Skip to main content
  • sluh
  • 22.04.2019.

5 nevjerojatnih ozvučenja europskih klupskih institucija

I tako se maleni ti jednoga dana izrodio u svijet u kojem mu je dano pet osjetila da ovaj isti svijet njima iskusi. 

Piše: 

Naslovna foto

sluh


Dakako, biologija im je namijenila svrhu inputa i preživljavanja, no u prirodi ljudskog jest okrenuti vode na svoj mlin i… uživati. Pa tražiš klimakse za svaki osjet i kao ovisnik uvijek trebaš više jer uvijek može biti stvarnije, imerzivnije i dublje. Divni inženjeri stoga su godine radnoga staža posvetili stvaranju najboljih mogućih soundsystema koje tehnologija na ovom stupnju razvoja može pružiti.

Sve zbog toga kako bi ti mogao biti umotan u zvuk u najfinijoj HD čistoći tona, ravno na iskon nesmetane amplitude zvučnoga vala od briga do brijega mu i od dola do dola. Kažu stari ljudi da je nebo granica, no nije. Tehnologija je granica, a Europa voli svoje plesače i njihove opsesivne manije hodočašća pod zvučnike pa vam donosimo pet najboljih ozvučenja europskih plesnjaka.

1. Berghain/Panorama Bar, Berlin

Sasvim logično i jasno ko pekmez iako se ponekad izgubi u bijelom šumu priča, legendi, priča oko politike ulaza i fotografiranja, vratara slavnijih no bilo kada prije, ali kada ogoliš sve ovo Berghain i dalje prednjači sasvim neekscentričnom osobinom discipline beskompromisne ponude najboljeg i razglasa koji je djelo britanske tvrtke Funktion One dok u Panorama Baru, zahvaljujući Hi-Fi tvrtki iz Dresdena tutnji Studt-Akustik.

2. Fabric, London

Nakon zatvaranja, natezanja i borbe za radne dozvole kroz prethodne dvije godine, Fabric je napokon iznova u potpunosti operativan a njegov Room One ostaje i dalje mokri san zvukofila. Martin Audio postava dizajnirana je u partnerstvu s tehničkim menadžerom kluba i konstantno se kalibrira kako bi se osiguralo da radi na vrhunskom kapacitetu. 2018. otvoren je i Room Three u kojem ti uho čuva Pioneer XY, koji ujedno nosi i Room Two.

3. DC-10, Ibiza

Možda razvikana, možda prekomercijalno rascjepkana za undergroundčanina u tebi i sve više lokacija pomalo drugačijih odmora od onih kako je sve počelo, ali Ibiza i dalje ima svoga konja za trku i nije samo kozmetika. Na jugoistočnoj strani otoka zvukom manipulira inženjer Andy Kayll, koji je svoj zanat istesao u Liverpoolovom legendarnom Cream klubu, a na Ibizi drži sonično sidro od 2001. Do unazad nekoliko godina glava prostorija, terasa i vrt bili su mješavina Void Acustics-a (sferoidnih soundsystema koji nalikuju umjetničkim djelima) i Loud Professional razglasa no sada su u potpunosti prešli na Loud. Kayll je napomenuo da iako je Void vizualno zanimljivi da može mnogo više s detaljnom konfiguracijom Loud Professionalsa.

4. Lux Frágil, Lisbon

Tamo u Portugalu, u blizini dokova stoji Lux Frágil koji dere debelo nakon što sunce već izađe a u utrobi stoji kombinacija Funktion One razglasa i XTA opreme koja se uspješno prilagođava vremenu od trena kada je instalirana 1999. i koja je klub učinila jednim od favorita europskog clubbinga kako za publiku tako i za dame i gospodu s lineupa.

5. Killasan, Berlin

Killasan nije striktno soundsystem vezan za klub, ali pruža jedno od najimerzivnijih glazbenih iskustava Europe. Originalno instaliran u Jugglin Link City klubu u Osaki, sada pod paskom Basic Channelova Marka Ernestusa pretežno lije niže dub frekvencije, dok se u ljetnim mjesecima nerijetko smješta na obale jezera u predgrađu Berlina, a zime provodi po raznim klubovima.

Izvor: Red Bull

brejcha 1
Vezani članci
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
sonus 1
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
brejcha 2