži ekipa je otkrila "špinu" ili slavinu iz koje je potekla besplatna voda. Mnogi su se osvježili i pozvali druge da to isto učine, no moguće je da ova tekućina koja dolazi iz Jadra već večeras ne bude u funkciji.


Foto Anja Popović - Slobodna Dalmacija

Gradonačelnik je inače prijašnjih godina na sva zvona veličao i pojavljivao se na nagradi Porin koja se održavala u Spaladium Areni, a u 25 godina postojanja još uvijek nije priznala ni uvela kategoriju elektroničke glazbe. On koji trenutno upravlja gradom, u koji dolazi oko 30 tisuća mladih željnih zabave na Ultri nije se zapitao kako se to dogodilo da domaći autori elektroničke glazbe nisu zastupljeni na ovoj dodjeli priznanja Hrvatskog društva skladatelja. Nije se ni Ministarstvo rada i mirovinskog sustava zapitalo zašto hrvatski DJ-i na ovom festivalu već godinama nastupaju besplatno, odnosno za šaku karata koje kasnije prodaju na crnom tržištu. Što radi inspektorat?


Njuskalo.hr 13.07.2019.Taj isti koji vodi ovaj grad; stišava glazbu noćnih klubova koji su se nakotili u gradu gdje buja "clubbing" i to u srcu ljeta; za vrijeme Ultre na gradskoj pozornici umjesto nastupa DJ-a, pleše se folklor, a pozornica se ni u konzervativnim 70-tima nije gasila u 22.30h, no sada očito treba utihnuti glazbu kada iz cijelog svijeta mladi željni zabave targetiraju SPLIT. Naš poteštat i cijela vojska turističkih djelatnika sustavno degradiraju i ukidaju elektronički zvuk iz svih gradskih manifestacija posljednjih 18 mjeseci.


Foto Ante Javorčić - Dalmacija Danas (iz arhive)

Zanimljivo bi bilo znaju li Državni dužnosnici koji posjećuju Ultru, članak 11. Zakona o sprječavanju sukoba interesa koji se odnosi na Darove. Nadamo se da znaju objasniti porijeklo ulaznica koje su dobili besplatno za Ultra Europe, jer kako nam je poznato državni dužnosnici ne bi smjeli primati poklone veće od 500 kuna, a i ako prime za to postoji posebna procedura. Kada je to npr prošle godine učinio amsterdamski Gradonačelnik Jozias van Aartsen koji je dobio dvije ulaznice za utakmicu Ajaxa uz oštre kritike javnosti odmah je odstupio sa svoje funkcije kako bi pokazao mladima da on nije primjer.Ultra i grad Miami osigurali besplatnu vodu 2017.

Miami je pod pokroviteljstvom Heinekena i njihove kampanje za odgovornu konzumaciju alkohola pokrenuo "This One Is On Us" kojom nudi besplatnu vodu bilo kome u Heineken Houseovom water baru na Ultra Music festivalu. Heineken je ujedno i sponzorirao vodene stanice postavljene uokolo festivalske lokacije Bayfront Parka gdje su posjetitelji mogli sami napuniti svoje bočice s vodom.Kako je Amsterdam regulirao besplatnu vodu na festivalima

Ukoliko itko poželi organizirati festival, najprije mora  predočiti ovjerenje kako na svakih 150 posjetitelja dolazi jedna slavina te kako svi imaju neograničen pristup pitkoj vodi i tek potom može ishoditi dozvole za održavanje festivala. Odluka je donesena nakon što su se brojni posjetitelji Amsterdam Open Air festivala žalili da je bilo nemoguće napuniti  svoje boce vodom, a često ih je u tome ometao i koji član osiguranja.

Pa sudeći prema ovim svim informacijama najbolje da potražite i večeras onu "špinu" sa gornje fotografije jer biste mogli uštediti dobru lovu na Ultri. Zakoni u nas su uglavnom mrtvo slovo na papiru kada se odnose na političare, a što se tiče primjerice prava publike na festivalima tu smo još u debelom zaostatku za Europom, no stvari polako ali sigurno idu naprijed pa vjerujemo da ćemo čitajući ovakve pozitivne prakse i sami nešto naučiti, te potom i implementirati.

Amsterdam je još 2014. uveo besplatnu vodu na festivalima, a kad će Split?