Baner

Prvi detalji Playstation 5 konzole

Ponedjeljak, 22 Travanj 2019

Kad smo zadnji put pisali o tome što će se naći ispod haube PlayStationa 5 mnogi su ostali razočarani informacijom – konzolu će pokretati kombinacija Ryzen procesora i Navi grafike.


Tada je to još bila samo glasina, ali danas je službeno – AMD je potvrdio da će njihove arhitekture pokretati PlayStation 5 – ili kako god već da se ta konzola bude zvala. Sada također imamo i nešto više detalja. Procesor će se temeljiti na trećoj generaciji Zen 2 mikroarhitekture novog 7-nanometarskog proizvodnog procesa, a imat će osam jezgri. Grafički čip Navi arhitekture podržavat će raytracing pa je sada službeno – raytracing će biti dostupan na novoj generaciji konzola – jednoj, barem – ako ne i obje.Značajan skok u doživljaju dobit ćemo uz trodimenzionalni zvuk jer će konzola imati poseban AMD-ov čip za to. Sonyjev Mark Cerny kaže da će igrači dobiti bolji osjećaj prisutnosti u prostoru kroz zvuk, a standard za to bit će korištenje slušalica. Naravno, moći ćete zvuk čuti normalno i na svom TV-u, no pun raspon onoga što će PS5 nuditi najbolje ćete čuti uz pomoć slušalica.

Daleko najveća promjena u odnosu na stare PlayStation konzole bit će uvođenje SSD diska koji će omogućiti brže učitavanje igara. Za usporedbu, igre bi se trebale učitavati i do devetnaest puta brže nego na PlayStationu 4.U Sonyju tvrde da je to “ključ” za novu generaciju PlayStationa. Pri tome još uvijek ne žele otkriti detalje tog diska, odnosno njegov kapacitet pa se možemo kladiti da se radi o nekakvom hibridnom rješenju – npr. disk kapaciteta 1 TB, ali nekih 120 GB za izvođenje jedne igre, možda? U Sonyju kažu samo kako je disk rađen specijalizirano za učitavanje videoigara te da je u teoriji brži od prosječnih SSD diskova za računala.

Evo što smo još doznali:

    konzola će koristiti optičke diskove – dakle kupovat ćemo igre u kutijama kao i do sada
    konzola će podržavati 8K rezoluciju – što ne znači da će se igre izvoditi u toj rezoluciji već samo da ćete moći spojiti konzolu na 8K TV
    PlayStation VR radit će s novom PlayStation konzolom, a iz toga možemo izvući i činjenicu da će isto vrijediti i za PlayStation kameru
    konzola neće izaći 2019. godine

Za kraj – očekivana bomba.Arhitekt PlayStationa 5 demonstrirao je prednost bržeg učitavanja pomoću SSD diska na igri Marvel’s Spider-Man. To nam potvrđuje da će se igre za PlayStation 4 moći igrati i na PlayStationu 5. Drugim riječima, sve igre koje posjedujete za PS4 konzolu moći ćete sačuvati i prenijeti na PlayStation 5.

Izvor: www.hcl.hr

Prvi detalji Playstation 5 konzole