Skip to main content
  • 25.04.2013.

Techno vizionari na Dance Areni Exita

Exit s ponosom predstavlja nastupe trojice vizionara elektronske glazbe koji svojim radom pomjeraju granice techno žanra.

Piše: 

Naslovna foto

Gregor Tresher


DJ-i i producenti Jeff Mills, Mathew Jonson i Gregor Tresher, uz već potvrđene Pan-Pot i Matador Live, tijekom svojih nastupa na Dance Areni predstavit će publici povijest i beskompromisnu snagu techno zvuka.

Jeff Mills na Dance Arenu donosi svoju neponovljivu tehniku miksanja i stil koji je umnogome utjecao na razvoj kompletnog techno pokreta. Ovaj DJ, producent, glazbenik, fotograf, redatelj i, prije svega, umjetnik ne posustaje ni poslije više od dvadeset godina na sceni. Uspjeh pokretača detroitske techno škole, osnivača najpoznatije urbane glazbene organizacije Underground Resistance i nosioca titule Viteza Umjetnosti Francuske leži u konstantnoj inovaciji: „Nikada nisam bio osoba koja se drži prošlosti. Kada sam napustio Detroit i Underground Resistance, ostavio sam ih zauvijek. To možda nije bila dobra stvar, ali mi je pomogla u stvaranju novih ideja.

Mills je jedan od najproduktivnijih tvoraca techno žanra s preko dvadeset albuma i više od stotinu drugih izdanja. Istražujući granice, smjestio je techno glazbu u nesvakidašnje okruženje, koristeći je kao podlogu za nijemi film Fritza Langa „Metropolis“ iz 1927. godine i kao pratnju simfonijskom orkestru. Jedan je od prvih DJ-a koji su počeli koristiti tehniku miksanja glazbe na tri gramofona pa korištenje više od 70 različitih ploča tijekom jednog sata njegovim nastupima daje izraženu dinamiku.
{youtube}R_SxR8DUkU4{/youtube}

Kanadski producent Mathew Jonson, kao i Mills, figurira kao predstavnik škole slobodne misli techno glazbe. Neopterećen trendovima, Jonson je stvorio svoj karakteristični stil kombinrajući analognu tehnologiju i dramatične tonove. Izdanja ovog majstora atmosfere su dio kataloga prestižnih etiketa Kompakt, Sub Static i M_nus. Poslije Berlina, Miamija, Ibize i Tokija, Mathew Jonson će i publici Dance Arene predstaviti svoje viđenje techno glazbe kroz spektakularni Live nastup.
{youtube}_ky1B7iGAkA{/youtube}

Putovanje kroz povijest techno glazbe upotpunit će Gregor Tresher, njemački producent, koji će se publici Dance Arene također predstaviti Live nastupom. Njegova glazba prožeta dubokim bas linijama i jakim utjecajem electro glazbe 80-ih godina lako je našla put do šire publike pa je 2008. godine njegova pjesma „A Thousand Nights“ bila najprodavanije techno izdanje na internetu. Dok ga izdavačke kuće Drumcode i Ovum opisuju kao beskompromisnog, sigurno  će tijekom svog premijernog nastupa na EXIT-u pokazati publici najbolje iz svog techno arsenala.

Aktualni i traženi berlinski dvojac s etikete „Mobilee records“, Pan-Pot, oduševit će publiku svojim karakterističnim zvukom, dok će Matador svojim Live nastupom potvrditi status jednog od najperspektivnijih imena techno scene.
{youtube}DqYSr0D9LDo{/youtube}

Pored najnovijih izvođača koji će nastupiti na Dance Areni, zvijezde koje su potvrdile svoj dolazak na EXIT 2013 su Atoms For Peace, Bloc Party, CeeLo Green, Fatboy Slim, Snoop Dogg aka Snoop Lion, Chase & Status (DJ set) & Rage, Diplo, DJ Fresh live, Dubfire, Eric Prydz, Rudimental live, SBTRKT, Seth Troxler, Ana Popovic i mnogi drugi.
 
ULAZNICE:
Aktualna cijena petodnevne ulaznice za predstojeći Exit festival iznosi 440 kn, dok ulaznica za festivalski kamp iznosi 200 kn i mogu se kupiti na sljedećim prodajnim mjestima:
•        Dallas Shop Zagreb, Tkalčićeva 7
•        Rockmark Zagreb, Berislavićeva 13
•        AVE Fashion Store, Osijek, TC Portanova
•        Dallas Shop Rijeka, Splitska 2a
•        Dallas Shop Split, Narodni trg 14
•        Dallas Shop Šibenik, Kralja Tomislava 4
•        Dallas Shop Rovinj, Carera 72
•        Dallas Shop Zadar, Široka ulica 2

soul gravity mobile
Vezani članci
Na YouTubeu se pojavio rijedak dokumentarac o techno sceni iz 1995. godine koji donosi uzbudljive uvide.
sonus 1
Na YouTubeu se pojavio rijedak dokumentarac o techno sceni iz 1995. godine koji donosi uzbudljive uvide.
brejcha 2