Skip to main content
  • 29.05.2017.

Dubfire stiže u Omiš ovoga srpnja!

Inače razdvojena, rascijepljena, s filozofskim jazom naspram onog generacijskog, scena tu i tamo poluči jednoga koji jednako lako stoji jednom nogom na svjetlu i jednom u tami, koji jednako lako radom zasluži poštovanje i undergrounda i mainstream pritoka.


Ovo bi se sasvim odnosilo na Alia Shirazinija, kojeg beskonačno mnogo bolje poznaješ pod aliasom Dubfire. Zapaljene vatre plamte na korijenju besprijekorne radne etike i ambicijom da se pleše. No kada savladaš pravila igre ovo razina sa sobom nosi i novu želju –  onu inovacije. Kulturnim naslijeđem spontano postavljen pod povećalo kroz posljednje desetljeće američke povijesti, ovaj Iranac odgojen u SAD-u ujedno upravlja i mega poznatim, SCI+TEC labelom koji sažima logiku znanstveno-tehnoloških glazbenih inklinacija. U jednom trenu karijere prijatelj iz djetinjstva upoznaje ga sa Sharamom Tayebijem i nastaje Deep Dish, produkcijsko-DJ duo koji je posljedično na kamin spremio i Grammy, da bi se nakon nekog vremena oboje više posvetili solo karijerama, gdje Aliju Dubfire alias omogućuje da se odmakne u nešto opskurnije istraživanje underground techna i housea. Uskoro nastaju remek djela minimal techna kao ‘Ribcage’, ‘Emissions’ i ‘Roadkill’ kojima si je zauvijek osigurao spominjanje po mračnim podrumima.

Na ADE-u 2014. predstavljen je ujedno i novi HYBRID koncept koji istražuje involucije i previranja na margini stapanja čovjeka i stroja u novu vrstu glazbenog kiborga, a baš pod jednakim nazivom uz sufiks "A Decade of Dubfire" (2006.-2016.) 16. lipnja će sa SCI+TEC labela izaći i presjek desetljeća izdanja i produkcija koji prate neposredno dovršenu dekadu i donose 42 trake koje možeš nabaviti kao potpisani boxet, 3LP-a, 3CD-a i u digitalnom i streaming formatu. U boxsetu ćeš ujedno dobiti i USB stick od 16 giga, crni, metalni i ugraviranim logom, a dobit ćeš i pismo zahvale samoga Dubfirea na podrški. Na prednarudžbe slobodno navratiš ovdje, no ako ništa osim plesanja pod binom s Dubfireom nije dovoljno dobro tada ti je ova boljka izliječena posjetom Omišu. Hibridan gotovo kao Dubfrireov HYBRID, novi festival imena je Labyrinth Open i fuzija je glazbe, gastronomije, umjetnosti i najnovijih tehnoloških trendova u samom srcu Dalmacije.

NIzozemsko-belgijska kombinacija iskusnie Labyrinth Promotions ekipe i čeoni kotačić mehanizma Ugur Akkus napominju kako je ideja festivala u Hrvatskoj oduvijek bila prisutna, ali su  čekali ispravnu lokaciju pa je dobrovoljno gubljenje u labirintu svega onog dobrog i plesnog sjelo u Omiš gdje ćeš od 8.- 11. srpnja plesati uz Sama Paganinija, Ten Wallsa, Rodhada, Marinu Karamarko, Petra Dundova, Peru Fullhousea isvakako uz liniju koja nas je do ovog narativa dovela – Dubfirea. Samo se pusti, zgrabi jeftinije upade do 1.lipnja i uživaj, Minotaura pod ruku, šeći i pleši. Neki su na ljetnim obalama izgubljeni sasvim dobrovoljno.

sonus 1
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
sonus 1
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
sonus 2