Skip to main content
  • 12.04.2023.

Impulse festival slavi jubilarno 10. izdanje!

Riječki klupski boutique festival i ove godine promovira aktualnu glazbu i urbanu kulturu, a aktivnosti koje će se održati u sklopu festivala (koncerti, projekcije filmova, tribine, sajam ploča) povezuje kul partyje

Piše: 


Od 17. do 23. travnja u nizu gradskih lokacija publika će moći posjetiti nekoliko koncerata i glazbenih edukativnih tribina, tradicionalni sajam ploča, filmove u Art-kinu i kul partyije. Jednostavno, glazba će opet biti posvuda.

NARATIVNI DIO

Jedan od ciljeva festivala je i međusobno povezivanja osoba, odnosno organizacija koje se bave glazbom. Jedan od načina kako to postići je bogat narativni program koji uz neformalan pristup otvara važne teme o kojima se ne govori dovoljno. Aktualni gosti i otvoren razgovor kombinacija su koja pruža priliku za još jedan način kako proširiti glazbena iskustva. Stoga ovogodišnje izdanje nudi čak dvije tribine.

Prva je na rasporedu u OKC Palachu, u utorak, 18.4. pod nazivom „Akreditacija“ i tematski se bavi glazbenim novinarstvom u Hrvatskoj. Koja je današnja uloga glazbenog novinara/ke i njihov utjecaj, kako se uopće postaje, te “prepreke” ili pak pogodnosti posla samo su neka od pitanja. Naravno, naći će se mjesta i za osvrt glazbene scene u Hrvatskoj. Gostuju: Bojan Mušćet urednik na portalu Glazba.hr, Dubravko Jagatić glazbeni kritičar i novinar tjednika Nacional, Siniša Miklaužić glazbeni zaljubljenik i vanjski suradnik na portalu Muzika.hr i Mislav Miličević glazbeni novinar na Radio Tvornici, dok je moderator razgovora Mladen Stipanović, urednik i voditelj emisije Alternator na Radio Rijeci. Ulaz je slobodan.

Akreditacija Impulse Festival
Impulse Festival #10, tribina: Akreditacija, 18.04.2023. @OKC Palach, autorica: Petra Vrdoljak

“Kako to?” naziv je druge tribine koja će se održati u prostoru RiHuba u subotu, 22.4. Nakon predstavljanja gostiju, ekipe koju čine Andrija Vujević poznatiji kao Vojko V, Antonio Livaić, radijski voditelj i glazbenik te Dunja Matić Benčić asistentica na kolegijima Metodologija istraživanja u kulturi, Uvod u kulturalne studije i Uvod u Sociologiju pri Filozofskom fakultetu u Rijeci, uslijedit će razgovor u kojem će otkriti što misle da slušaju mladi, kao i što industrija uvjetuje da bi trebali slušati.
Također će se osvrnuti na način kako se glazbeni ukusi mijenjaju kroz vrijeme, kako dolaze do publike te koliko je prilagodba istoj važna ili ne, sve uz kritičko propitivanje kakav se društveni status pripisuje glazbi danas, i zašto. Ulaz je slobodan.

Kako to? Impulse Festival

 

Impulse Festival #10, Tribina: Kako to?, subota, 22.04.2023. @RiHub, autorica: Petra Vrdoljak

DJ MOMENT

Na jubilarnom desetom izdanju Impulse Festivala poseban plesni podij pripada klubu Manual. Vikend program koji će ugostiti i znana, ali i nova lica za dj pultom. Kombinacija plesnih žanrova, živog seta i vruće atmosfere za svih!

Manual je “members only” klub. Program Impulse festivala u Manualu otvoren je za sve posjetitelje. Članovi Manual kluba koji su platili članarinu mogu kupiti kartu po cijeni od 4€ na ulazu u klub ili na linku: https://bit.ly/impls_ka Cijena karte za sve ostale je 6€.

Pult u petak, 21.4. preuzeti će Kasja. Setovi su joj neobični i mračni, prošarani različitim intenzitetima i razigranim tempom kojima slojevito gradi raspoloženja. Trenutno radi u agenciji za glazbene komunikacije, gdje nastavlja istraživati svoju strast prema glazbi i glazbenim događajima, pružajući podršku novim umjetnicima i izdavačkim kućama. Rad na promicanju queer kulture i nepretenciozne glazbene konzumacije učinili su ju voljenom figurom među prijateljima.
Njezin nastup je dio suradnje Impulse Festivala s Festivalom menstruacije, koji se po prvi održava u Hrvatskoj, a tematizira ono o čemu se mnogo javno ne govori, ali je “ovdje da ostane” – menstruaciju. Prvo izdanje organizatorice, Udruga PaRiter, posvećuju prvoj menstruaciji – menarhi.

Subota, 22.4. je rezervirana za poseban dvostruki set novih i znanih lica za pultom. Dolaze Eleven i Tomislav Belović. ELEVEN je samostalni live act ABOP-ovog bubnjara Ivan Levačića. Njegovu produkciju karakterizira zvuk techna, IDM-a, electra i drugih žanrova elektroničke glazbe sa odmjerenom dozom acida. čvrsti, plesni grooveovi i bass dionice isprepliću se sa emotivnim, filmskim temama i poletnim sekvencama analognih sintesajzera. Prvo studijsko izdanje izaći će kasnije ove godine. Svoju glazbu izvodi uživo uz pomoć sintesajzera, sekvencera, samplera i ritam mašina. Osvojio je i nagradu Ambasador 2020. za najperspektivniji autorski projekt. Prije i nakon njega glazbu vrti Tomislav Belović, čakovčanin s trenutnom adresom u Rijeci. Na početku su ga najviše privukli zvukovi drum&bassa, a zatim otkriva electro te breakbeat. Rado kopa i otkriva novu mjuzu, zanima ga dj-ing. A sve više i produkcija.

Impulse Festival 2023. impulse festival
Impulse Festival #10, 17.-23.4., @razne lokacije, autori: Radnja

POPUST NA X-ICU

Ove godine u ponudi je ponovno popust za studente. Uz predočenje x-ice studenti riječkog Sveučilišta ostvaraju mogućnost kupovine ulaznica po pretprodajnoj cijeni i na dan programa (na ulazu), ako nije rasprodan.

Zajedničku organizaciju festivala potpisuju Distune Promotion i Studentski kulturni centar Sveučilišta u Rijeci, a za vizualni identitet festivala zaslužan je dizajnerski studio Radnja iz Zagreba. Festival sufinanciraju Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Grad Rijeka – Odjel za kulturu, Primorsko-goranska županija, HDS-ZAMP i Zaklada Kultura nova.

Detaljnije o koncertnom i filmskom programu ovdje.

defected zagreb mobile
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
defected zagreb mobile
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
defected zg desk