Skip to main content
  • 22.04.2017.

Jubilarni 10. globalni Record Store Day!

Da, da svakako imaš svoju playlistu, nekoliko njih dapače, složenih urednije no bio što ostalo u tvome životu, jer čak i kada ništa nema smisla, glazba ima.


I slušat ćeš je posvuda i stalno, uši su se već prilagodile obliku slušalica, osobno računalo ima prečice do najdraže glazbe, tinitus za tebe nije samo prazna riječ jer si nebrojene noći već proveo na podiju s uvjerenjem da nije dovoljno blizu zvučnika ako ne osjetiš bas na koži.

Za sve one koji žive u glazbi, za glazbu i kroz glazbu čast nam je proslaviti s vama svjetski Record Store Day, međunarodni golemi event koji daje posvetu mediju koji je obilježio prvu masovnu diseminaciju glazbe, prvo bilježenje tona na stvarni fizički medij kojeg možete kao glazbofil zaista posjedovati, Stiskanje playa na računalu nekako nikada neće u potpunosti imati poetsku eleganciju rituala držanja stvarne materije u rukama, prebiranja po kolekciji ploča koje su zajednički konglomerat onih koje si naslijedio, koje su ti poklonjene ili koje si tražio sam po opskurnim kutevima trgovina ploča, koje si donio s putovanja i koje nose miris mjesta na kojem borave. Vadiš ih iz košuljice, podižeš iglu, stavljaš na mjesto, spuštaš iglu i kreće onaj limb pucketanja prije stvarnoga tona. Nikada kao kultura zaista nepovratno izgubljene u digitalnoj revoluciji, u novom tisućljeću, nakon jenjavanja inicijalne pomame ekstaze umrežavanja i instantne dostupnosti, vraćaju se na velika vrata.

Tako danas. 22. travnja, slavimo okruglih ugodnih deset godina od kada su Eric Levin, Michael Kurtz, Carrie Colliton, Amy Dorfman, Don Van Cleave i Brian Poehner započeli Record Store Day namijenjen slavljenju kulture nezavisnih trgovina ploča. Tisuće trgovina globalno povezano je u mrežu s novim izdanjima stvorenim posebno za ovu priliku, slušaonicama, predavanjima, razgovorima s umjetnicima i nastupima.  Hrvatska diskografska udruga i ove godine podržava slavlje, a dvije mlade ambasadorice 2017. su Sara Renar i Mia Dimišić, dok na globalnoj razini ulogu ambasadorice nosi St. Vincent.

U Zagrebu će se u prodavaonicama Nova Ploča i DancingBear CD Shop održati nastupi Ivane Marić, Lee Mijatović, Sebastiana Popovića te bendova Mangroove, Brain Holydays, Solarov, Producent i Pravila igre. U riječkoj Friends Who Like Dallas Music Shop  nastupit će The Hood Fellas, Midnight Blues Trio, gost iznenađenja nakon čega preuzima DJ. Kao posebna izdanja u domaćim trgovinama ploča možete pronaći novi albumi grupa Pavel, Brain Holidays i Mayales kao i "The Best Of" Letu Štuke.

Sjajna vijest za sve vinoljupce na budžetu je da će samo danas CeDeterija, uz upisivanje koda „RSD2017“, prilikom narudžbe vinila obrijati 10% s cijene tvoje narudžbe. Pa uživaj, slušaj, pomazi neki stari dobri vinil na koji si možda zaboravio i pusti note koje te sjećaju na jedno drugo vrijeme. Uživajte u Record Store Day-u dragi naši!

wls 20 mobile
Vezani članci
Honey Dijon, David Morales i François K samo su neki od poznatih aktera koji su sudjelovali u stvaranju novog dokumentarca.
brejcha 1
Honey Dijon, David Morales i François K samo su neki od poznatih aktera koji su sudjelovali u stvaranju novog dokumentarca.
sonus 2