Skip to main content
  • 7.07.2023.

Regionalne snage u fokusu Ultra Europea

Od samog dolaska Ultra Europe u Split, renomirani festivalski brend je dao pažnje lokalnim i regionalnim predstavnicima

Piše: 

Deveto izdanje Ultra Europe samo što nije krenulo

Festival se vraća na Park Mladeži od 7. do 9. srpnja, nakon čega odlazi na Brač, Hvar i Vis. Kao i u godinama do sad, Ultra Europe obraća pažnju na lokalne i regionalne snage koji predstavljaju scenu publici iz svih krajeva svijeta.

Još od prvog izdanja 2013. “domaća” ekipa se nalazila na postavi izvođača. Uz svjetska imena na prvom izdanju Ultra Europea pronašao se slovenski techno teškaš UMEK. Drugo festivalski izdanje otvorilo je vrata da iskusni veterani scene poput Pere FullHousea, Edy C-a i Silvia Hrabara prezentiraju svoje umijeće među “underground” fanovima te duo Vanillaz među ljubiteljima nešto mekšeg zvuka. 2015. i treće izdanje je stvorilo još više prilika za regionalne DJ-eve iz svih grana elektroničke glazbe. Svoje mjesto na festivalu je ustalio Pero FullHouse, UMEK se ponovno vratio kao i Silvio Hrabar, dok je tadašnja mlađa generacija DJ-eva dobila svoju priliku na brojnim pozornicama poput Joe 2 Shinea i Vilia & Vasha. Sljedeće četvrto izdanje, Ultra Europea nastavilo je s pozivima domaćih aktera – Pero FullHouse je postao sinonim za Resistance pozornicu, a svoje prve nastupe na Ultra Europeu ostvarili su DJ Lookis i duo The Trixx.

Jubilarno peto izdanje, nastavilo je s gajenjem odnosa s korijenima scene te otvorila priliku novim perspektivnim DJ-evima i talentima. Peri FullHouseu na Resistanceu su se pridružili Tijana T i DJ Jock, a UMF Radio stage je bio ispunjen domaćim imenima – Lorenzo, Silvio Hrabar, Joe2Shine, DANCElectric Philipe, Avadox, Jurki2018. godina pripremila je veliku priliku za regionalna imena. Avadox i Vanillaz su dobili šansu za svirati na glavnoj pozornici Ultra Europea koju su vješto iskoristili i prezentirali svoju glazbu u najboljem svjetlu. Na drugim pozornicama festivala, uz već ustaljena domaća i regionalna imena, svoje debije su odradili Shipe u B2B kombinaciji s EDY C-em te Marul u B2B-u s DJ Jockom na Resistanceu, kao i Jambeats na UMF Radio stageu.

2019. i sedmo festivalsko izdanje je bilo od izrazite važnosti za regionalnu scenu koja je u nikad većem broju bila zastupljena na Ultra Europeu. Vanillaz su ponovno imali slot na Mainstageu, Pero FullHouse i DANCElectric Philipe su vrtjeli na Resistanceu, a UMF Radio stage je ugostio više od 10 regionalnih aktera poput Divolly & Markwarda, Koste Radmana, Mike & Me, Radiologyja…

Povratničko izdanje Ultra Europea nakon panedmije je ugostio gotovo 20 domaćih imena koji su odsvirali svoje setove na tri festivalske pozornice. Brojni DJ-evi su debitirali na festivalu, a dobra poznata lica su se vratila. Prva festivalska večer na UMF Radio stageu je bila praktički u potpunosti u znaku hrvatskih snaga – Lorenzo, Dadoo, Dallerium, Peznt, Vedran Car,Mike & Me. Dok su kroz ostale večeri se još izmijenili Renato S, Mike Vale, Ivan Mastermix, Avadox, Tomo In Der Muhlen, Ryu & Dante…Svoj debi na Resistanceu su imali Full Ferry i Kreso uz dobro poznatog lisca Peru FullHousea. Dok Oats pozornica na samom ulazu je bila prilika za Wekingza, Zuninja, Igora, Pete Spruncea i druge da ostave prvi dojam festivala.

Ovogodišnje izdanje ponovno donosi pregršt domaćih i regionalnih aktera. Resistance će ugostiti Tomu in Der Muhlena i Peru FullHousea. UMF Radio stage je drugog festivalskog dana u znaku hrvatskih DJ-eva, nastupaju Ana Antonova, Jan Kinčl, Tom Bug, PEZNT, Arseniyeah, Ivna Ji i duo Vanillaz. U nedjelju na UMF Radio stageu tu su još Lorenzo, Mike & Me i Avadox. Dok na Oastsu kroz tri dana će se izvrtjeti Wekingz, Chepone, Viktorija, Ryu & Dante, Robi Roka

Ovogodišnji predstavnici scene nam otkrivaju kako su uzbuđeni zbog svojih nastupa, pogotovo oni koji premijerno nastupaju – jedva čekaju preuzeti DJ pult.

Posljednji kontigenti ulaznica su dostupni na samom ulazu na kućicama kod Parka Mladeži. Prije samog dolaska na festival provjerite satnicu kao i vodič u kojem možete pogledati mapu festivalske lokacije ovdje.

soul gravity desktop
sonus 1
Uspon i pad plesne glazbe iz ere 70-ih u New Yorku koji nudi blistav, propulzivan pogled na živahnu, ali osuđenu na propast njujoršku kulturnu eksploziju
soul gravity mobile
Uspon i pad plesne glazbe iz ere 70-ih u New Yorku koji nudi blistav, propulzivan pogled na živahnu, ali osuđenu na propast njujoršku kulturnu eksploziju