Skip to main content
  • 27.05.2011.

Što donosi Fusion pozornica na Exitu?

Fusion pozornica je tijekom prethodnih godina za mnoge posjetitelje postala duša Exit festivala. Jedna od najvećih pozornica Exita je tijekom godina postala skupni centar svih posjetitelja i mjesto na kojem se susreću ljudi svih godišta, nacija i glazbenog ukusa.

Piše: 


Po riječima programskih urednika Fusiona, ovo je oduvijek bio koncept ove pozornice: „Već 11 godina Fusion je mjesto na Exitu gdje su koncerti non-stop, gdje bendovi sviraju do 6 ujutro i s publikom dočekuju svitanje. Ovo je pozornica gdje su nastupila sva najeminentnija imena rock, pop i alternativne domaće i regionalne scene, a također i mnogi dobro poznati strani sastavi. Fusion je pozornica potpuno autentičnog šarma i energije, gdje su mnogi bendovi koji su tek počinjali napravili svoja prva predstavljanja pred širom publikom, mjesto koje se pamti po mnogim legendarnim nastupima i koncertima i nezaobilazna stanica svih ljubitelja dobrih koncerata na Exitu.”

I ove godine Fusion pozornica predstavit će veliki broj domaćih bendova i izvođača iz regije. Pored već potvrđenih domaćih izvođača, nova imena na Exitu su: Eva Braun, Veliki prezir, Nežni Dalibor, Multietnička atrakcija i Ola Horhe. Skoro svi domaći bendovi koji nastupaju na Fusionu su i izvođači s Exit etikete za besplatan download na siteu exitmusic.tv. Album retrofuturističkog benda Ola Horhe je na siteu exitmusic.tv reizdan jučer, dok je Nežni Dalibor oba svoja albuma izdao na Labelu, od kojih će novi, Normalan život, predstaviti publici Fusiona. S nestrpljenjem očekujemo i povratnički album Eve Braun, „Playback“, koji će biti objavljen 1. lipnja i koji će dati novog materijala za još jednu sjajnu svirku na Exitu, nakon one iz 2008. godine. Kicoši u špicastim cipelama i s velikim brcima, Multietnička atrakcija, priredit će još jedan potpuno šarmantan nastup, dok će Veliki prezir još jednom dokazati zbog čega je Vojvodina izvor najboljih pop bendova u Srbiji.

Kontroverzni slovenski bend Laibach postoji preko 30 godina i tijekom svog toga vremena koristili su glazbu za prenošenje svojih radikalnih poruka, šokirali, kritizirali suvremeno društvo i – bili obožavani. Avangardni glazbeni provokatori nakon 20 albuma i svirke na Exitu 2005. koja je bila krcata, ponovo dolaze u Novi Sad. Iz Slovenije će im se pridružiti i pop kvartet Leeloojamais, poznat po bogatim zvucima saksofona i klavijatura i anđeoskom glasu pjevačice Lare.

Hrvatska nam šalje dva hit izvođača. Overflow je hrvatski indie punk bend koji spada u najuspješnije bendove jugoistočne Europe. Energični, snažni i strastveni live nastupi, vesele i moćne melodije i dobar smisao za humor, čine ih atrakcijom koja se ne propušta. Karizmatični glazbenik i umjetnik Damir Urban sa svojim bendom čini fenomenalni sastav Urban&4, koji će pokazati Novom Sadu zbog čega su miljenici hrvatske publike.

Iz Makedonije ćemo ugostiti omiljeni ska-punk bend s reggae, latino i folk utjecajima, Superhiks. Šesteročlani sastav iz Skoplja svojim trubama i saksofonom žari i pali već 17 godina, a krajem ove godine predstavit će i novi album čiji će dio, nadamo se, predstaviti i na Exitu. Uz njih, na Fusionu će nastupiti i kultni makedonski rock'n'roll bend, Mizar.

Na Fusion dolazi i bugarski sastav Tri-O-Five. Njihova glazba se može definirati kao fuzija housea, funka, jazza i soula, pod utjecajem različitih glazbenih pozadina i iskustava članova. Ono što je u većoj mjeri odgovorno za njihovu popularnost je energičan live nastup s energičnim vokalima. Bendovima iz EX-YU zemalja na Fusionu će praviti društvo i nizozemski sastav De Staat, kao i ruski Messer Chups. De Staat je počeo kao ‘one man’ projekt nizozemskog pjevača i skladatelja Torre Florima, koji se zajedno s prvim albumom pod nazivom Wait For Evolution razvio u cijeli bend koji je ubrzo nakon svog osnivanja postao jedan od najuzbudljivijih novih rock sastava koje je Nizozemska mogla ponuditi u skorije vrijeme. Messer Chups je ruski duet čija glazba najčešće za osnovu ima surf bubanj, koji se potom nadograđuje kolažom specifičnih zvukova, poput jazza, cirkuske glazbe, istočnoeuropskih soundtrackova iz crtanih filmova i glazbe iz filmova američke B produkcije. Kada se na sve to doda atraktivna basistica u animal printovima, Zombi Girl, dolazak je siguran, a provod zagarantiran.

Fusion Stage i ove godine dovodi sjajne izvođače iz zemlje, regije i svijeta, a na uzbudljivoj listi ranije potvrđenih imena nalaze se i Beirut, Hadouken!, Go Back To The Zoo, Partibrejkers, Kandžija, Svi na pod!, Killo Killo Banda, Irie FM, The Good Guys i Ringišpil. Exit festival održat će se od 7. do 10. srpnja na Petrovaradinskoj tvrđavi u Novom Sadu, a ove godine dočekat će i svog dvomilijuntog posjetitelja.

dobar house desktiop
dobar house mobile
Vezani članci
Na YouTubeu se pojavio rijedak dokumentarac o techno sceni iz 1995. godine koji donosi uzbudljive uvide.
dobar house mobile
Na YouTubeu se pojavio rijedak dokumentarac o techno sceni iz 1995. godine koji donosi uzbudljive uvide.