Skip to main content

Digitron Soundsystem – ukazujemo ljudima na drugačiji pogled na svijet

Elektronička scena u Hrvatskoj u sebi krije jednog dragulja, a radi se dub sceni, koja u zadnjih par godina živi punim plućima, a junak današnje nam priče je trio koji je osnovao prvi Soundsystem bend na ovim prostorima, Digitron Soundsystem.

Piše: 

Sve nekako veselo kreće od Jamajke čija reggae glazba je utjecala na mnoge glazbene stilove, pa tako i na dub. Nastao kao neka vrsta eksperimenta, dubu nije dugo trebalo da krene u obilazak svijeta tražeći svoje sljedbenike, a kako je svijet sam po sebi mali, njegova raskalašenost stigla je u domove Robija, Igora i Vrkija. Svaki od njih trojice prepoznao je priču koju nosi dub i raspoznao ju kao osjećaj koji će u njima ostati u narednim godinama.

Kako glazba sama po sebi ima efekt konekcije među pojedincima, negdje u prirodnom okruženju Robi i Igor brzo su pronašli zajednički jezik te shvatili da ako udruže snage mogu nadopuniti jedan drugoga. Vođeni tim mislima, predstavljaju se sceni kao projekt Bamwise. No puno prije njih, u svoj život Tomislav Vrkljan zvani Vrx pustio je dub glazbu. Shvativši kako živi u maloj državi, njegova želja da dub scena zaživi u Hrvatskoj bila je prevelika da ju nebi proveo u djelu, te osim što se uprljao ruke kako bi ju izgradio od temelja, Vrx je također započeo i prvi dub bend Radikal Dub Kolektiv, koji je u međuvremenu prestao sa radom.

I ptičice na grani naučile su kao je on osoba koja je zaslužna za procvat dub scene i opet je u tom jednom trenutku dali priroda ili Svemir učinili svoje i spojili Vrxa i duo Bamwisea. Njhova druženja brzo su urodila plodom i znajući da u vlastitoj državi postoje stvari koje nedostaju na sceni, te vođeni tom idejom osnivaju prvi hrvatski Soundsystem. Bila je to 2007. godina kada je dub scena upoznala svoje nove junake Digitron Soundsystem. Danas je situacija malo drugačija od one početne vizije. Negdje na putu razvoja putevi su im se razišli, pa današnji Digitronci djeluju u postaji Vrx, koji je ujedno i glavi začetnik, te Andrija Santro kao MC.

Sretnete li ih na jednom od partija i upitate koja je ideja Digtrona, sa osmjehom na licu potapšat će te po ramenu objasnivši da žele promjeniti percepciju ljudskog kako razmišljanja, tako i gledišta – razmišljaj outside the box. Također, njihov zvuk podsjetit će vas na UK dub, dok Digitronci još vole malo eksperimentirati sa drugim smjerovima od elektronike do organske glazbe.

Upravo je Digitron SoundSystem glavni krivac što zabave dub/reggae zvukove popraćene divljim plesom uz masne bas linije u AKC Medika gdje su organizirali druženje jednom mjesečno. Ujedno se radi o jako aktvinoj grupi ljudi jer su u zagrebačkom Mastersu napravili dub program koji je brzo postao omiljen među publikom, a stvari su podigli na višu razinu kada su krenuli u projekt International Dub Meetinga u Zagrebu na kojemu su ugostili sva bitna imena poput Roots Collective, Dandelion SoundSystem, Jah Free, Coptic Sounds te Weeding Dub.

Zaluđeni dub zvukovima otvaraju vrata i vlastite etikete Digitron Records. A kako bi to sve izgledalo kada ne bi nastupali na pozornicama velikih festivala pa su tako zatresli zidine Fort Punta Christo koji je dom Seasplash i Outlook festivala, dok je tlo podrhtavalo na MoDemu i Lost Theoryu.

Nekako smo došli i završetka priče, ali dečki su stalno negdje u blizini pa želite li ih priupitati kakvo pitanje ili da vam objasne kako promjeniti razmišljanje bit će vam voljni pomoći.

https://www.digitronsoundsystem.net
https://soundcloud.com/digitron-sound-system-vrx

disco fever mobile
Vezani članci
Galeb Nikačević otkriva svijet lako dostupnih halucinogenih biljaka koje rastu po šumama i gorama Srbije.
sonus 1
Galeb Nikačević otkriva svijet lako dostupnih halucinogenih biljaka koje rastu po šumama i gorama Srbije.
disco fever desktop