Cookie Consent by FreePrivacyPolicy.com
Baner

MDMA i psilocibin dobivaju zeleno svjetlo za medicinsku upotrebu u Kanadi

Srijeda, 12 Siječanj 2022

Zahvaljujući promjenama propisa, pacijentima u Kanadi dopušteno je koristiti MDMA i psilocibin za liječenje određenih mentalnih zdravstvenih stanja.


Prema novim saveznim propisima u Kanadi, pacijenti koji se bave mentalnim bolestima opasnim po život mogu dobiti pristup psihodeličnim drogama, kao što su MDMA i psilocibin, kroz program posebnog pristupa koji nudi alternative tradicionalnoj terapiji.Dugoočekivano odobrenje ove radikalne opcije liječenja izazvalo je uglavnom pozitivan odgovor u kanadskoj javnosti, koja je raspravljala o potencijalnim dobrobitima ograničenih droga na mentalno zdravlje od prvog prijedloga za legalizaciju 2020. godine.

Kako je objavljeno u Canada Gazette, prijedlog je donesen zbog brojnih istraživača, znanstvenika i pojedinaca s medicinskim stanjima koji opisuju "status mentalnog zdravlja Kanađana kao loš" i tvrde da su postojeći izbori liječenja ograničeni ili da imaju negativne nuspojave.


Photo: iStock-cienpies

Prema izjavi kanadske vlade, "Pojavili su se znanstveni dokazi koji podupiru potencijalnu terapijsku upotrebu za neke zabranjene lijekove, posebno psihodelične droge kao što su MDMA i psilocibin."

Psilocibin je aktivna psihodelična kemikalija koja postoji u nekim gljivama i već godinama prolazi kroz klinička ispitivanja. Konačno, državni ministar zdravstva odobrio je i MDMA i psilocibin za uporabu “izvan palijativne skrbi”, ako se odobri zakonsko izuzeće.


Billion Photos/Shutterstock.com

Predviđa se da će ova medicinska prekretnica revolucionizirati farmaceutsku industriju, ne samo u Kanadi, već vjerojatno i diljem svijeta tijekom sljedećih godina.

Jedva čekamo vidjeti koje će zemlje slijediti taj primjer.