Skip to main content

U Transilvaniji se smjestio novi mega festival Untold s kojeg stižu predivni prizori

Rumunjska je domaćin festivala koji posljednjih godina ozbiljno konkurira svjetskim brendovima poput Tomorrowlanda, Ultre i Insomniaca

Piše: 

Početkom kolovoza, rumunjski Cluj-Napoca je osmu godinu bio domaćin UNTOLD festivala koji je u proteklih nekoliko izdanja postao “place to be” kako za glazbenike tako i za partijanere. Gotovo pola milijuna partijanera plesalo je četiri dana u rumunjskoj prijestolnici kulture uz 200 izvođača na 9 pozornica.

Tijekom osam godina UNTOLD festivala, svako izdanje nosi posebnu tematiku. Ovogodišnja tema je bila “The Light Phoenix” prema kojoj se dizajniraju pozornice, ali i ruho grada tijekom održavanja samog festivala.

Poseban fokus festival stavlja na dizajn i iskustvo partijanja na glavnoj pozornici koja je smještena unutar stadiona Cluj Arene koja postaje plesni podij za 70 tisuća partijanera. Dok nedaleko od stadiona se nalazi gradska dvorana se pretvori u Galaxy Stage koji postaje domaćin ravea za još nekoliko tisuća partijanera.

Tematike i dizajn festivalskog sadržaja i pozornica nerijetko proizlazi iz rumunjskog folklora, odakle uzmu priče te ih prilagode internacionalnoj publici. Interaktivni vizuali, rasvjeta, dizajn same pozornice koji variraju od pozornice do pozornice ovisno o tome što se tamo svira i kakva publika dolazi.

Sami organizatori festivala otkrivaju u brojnim intervjuima da ne žele festival da bude samo još jedan elektronički festival, već žele pružiti jedinstveno iskustvo, u kojem će slušati svoje najdraže izvođače, uživati u najvećim svjetskim zvijezdama i naravno otkriti neke nove zvukove i glazbene pravce.

Ovogodišnje osmo izdanje UNTOLD festivala bilo je rekordno po broju posjetitelja, a osim što se pobrinuo da je ispunjen s traženim svjetskim DJ-evima, ponuda se proširila i u svijet pop glazbe te su se među festivalskim headlinerima pronašli Imagine Dragons, Ava Max, Bebe Rexha, Olly Murs, French Montana…

Glavnu pozornicu su predvodila imena poput Steve Aokija, KSHMR-a, Alessa, Salvatore Gannacija, Zhua, Erica Prydza, Martina Garrixa, Davida Guette i Armin Van Buurena. Dok Galaxy Stage je postao hram techna i housea gdje je Claptone doveo svoj Masquerade serijal, a nastupili su još i Boris Brejcha, Amelie Lens, Camelphat, Tale of Us, Marco Carola…

Po čemu je UNTOLD festival izgradio svoje ime su maratonski setovi na zatvaranju posljednjeg dana, koje je u gotovo svakom izdanju odradio Armin Van Buuren. Iz godine u godinu “kralj trancea” je pomicao granicu te bi odradio petosatne, šestosatne pa čak i osmosatne setove. Armin Van Buuren je i ove godine zatvarao glavnu pozornicu s jednim kraćim maratonskim setom od “samo” pet sati.

Nakon osam godina u Rumunjskoj, UNTOLD festival svoju priču širi dalje i dolazi u Ujedinjene Arapske Emirate gdje će organizirati “prvi glazbeni mega festival” u Dubaiju početkom 2024. Kako bi najavili nadolazeći spektakl u Dubaiju, pozvali su koga drugog neko Armin Van Buurena da odradi spektakularan set s vrha Burj Khalife.

 

brejcha 1
Defected nastavlja s iznenađenjima povodom svog 25. rođendana.
sonus 1
Defected nastavlja s iznenađenjima povodom svog 25. rođendana.
john digweed 2