Cookie Consent by FreePrivacyPolicy.com
Baner

Rus tiskao miljun ploča zapadnjačke glazbe na starim rendgenskim snimkama

Utorak, 12 Siječanj 2021

U Rusiji je nakon Drugog svjetskog rata Staljin zabranio posjedovanje bilo koje zapadnjačke glazbe.


Sva glazba dozvoljena u zemlji mogla je biti jedino od ruskih skladatelja. Ali na glazbenoj sceni bilo je gladi za popularnom zapadnjačkom glazbom od jazza do bluesa i rock & rolla.Krijumčarenje vinyla bilo je opasno, a pribavljanje oskudnog materijala za izradu kopija onih ploča koje su ušle u zemlju bilo je skupo i vrlo riskantno. Genijalno rješenje za ovaj problem počelo se pojavljivati u obliku "Bone music" (glazba kostiju) ili ponekad zvane glazbe "kostiju i rebara".


Foto: Ovo je snimka indijske pjesme "Awaara" Raja Kapoora na izloženoj rendgenskoj snimci prsnog koša, napravljena oko 1951.

Mladi 19-godišnji ton majstor Ruslan Bogoslowski iz Lenjingrada promjenio je igru kada je stvorio svoje rezače ploča kako bi kopije zapadnjačke glazbe mogao distribuirati po Rusiji. Problem je bio u tome što nije uspio pronaći materijal za tiskanje na vinyl. Vinyl je bio u nestašici kao i svi naftni derivati nakon rata.
Zatim je jednog dana naletio na hrpu odbačenih rendgenskih snimki. Upalilo je. U to je vrijeme ruski zakon nalagao da se sve rendgenske snimke moraju uništiti nakon jedne godine skladištenja, jer su bile zapaljive, pa je prekopavao kante za smeće i plaćao medicinskim sestrama za rendgenske snimke, a tijekom 20 godina ručno je izradio oko miljun ploča na starim rendgenskim snimkama, od klasične glazbe do Beach Boysa dok ga nisu skužili.Na kraju je proveo pet godina u zatvoru u Sibiru zbog ove revolucionarne ideje. Više od 20 godina Bone Music bio je jedini način na koji su ruski zaljubljenici u glazbu mogli dobiti zapadnjačku glazbu koju su puštali na "glazbenim zabavama i kavama" u svojim kuhinjama, daleko od ušiju i očiju KGB-a.Bone music

Svjedočanstvo hrabrosti undergrounda da sruši autoritet, te stvori pobunu i ljubav prema glazbi.

Duh rock n rolla.

Victor Plays Elvis on Bone from BUREAU OF LOST CULTURE on Vimeo.

Bone Machine Movie from BUREAU OF LOST CULTURE on Vimeo.

Rus tiskao miljun ploča zapadnjačke glazbe na starim rendgenskim snimkama