Baner

Punta Christo među najpoželjnijim svjetskim napuštenim rave lokacijama

Subota, 24 Veljača 2018

Lokacije nisu samo koordinate, crvena igla na Google Mapsu, Facebook razlog za check in ili nasumično nabacani materijali. Lokacije pamte, nose i upijaju sve priče i energije koje su kroz njih prošle kroz godine, pamte ljubavi, ratove, mržnje i trud i ti pamtiš one koje su poslužile kao kulise za tvoje važne prekretnice.

Svim ostalima je možda ona klupa u lokalnom parku samo klupa i cool okupljalište goluba zbog djedice koji ih hrani iz donje zgrade, tebi je možda ona na kojoj ti je prvi puta rekla da te voli, nasumični mali klub znojnih zidova je možda prvo mjesto na kojem si shvatio da je elektronika tvoja priča. I baš kao ljudi, i lokaliteti imaju svoje progresije, životne prstenove i namjene, doba napuštenih osamljenosti kada mahovina preuzme glavnu riječ, sve dok je ideja ne raščisti. Pa slijedi niz nekoliko svjetskih punktova koje je ideja spasila i prenamijenila za plemenitu misiju katarze -  rave! Kada se natječeš s tisućama festivala, uz lineup jednako važna postaje i maksima svakog trgovca nekretninama: Lokacija, lokacija, lokacija!

1. Rave u IgluuOno što su Inuiti zvali domom u negostoljubivom ledom okovanom krajoliku arktičkog kruga, s minimalnim Fahrenheitima za ljudsko tijelo i ozbiljnim hard core ninja vještinama da preživiš arktičku zimu, pod paskom Smirnoff Arctic Disca na Snowbombing festivalu iglu postaje panoramski postav pod otvorenim nebom uz soundtrack najboljih svjetskih DJ-a.

2. Industrial Park - Industrijski park u Njemačkoj biti će poprište techno eventa!Mjesta koja izgledaju onako kako techno zvuči savršena su fizička podloga za njegovo odjekivanje. Kako unutra tako i vani! Pa je tako park teške industrije, goleme mašinerije i dimnjaci koji gledaju prema stratosferi imena Landscahftspark Duisburg Nord postao odabir elektroničke egzotike za Electronic Beats techno rave.

3. Nuklearni bunker - U Berlinu će se održati festival 5001 smješten u bivšem nuklearnom bunkeruKao da gledaš Dr. Strangelovea. U svijetu u kojem svaka golema sila nuklearku ima jedina mogućnost nedetoniranje je upravo ova pat pozicija u kojoj je mir dogovor s prstom na gumbiću. Strah od svjetske nuklearne katastrofe u ovoj instanci eliminiran je topotom stopala duboko u šumi 30 milja od Berlina na festivalu unutar ledenog kostura  nukelearnogbunkera imena 5001.

4. Industrijsko postrojenje za Gamma FestivalAlfa, beta, gama - grčka slovna redaljka svoj treći simbol nosi i kao predznak duboke meditativne kontemplacije promijenjenog stanja svijesti i lucidnih snova. No ovoga puta se sanja i meditira u St. Petersburgu na audio-vizualnom spektaklu koji se zasniva na avangardnom glazbenom eksperimentu i umjetničkim izložbama u jednome od najdistopijskih krajolika koji možeš zamisliti. Snimateljima Blade Runnera bi zaplesale kreativnosti da se zateknu unutar betonskog zdanja.

5. Fort Punta ChristoTako se kod Štinjana otvaraju nove dimenzije prenamjenom stoljetnog kamenja zasićenog beskonačnim osobnim i kolektivnim sudbinama svih onih koji su svoja poglavlja odavno zatvorili. Dimensions festival je audio vizualno orgijanje s pogledom na otvoreno nebo i obećanjem da će sve biti u redu i da je tvoje sada samo da plešeš i budeš kao multidimenzionalni entitet koji na tren razumije sve oko sebe.

6. Moskovska podzemna - Jeste spremni za ruski rave u podzemnoj željeznici?Grad koji je odgojio pisce nastrojene nihilizmu i beskonačnim strujama svijesti u jednako beskonačno ledenim zimama, ispod sebe nosi tajnu. Dolje nekoliko slojeva prašine ispod Moskve stoji šokantno prekrasni lokalitet dugih hodnika podzemne s nevjerojatnim zidnim freskama i štukaturama. Iako se još ni jedan rave nije službeno odvio na lokaciji kuloarima se šuška da će se to promijeniti ove godine.

7. Kelvingrove umjetnička galerija i muzejTamo među ledeno zelenim škotskim brdima, gdje su žene riđe i pivo je dragocjenije od vode, Glasgow se diči fenomenalnom prostranom lokacijom  kao stvorenom za dekadentna čekanja rave jutara.

8. Vojna baza u FrancuskojStroga predvidivost i rigidnost zapovjednog lanca, muškarci u stavu pozor, logistika i disciplina jednog praktičnog mjesta vojne baze Bretigny-sur-Orge trebala je prethodne godine primiti plesače The Area 217 festivala, no event je otkazan. Nade su uporne i neprekidno neumorno golicane novim mogućnostima i ponavljanjem eventa.

9. Toranj za hlađenje u elektraniU malom susjedstvu Monceau-sur-Sambre, unutar belgijskog grada Charleroia, stoji napuštena elektrana i njena golema struktura tornja za hlađenje od kojeg ćeš se osjećati kao da si odjednom zarobljen unutra X-Man zlikovčeva brloga. Iako više ne služi svojoj originalnoj svrsi još se nadvija nad gradom pružajući nevjerojatno zanimljive postapokaliptične vizure i mogućnosti.

10. Instytut EnergetykiMjesto koje se ni Dr. Frankenstein ne bi stidio zvati domom ima bogatu povijest znanstvenih istraživanja u polju energetike koja sežu 50 godina unazad i nastao je kada je vijeće odlučilo da je potrebno jedno suvislo mjesto na kojem bi se izučavala transmisija energije kao najvažnijeg resursa današnjice, a u tvoje svrhe ovo je ujedno i punkt na kojem se održava Instytut festival.

11. 5000 godina stari tunel od laveDuboko unutra u zemljinoj utrobi neprekidno divljaju bjesovi, lome, tope, mrve, gnječe, i pritišću da bi ponekad pritisak postao prejak i ejakuliran kroz koru planeta u obliku erupcije lave. Jedan tunel nastao upravo ovom genezom postaje lokacija islandske ekstravaganze Secret Solstice festivala, a ista ekipa nije se libila niti naseliti glečer plesačima.
 

Punta Christo među najpoželjnijim svjetskim napuštenim rave lokacijama