Baner
alt

Sven Marquardt - fotograf i legenda kluba Berghain dolazi u Beograd!

Srijeda, 03 Svibanj 2017

Njemački fotograf Sven Marquardt boravit će u Beogradu tijekom lipnja u okviru projekta Artist in Residence.


Centralni događaj rezindencije bit će Marquardtova izložba "Future's Past" koja se otvara u Velikoj galeriji KC Grada 5. lipnja od 20h, a koja će biti upotpunjena pratećim programima.

Ali, tko je Sven Marquardt?

Svako tko je ušao, ili nije ušao u berlinski klub Berghain zna da upravo Sven čeka na kraju reda i odlučuje da li ćete ući u klub ili ne. Svako tko je planirao odlazak u Berghain zna ili misli da zna strategiju sigurnog ulazaka a o tome može da se sazna i na nekoliko blogova i youtube tutorijala, ali ne zna, ili možda ne zna, da je Marquardt od 2007. godine zaslužan za oblikovanje vizualnog identiteta Berghainovog labela OstGut Ton. Možda je zanimljiv podatak i to da se na coveru albuma jednog od berlinskih techno producenata Len Fakija, nalazi upravo njegova fotografija- misteriozni portret starije žene, prodornog, ali vrlo dopadljivog pogleda.Marquardt ima bogatu umjetničku karijeru koja je u mnogočemu bila uslovljena društveno-političkom situacijom prije i poslije pada Berlinskog zida. Rođen 1962. godine svoju karijeru počinje ranih osamdesetih u Istočnom Berlinu, radeći prvo kao asistent poznatog fotografa Rudolpha Schafera i to u modnoj fotografiji. Od 1986. kao samostalni fotograf objavljuje svoj rad u mnogim poznatim njemačkim časopisima poput Das magazin, Der Sonntag, Neues Lieben, ali i izlaže samostalno i grupno. Njegov rad je i cenzuriran u Istočnoj Njemačkoj a i sam se susretao sa cenzurom zbog njegovanja specifičnog vizualnog identiteta koji, kako se navodi nije bio u skladu sa standardima izgleda muškaraca u socijalističkoj državi.


Katharina Hausel govori o tome u publikaciji Bygone in the Future: ''Marquardtu je bilo zabranjeno da šeta centralnim dijelom Istočnog Berlina, a iako je tada radio za modni časopis Sybille i bio najmlađi fotograf u redakciji nije se mogao susretati sa glavnom urednicom, koja je bila vrlo zadovoljna njegovim fotografijama''.


Izložba ''Future's Past''

Izložba ''Future's Past'' reflektira tri desetljeća njegovog rada, greyscale fotografije nabijene su simbolizmom kao i referencama iz povijesti umetnosti koje nisu tako lako uočljive i zahtjevaju pažljivo posmatranje. Rad na ulazu Berghaina svakako je inspirativan za Marquadta, iako on sam preferira da prvo upozna svoje modele i smesti ih u precizno dizajnirani dekorum, koji se pretvara u spontanu pozadinu kojom dominira jako prisustvo subjekta u jukstapoziciji sa aksesoarima i rekvizitom. Sve je u jakom kontrastu pa otuda i odabir crno-bijele tehnike koja taj kontrast pojačava: fotografije snimljene na dnevnom svjetlu odaju uglavnom mračnu atmosferu i auru noćnih zbivanja. Impregniranje dijelova prošlosti u budućnost i sadašnjost predstavlja zajedničku nit u njegovom opusu koju će publika moći da isprati na izložbi sve do 17. lipnja.

Sven Marquardt - fotograf i legenda kluba Berghain dolazi u Beograd!