Skip to main content
  • 9.10.2018.

Freemental Orchestra – kada organski instrument sretne elektroniku

Pada mrak. Zrak je mekan od čekanja. Strune zabruje i čuješ stabilnu kralježnicu kontrabasa kako trese svoje, upada i pokoji rif na gitari, da bi mu se pridružila frula, zatim didgeridoo opali onostrani ton, i uključuju se dunovi i djembe, dok struja elektronike puzi kroz zvučnik.

Piše: 


Ovo je Freemental Orchestra – novi zadružni glazbeni projekt još u povojima. Rođen ovoga lipnja, inicijalno je zaiskrio kao želja za nečim novim i iskorakom izvan uvriježenih kutija na pozadini Freemental festivala. Kako su pojedinci žarišne točke želja, postojanje orkestra možeš zahvaliti DJ-u Sretnom Ediju (Igru Bogdanoviću), do lakta u produkcijama s Klaadom (Pavle Kladarin) i Blue Forestom (Boris Ovčar).

Dok su jedni muze tražili u studijskom okruženju, ostatak (tada deseteročlanog) orkestra eksperimentirao je s kombinacijama zvuka i uparivanjem instrumenata koji bi najkomplementarnije sjeli uz sintetičke tonove mikseta. Ideja orkestra ovdje je otvorena neomeđena cjelina čiji broj članova nije fiksna konstanta, već slobodna varijabla koja mutira s obzirom na trenutne, potrebe i služenje konkretnoj glazbenoj ideji.

Cilj ovog novonastalog dragulja analogan je generalnom cilju glazbe u cjelini – spajati. U ovom slučaju ono spojeno su analogni zvuci organskog instrumenta i njihovi psihodelični elektronički parnjaci i antiteze. Sinteze jedino funkcioniraju spajanjem svih argumenata u jednu cjelinu koja u slučaju Freemental projekta fino sjeda uz ogradu svoga imena otvorena uma i orbitira kroz psy, tribal, organic, glitch, dub, ethno, world music svemire – kako bi stvorili balans i konstantni dijalog suvremenog i drevnog, tradicije i futurizma, povijesti i još nenapisane budućnosti. Najbolje stvari nastaju na slivovima ova dva utjecaja gdje tradicija pruža provjereno i iskustveno jasno, neku vrst obredne emocionalne stabilnosti, a futuristički eksperiment pak budi uspavano i ne dozvoljava starome da utone u monotoniju inovacijom i razbijanjem stereotipizacija.

Prvi nastup Freemental Orchestra bio je upravo na istoimenom mu korijenskom festivalu, a ekipa trenutno predano radi na novim materijalima. Jesen možda najavljuje hibernaciju okoline, no buđenje je kreativnih potencijala. Generalni plan za novu stepenicu jest načiniti mješavinu i hibridizaciju raznolikih stilova elektroničkog i organskog, te ih predstaviti prvo zagrebačkoj publici i potom krenuti stopalom nešto kozmopolitskije izvan granica.

Trenutnu ekipu koja čini tijelo orkestra čine:
Igor Bogdanović
Pavle Kladarin
Marko Šturman
Leo Hrs
Maja Špoljarić
Jelena Dragojević

Pa kako kaže Fernando Pessoa:
"Moja duša je prikriveni orkestar; ne znam kojim instrumentima, kojim strunama i harfama, bubnjevima i tamburama zvučim sudarajući ih u sebi. Sve što čujem je simfonija."

brejcha 1
Vezani članci
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
sonus 1
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
sonus 2