Skip to main content
  • xiuxiu
  • 29.10.2012.

Sutra počinje Indie GO festival

U sljedećih pet dana u zagrebačkoj Tvornici Kulture održat će se novi festival Indie GO koji će ugostiti indie bendove iz različitih dijelova svijeta.

Naslovna foto

xiuxiu

Festival će trajati od 30.10. – 03.11. i u tom će vremenu nastupiti bendovi Xiu Xiu i Punčke, Japanese Gum, Go Dugong i Fofy, Texedomoon i Oh Burgundy.

Sutra, 30. listopada festival otvaraju Xiu Xiu i Punčke.  Xiu Xiu jedan od najhvaljenijih američkih indie rock bendova koji će u Tvornici osim svojih poznatih hitova, predstaviti novitete sa zadnjeg albuma – 'Always'! koji sačinjava pravu srž benda; spajanje nedvojbeno mračnog sadržaja s blistavim glazbenim elementima.

{youtube}hYKGR8Er4vM{/youtube}

Punčke su pak tročlani ženski bend koji je osnovan krajem 2007., koja se sastoji od: Lucije (gitara / vokal), Ruby (bubnjevi) i Anje (bass gitara / vokal). Kako se ne žele ograničavati na samo jedan glazbeni pravac, Punčke danas u svojim pjesmama kombiniraju različite utjecaje i stvaraju nekakav drugačiji zvuk od onoga što je bilo u početku benda, a publika ih često opisuje kao indie-pop bend s primjesama Televisiona, Joy Divisiona, Patti Smith i drugih. U sedmom mjesecu 2010. godine izdale su svoj prvi službeni demo album 'Robot', a u planu je snimanje novih materijala i pravog albuma.

Dan nakon 31. studenoga nastupaju Japanese Gum, Go Dugong i Fofy. Japanese Gum je eksperimentalni/psihodelični bend iz Italije. Iako zvuk koji sijeva s njihove pozornice obiluje odjecima, hipnotičkim vokalima, elektroničkim beatovima miksiranim sa slikovitim bubnjanjem i loopovima, ne može ga se staviti u jednu kategoriju. Mnogi kritičari su rad benda opisali kao slobodnu glazbenu formu s elementima Jesusa i Mary Chain, Beach Boysa i rane kraut glazbe.

{youtube}MucXi6pSGT8{/youtube}

2. studenoga nastupa Tuxedomoon koji predstavljaju prave ikone eksperimentalne post punk scene i kao takvi postali su uzori i imali utjecaj na velik broj današnjih bendova. Njihov drugi singl 'No Tears' izašao je 1979. i još uvijek se smatra elektro-punk klasikom čiji zvukovi i dalje pokreću mase na darkerskim plesnim podijima. Ipak, široj publici najpoznatiji su po hitu 'In a Manner of Speaking' kojeg su obradili Nouvelle Vague.

{youtube}hGPTx_Lpv7U{/youtube}

3. studenoga na pozornicu Tvornice Kulture izaći će i dvočlani belgijski bend Oh Burgundy (Max Colombie i Thomas Oosterlynck) osnovan prošle godine na Mistlicht festivalu u Ghentu. Max je sudjelovao na festivalu sa svojim projektom 'Oscan and the Wolf', a Thomas je nastupao solo. Kombinacija te vokalne teksture, dvije gitare i programirani ritmovi rezultiraju nečemu što je uistinu unikatno. Uz utjecaje bendova poput Radiohead, St Vincent i Polica, dobili su potporu svojih vršnjaka. Todd Howe (The Boxer Rebellion) je producirao njihov prvi EP, koji izlazi na ljeto. S nadolazećim albumom i ogromnom potražnjom, ova godina je njihova.

{youtube}VfNUSmMBSto{/youtube}

Za sve koncerte u prodaji su i pojedinačne ulaznice, dok se festivalska ulaznica po cijeni od 180 kuna od srijede može kupiti isključivo u Tvornici.

brejcha 1
Vezani članci
Na YouTubeu se pojavio rijedak dokumentarac o techno sceni iz 1995. godine koji donosi uzbudljive uvide.
brejcha 1
Na YouTubeu se pojavio rijedak dokumentarac o techno sceni iz 1995. godine koji donosi uzbudljive uvide.
sonus 2