Europski festivali se ujedinjuju kako bi stvorili zeleniju budućnost

Ponedjeljak, 18 Svibanj 2020

Brojni europski festivali su pokrenuli nevladinu organizaciju Green Europe Expericence (GEX), inicijativu koja radi na stvaranju ekološki prihvatljivije budućnosti na glazbeno-umjetničkim događajima.


Među onima koji čine ovaj pokret tako su i portugalski Boom festival, belgijanski Dour festival, slovački Pohoda festival, francuski We Love Green, a ujedno ovaj četvorka čini i dio A Greener Festival (AGF) organizacije iz Velike Britanije, kao i Go Group iz Njemačke koji su suosnivači GEX-a.Usred ovih zahtjevnih vremena osjećamo još snažniji nagon da iskoristimo ovaj poseban trenutak, da duboko udahnemo i poradimo na rješavanju ključnih problema našeg planeta“, piše u izjavi inicijatora GEX-a. "Razumijemo da se veliki izazovi koji nas čekaju mogu riješiti samo u procesu zajedničkog stvaranja."


Koristeći dvije glavne točke scenografije - festivalski dekor, umjetničke instalacije, vizuale, dizajn, natpise i hranu, GEX će raditi na razvoju načina na koji bi se festivalima omogućilo da postanu potpuno održivi.

Projekt će se odvijati u razdoblju od tri godine, pri čemu će prva godina biti posvećena minimaliziranju ekološkog utjecaja scenografije, a druga usredotočena na hranu. Sva će saznanja podijeliti s timovima uključenih festivala, lokalnim dobavljačima i dionicima. Priručnik će biti sastavljen i distribuiran za uporabu u široj industriji festivala i događanja.GEX projekt okuplja neke od najvidljivijih organizacija u Europi koji djeluju kao katalizator za zajedničko ubrzavanje pozitivnih promjena koje trebamo napraviti“, komentira suosnivačica AGF-a i direktorica Claire O’Neill.

"Radujemo se istraživanju, učenju i dijeljenju načina za kreativno izražavanje i dragocjenu društvenu interakciju koja ljude i planet stavlja u prvi plan."

GEX sufinancira Program kreativne Europe Europske unije.

Europski festivali se ujedinjuju kako bi stvorili zeleniju budućnost