Ovaj svećenik je spašavao djecu iz rata. Sad je zvijezda festivala psihodelije

Utorak, 23 Listopad 2018

U sklopu serijala Nevidljiva Hrvatska, posjetili smo Slunj piše Index.hr


U stanu pored slunjskog crkvenog zvonika, živi velečasni Mile Pecić.. Nevjerojatna osoba, taj 77-godišnji svećenik. Možda ste i čuli za njega. On je onaj stari velečasni koji redovito pohodi festival psihodelije koji se održava u okolici Slunja. Već su mediji pisali o njemu. U ovom omalenom, sijedom starčiću ima više energije nego u ljudima dvostruko, pa i trostruko mlađima od njega.

Momento Demento
Svakog ljeta tu se održava Momento Demento, festival krcat živopisnim likovima koji usred šume, na obali rijeke, ponekad goli kao od majke rođeni, uživaju u glazbi, slobodi i, ponekad, drogama. Pecić ih posjećuje. Čovjek želi biti upoznat sa zbivanjima u svojoj župi, a polugola ekipa s dreadlocksima oduševljeno dočekuje nasmijanog svećenika koji bi im mogao biti djed. Da nije u celibatu, jasno. Javili smo mu se jer nas je zabavljala slika proćelavog velečasnog na festivalu psihodelije usred šume.Graditelj novog identiteta

Priča nam kako voli posjetitelje festivala. Hvali njihovu miroljubivost, toleranciju i dobroćudnost. Nije kritičan, simpatična mu je zbunjenost zbog katoličkog svećenika usred tog nereda. Simpatična mu je i njihova neobična glazba. Podupire Momento Demento i sve novo što on donosi u njegov neobični grad. Prije 27 godina zakopavao je matične knjige u zemlju oko crkve kako bi sačuvao identitet svojih sugrađana, a danas ovaj starac sudjeluje u izgradnji novog identiteta grada.

"Mi moramo s njima surađivati", sa smiješkom utvrđuje velečasni Pecić. Cijeli članak pročitajte ovdje.

Ovaj svećenik je spašavao djecu iz rata. Sad je zvijezda festivala psihodelije