Skip to main content
  • alt
  • 24.05.2014.

Sedmi Festival mediteranskog filma Split

Sedmi Festival mediteranskog filma Split održat će se od 6. do 14. lipnja, a tijekom devet dana ukupno će na tri lokacije biti prikazan 81 film iz 30 zemalja.

 
U dugometražnom programu FMFS-a nalazi se čak devet regionalnih i još pet hrvatskih filmskih premijera, a festival će otvoriti izraelski film “Magic Men”, uz prisustvo glavnog glumca Makrama Khourya. Splitska publika će, uz za Oscara nominirane palestinskog “Omara” i egipatski “Trg”, premijerno vidjeti i dvije španjolske komedije čiji autori osobno dolaze predstaviti svoje filmove. Tako redatelj David Trueba stiže sa šest osvojenih nagrada Goya za film “Život je lakši zatvorenih očiju”, a hit “Velika španjolska obitelj” promovirat će redatelj Daniel Sanchez Arevalo, te jedan od trenutno najpoznatijih španjolskih glumaca, Quim Gutierrez. 
{youtube}Q9t5EUwrDiM{/youtube}
 
FMFS u službenom programu ima i talijanski film “Sacro Gra” koji je osvojio Zlatnog lava u Veneciji, kontroverznu francusku dramu “Neznanac na jezeru”, te turski “Dok nas smrt ne rastavi” ovjenčan nagradom za najbolju režiju na Istanbul film festivalu. Pozornost publike zasigurno će izazvati i prvo prikazivanje dokumentarca Leona Rizmaula, “Mosor živi vječno”, o novinaru Miloradu Bibiću Mosoru.
{youtube}BflwSYNihpw{/youtube}
 
Ovogodišnji festival, osim iznimnih filmova u konkurenciji, za filmofile je pripremio i poslastice u programu izvan konkurencije. To su “Venera u krznu” Romana Polanskog koja će u Splitu imati hrvatsku premijeru, kao i čileansko španjolski hit “Gloria”, te izraelski igrano – animirani film “Kongres” s Robin Wright i Harveyem Keitelom u glavnim ulogama. Tu je  i program Ješke unutar kojeg se hrvatski kratkometražni filmovi među kojima se nalaze “Priča o Mari iz Velog varoša” Igora Šeregija koja otvara Festival, te “Poklon predsjednika Nixona” istog autora koja će zatvoriti FMFS. Na programu su i “Autofokus”Borisa Poljaka, “Zujanje” Dinka Božanića, “Pragovi” Dijane Mlađenović, dva filma Nebojše Slijepčevića “Kutija” i “Muški film”, dokumentarac “Škverski kipar” o poznatom splitskom umjetniku Stanislavu Bavčević i “Ljubi bližnjega svoga” Darovana Tušeka.
{youtube}aOF1qYYHV48{/youtube}
 
Program mediteranskih filmova za djecu “mali meDITEran” odvijat će se u popodnevnim terminima vikendom, a selektorica Sandra Rančić i ove godine je zadužena za program glazbenih dokumentaraca, od kojih se posebno izdvaja europska premijera filma o festivalu trube u Guči naziva “Rock the Trumpet”. Glavna dva programa prikazivat će se kao i do sada u ljetnom kinu “Bačvice” i kinoteci “Zlatna vrata”, a međunarodni kratki program u novom kinu koje će se nalaziti  u caffeu “Galerija” u Galeriji umjetnina Split, gdje će biti organizirani i razgovori s gostima, predavanja, tribine…
 
 
Kompletan program sedmog Festivala mediteranskog filma Split može se pronaći na stranicamawww.fmfs.hr, gdje je već moguća i rezervacija ulaznica. Novost je i pretprodaja ulaznica koja kreće od 30. svibnja u Galeriji umjetnina te festivalska ulaznica koja njenim vlasnicima omogućuje niz pogodnosti.
 
sonus 1
Vezani članci
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
sonus 1
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
sonus 2