Skip to main content
  • 3.08.2017.

Vrhunski svjetski video umjetnik za Moondance!

384 400 km daleko od tebe stoji jedna kugla, nebeski reflektor sunčevog, čak i kada ti je ono sakriveno, onaj za kojega je vezana rečenica koja sasvim lako stoji uz bok najpoznatijim rečenicama ikada: "Ovo je jedan mali korak ta čovjeka…" Kažu da na početku bijaše svjetlost – jednako istinito za Lunu nad tobom i Moondance gosta kojega danas predstavljamo.


I tako gore u sigurnoj orbiti, derviške vrtnje stelarnog valcera postavljaju Zemlju i Mjesec u međuzavisnost. Ako se već poigrava oceanom, pomisli samo što čini rasplesanoj mesnatoj vreći, 70% koje čini voda. Nemiri, žudnje, željenje želja, melankolije, mjesečarenja, lunatizmi, osjećaj povezanosti sa svima onima koji u tome trenu gledaju isto osvijetljeno lice, legende, bajke, priče i božanstva – sve se ovo isprepliće nebi li u 21. stoljeću našlo dom u kamenoj utrobi trogirske tvrđave Kamerlengo, za peto izdanje i tri podmjesečne noći glazbe od 10 do 12. kolovoza, a očekuje se ponavljanje uspjeha poršlogodišnjeg izdanja kada je preko 9000 duša plesalo na preko 40 izvođača.

Kompletan lineup poštu prima na digitalnoj adresi ovdje, no izvan uholiznih ekstaza Moondancečani su svjesni da imaš pet osjetila pa jednaku pažnju posvećuju i osjetljivim estetikama oka i potencijalu vizualnog da ureže iskustvo u dublje podrume tvoje neuralne mreže. Baš zato Moondance team poziva i jednog video umjetnika, majstora svjetla i sjene Philippa Geista, pa sasvim uštiman u svoj konkretni zeitgeist stiže pod aliasom Videogeist. Sin berlinskih ulica i estetike kirurški oštrih preciznosti ideja, internacionalno se probio kontinuiranim dvadesetogodišnjim poigravanjima video i svjetlosnim instalacijama, a s punim šakama svjetlosti stiže kako bi osvijetlio i pročelje kule Kamerlengo.

U repertoaru su se kroz godine našle najznačajnije svjetske građevine, jer umjetnost je legitimna samo dok drži puls na ritmu svoga vremena. Video prikaze plesale su na Azadi tornju (Tornju Slobode) u Teheranu, na razrušenoj palači u Dhaka Bangladešu instalacijom "Hidden Places", na 112-metarskom tornju u Minhenu, golemoj statui Krista Izbavitelja koja gleda na čitavi Rio de Jainero… Za 25. godišnjicu  pada Berlinskog Zida osvijetlio je njemačku ambasadu u Pragu i Bauhaus muzej, a primanje nagrada redovno je upsano u raspored… i sve ovo samo posljednjih nekoliko godina od dva desetljeća karijere. Sada je vrijeme da i Trogir postane mjesto svjetla, luminiscentno prazno platno za nove video priče, globalne univerzalno ljudske video narative s njemačkim momentumom. Pa uzbuđeni, s okom očišćenim od svega prije suzom radosnicom, čekamo da Mjesec sjedne u pravu kuću na ovaranju 9. kolovoza.

Za Slobodnu Dalmaciju podijelio je: "Oslanjat ću se na temu 'Vrijeme' s kojom se već neko vrijeme bavim, a koja je sklop različitih radova i instalacija. Koristit ću različite riječi o vremenu, kombinirajući ih s apstraktnim uzorcima slika i struktura. Uzbudljivo je povijesnim građevinama dati novi duh koristeći modernu digitalnu rasvjetu […] U Trogir donosim nosim jedan veliki 15k projektor, a instalacija će se moći pogledati četiri dana zaredom, od 9. do 12. kolovoza."

Za regionalnog tebe cijena upada u kamenu kuću plesa jest 250 kn. Dnevne regionalne ulaznice u prodaji su od 1.8. po cijeni od 130 – 150 kn, ovisno o danu na koji ti se pleše. Za sav detaljan info i uhođenje mjesečara osjeti se slobodnim navratiti na službene Moondance stranice ovdje. Osvijetlio vam Mjesec pute i pronašli vi uvijek put kući!

defected zagreb mobile
Honey Dijon, David Morales i François K samo su neki od poznatih aktera koji su sudjelovali u stvaranju novog dokumentarca.
sonus 1
Honey Dijon, David Morales i François K samo su neki od poznatih aktera koji su sudjelovali u stvaranju novog dokumentarca.
brejcha 2