Skip to main content
  • 4.12.2015.

Što me sve čeka na jedanaestom Illectricity festivalu?

Jedanaest ljeta i zima već u metropoli tvoje zemlje priprema za zimsku party hibernaciju započinje praskom Illectricity festivala.

 
Pomisliš li na festival misli prirodno kliznu na ljetne pozornice, na dane odmaka od svijeta na bijelim plažama i okruženost preplanulim tijelima, no Illectricity nije običan festival. On je manifest, poruka, pouka i čitava košara jesenskih plodova koja svoju domenu koncentrično širi i vjeruje da je umjetnost umjetnost u kojem god ruhu se manifestirala tvojim osjetilima, pa stoga uz samu definiciju osmodevnog sipanja glazbene sjajnosti stoji i samoodređenje festivala kao onoga audio-vizualnih umjetnosti koje će se u svom dualnom obliku razasuti zagrebačkim lokacijama od 4. do 12. prosinca.

 
Illektričari vjeruju da je obrazovanje ključ nepretka i da ne bi trebalo biti rezervirano za posebnu elitu elektroničko pomazanih pa, kao i svake godine, posebnu pažnju posvećuju edukaciji publike i kroz bisernu nisku radionica promoviraju glazbu samu isprepletenu s njenim vizualnim umjetničkim suputnicama. Bogati popratni program će uz stopala pokrenuti i vijuge i izložiti te novom i neočekivanom. Nova iskustva su upravo najbolji način da rasteš i postaješ bolji ti no što si bio jučer.
 
U ponedjeljak, 7. prosinca, tako Illectricity isprepleten s burnom u pogonu Jedinstvo na zajedništvu radi putem programa Bring Your Own Beamer. Kao dio globane BYOB mreže, u divnoj suradnji s Hiperprodukcijom, organizira VJ događaj koji je potpuno otvoren svima koji se žele okušati u vizualizaciji. Samo dođeš, spakiraš u tašnu laptop i projektor (imaju i momci i dame na lokaciji nekoliko nemaš li svoj), uhvatiš si svoj komad zida i eksperimentiraš. Ulaz je u potpunosti slobodan, a poanta mu je druženje i razmjena iskustava između VJ-a i onih koji to žele biti.

 
Što je sljedeće? Videoskop Guerilla koja će u četvrtak, 10. prosinca, u blizini centra (ostanite uštimani na Illectricity Facebook stranicu kako biste saznali mjesto radnje na vrijeme) projicirati na neku javnu površinu ili zgradu kroz par sati tijekom večeri. Dođi, sjedni, uživaj u trikovima oka i manifestacijama vizualnog, zagrljen na predbožićnoj hladnoći s nekim koga voliš.
 
Također, Društvo Arhitekata Zagreba je Illektričnoj ekipi ljubazno ustupilo prostor na glavnom trgu tvoga grada za Radionicu Illektroničke Glazbe od 9. do 11. prosinca. Koji je cilj? Cilj su ideje i kreativa pa ćemo tako izlagati zanimljiva idejna rješenja. Za ovu radionicu bi bilo dobro da u partenonu sebe nosiš i osnovno poznavanje softwarea poput Abletona koji će biti predstavljen kao interaktivni alat za izvođenje glazbe uživo i finalizaciju konkretnog proizvoda i sve pod palicom voditelja Ratka Filipovića – Examinea. Baci koje slovo na illektronickaglazba@gmail.com do 8. prosinca do 22 sata, uz kratku biografiju i link na radove.
 
S lansiranjem ovog audio vizualnog slavlja života i umjetnosti započinjemo već noćas u ponoć gdje u Sirupu otvaramo Sound Clash na kojem se oko u oko, prst protiv prsta i uho protiv uha sukobljavaju 4 kolektiva: Team itch, Team Foil, Team Funk Guru i Team phillipe, pod vodstvom gromkog toplog glasa etera Topssyja. Kroz pet tematski različitih rundi, od kojih svaka traje po sat vremena, svaka DJ ekipa ima 15 minuta po rundi kako bi predstavila svoj zvuk. Senzori pokreta mjere reakcije publike i prikazuju podatke na video zidu, a publika plesom određuje pobjednike svake runde dok se DJ-ima daju točni podaci o utjecaju njihove glazbe na tijek večeri.

 
Funk klub je u srijedu, 9. prosinca, uz podršku Mixmag Adrie, poprište Nucomers Nighta. Upadaš slobodno, a rezultati natječaja na koji su se mogli prijaviti mladi još neafirmirani prsti biti će objavljeni uskoro. Središnji aranžman Illectricity stola, Main Night, završava festivalsko orgijanje u subotu, 12. prosinca, u srčanom zagrebačkom Boogaloou. Na glavnoj večeri zvučni oblizek je premijerno gostovanje Emike. Inženjerka zvuka Native Instrumetsa krenula je u solo vode, potpisala za Ninja Tune etiketu i izdala dva albuma "DVA" i "Emika". 2014. nastaje Emika Records, a to je izrodilo treće izdanje "DREI" koje prati i album remixeva. Surađivala je s velikima kao što su Brandt Brauer Frick Ensemble, Marcel Dettmann, Jimmy Edgar i Tommy Four Seven, a najnoviji projekt je stvaranje simfonije inspirirane elektroničkom glazbom, bassom i jekom. Tu je i Dimensions Soundsystem čiji kolektiv DJ-eva prezentira zvučne pejzaže iz protekla četiri desetljeća, od deep disco i house zvuka preko funka, 
soula, techna upijaju zvukove Chicaga, Detroita i egzotičnih tonova.

 
Sve ovo odvijat će se pod budnom paskom najaktivnijeg domaćeg DJ kolektiva CFSN DJs, a posebna slalsnost je i premijerni live nastup njihova vlastitog Foila. Momci su uštimani u zadovoljenje slušnog, a vizualna sladostrašća preuzimaju LIIK, LiteMotif, ONOXO. Kada već vidiš ciljnu crtu u prašini topota stopala navrati u Sirup na after gdje te čekaju CFSN momci i njihovi prijatelji i kolege i kako sami napominju: "Iznenađenja su uvijek moguća!"
 
Za upade oko baci niže, a razvoj događaja u stvarnom vremenu prati na službenoj Facebook stranici Illectricity festivala. I što drugo još da ti kažemo nego da s tobom podijelimo fantastičan potez najave otovorenja, kojim je na noćnom nebu zagreba zaplesalo jato dronova i formiralo munju. Za ovaj nebeski techno ples skokni ovdje.
 
Ulaznice 
 
Ulaznice za Soundclash su 30 kuna u pretprodaji, a 40 na ulazu.
 
Ulaznice za Main night su 60 kuna u pretprodaji, 75 kuna na ulazu. 
 
Ulaznice za After Party su 30 kuna, a posjetiteljima Main Nighta ulaz je slobodan.
 
Ograničen broj festivalskih ulaznica dostupan je po cijeni od 85 kuna.
 
Sve ulaznice su u pretprodaji na Entrio.hr i Entrio prodajnim mjestima.
 
sonus 1
Vezani članci
Sonus je kompilirao najbolje trenutke prošlogodišnjeg izdanja i spojio ih u jedan video.
sonus 1
Sonus je kompilirao najbolje trenutke prošlogodišnjeg izdanja i spojio ih u jedan video.
brejcha 2