Baner

Waterlicht, instalacija nastala po uzoru na klimatske promjene

Subota, 23 Rujan 2017

Kao riba na suhome, tako su i ljudi bez vode u nemogućnosti življenja, no ponekad te naizgled obične tekućine premaše sve granice razuma i ugrožava ljudsko stanovanje

Da čovjek može u svemu pronaći inspiraciju i pretvoriti je u umjetnost to znamo. Ali da se možete naći u dubini mora, a da pritom niste okruženi njime, zvuči suludo, ali ne i za Danna Roosegaardea. Nizozemska, osim što je popularna destinacija za turiste i poznata po tulipanima, siru i biciklistma, može se zahvaliti dvjema stvari da je tu gdje se nalazi. Kao što znate, Nizozemska se nalazi ispod razine mora, a Daan smatra kako su tehnologija i ljudska kreativnost zaslužni što nije potopljena.Na Abandon Normal Devices Festivalu, Daan Roosegaarde predstavit će svoju instalaciju Waterlicht. Radi se o projektu za koji je ideja stigla kroz klimatske promjene i činjenice da razina mora svakodnevno raste. Waterlicht vam pruža doživljaj da se osjećate kao ste u dubinama mora, a ujedno i dati do znanja da problem sa rastom razina mora treba shvatiti ozbiljno.


Laseri i plava LED svjetla utopit će vas simulirajući valove, a što je lošije vrijeme to će simulacija biti bolja. Vjetar daje dozu nepredviljivosti jer strujanjem zraka van zadanih okvira. Sve je programirano i koriste se visoko fokusirane LEDice, ali vjetar stalno mijenja smjerove i na nikoji način nije ga moguće kontrolirati. Kiša također ima veliki efekt, jer kada god padaju kapi stvaraju one male dijamante u zraku.


Daan želi probuditi ljudsku svijest i pokazati da se promjene dešavaju i da na to treba biti spreman. Možda u budćnosti vidimo i prve plutajuće gradove. Možda je i promjena plime novi način generiranja energije? Sve je u našim rukama, samo trebamo probuditi kreativnost i pretvoriti se u kreativce kako bi na vrijeme reagirali.

Waterlicht, instalacija nastala po uzoru na klimatske promjene