Skip to main content
  • 9.12.2017.

10 klasika Detroita za ljude koji nemaju pojma o technu

Stisni play, pojačaj glasno, pošalji frendu, frendici, raspleši se po sobi i proslavi svjetski dan techno glazbe koju donosimo kroz 10 klasika grada Detroita.

Piše: 

"Bez kompromisa" – najbolji je pridjev koji opisuje Detroit techno i ljude koji su bili temeljni dio scene. "If house is a feeling, techno is an idea."

Pod utjecajem Kraftwerka, electra, Bambaataa, Italo Disca, George Clintona, novog vala i post-disco boogie-a (zapravo sve što se čulo na radio showu Electrifying Mojo-a), Detroit techno ubrzo postaje popularniji u inozemstvu nego što je ikada bio u svome domu.

Slušajte ove trake na nećem boljem od sićušnih zvučnika na laptopu. Ova glazba namijenjena je pravim sound systemima.

10. A Number of Names – “Sharevari” (1981)

"Sharevari" se i dalje općenito smatra prvom pravom techno trakom.
{youtube}IeF0xTdHPfA{/youtube}

9. Cybotron – “Cosmic Cars” (1982)

Cosmic Cars je ovdje jer povezuje autorske motive zaštitnog znaka Detroit techna s futurističkim slikama i idejama post-industrijskog svijeta koji je prikazan Alvin Tofflerovom "The Third Wave", vrlo utjecajnom za ove mlade ljude koji se bore s nekada uspješnim Detroitom koji je iznenada bolovao početkom 80-ih.
{youtube}aOBUqCIXXWY{/youtube}

8. Eddie Fowlkes – “Goodbye Kiss” (1986)

Goodbye Kiss je važan dio rane faze detroitskog zvuka.
{youtube}waVTyAks4v0{/youtube}

7. Rhythim Is Rhythim – “Nude Photo” (1987)

Iako je najviše poznat po Strings of Life, Nude Photo na kojo Derric May surađuje s Thomas Barnettom je sigurna, suzdržanija koja zvuči poput rane faze house glazbe u Chicagu.
{youtube}I7HiL2m63pQ{/youtube}

6. Anthony “Shake” Shakir – “Sequence 10” (1988)

Prva traka Shake-a aka Mr. Gone izdana za kompilaciju Techno! The New Dance Sound of Detroit.
{youtube}YuNYq_iKbkI{/youtube}

5. Inner City – “Big Fun” (1988)

Kevin Saunderson aka The Elevator napravio je prve mainstream crossover hitove koji su proizašli iz Detroita: Good Life i Big Fun.
{youtube}Gr-zG-IXDyo{/youtube}

4. Octave One – “I Believe” ft. Lisa Newberry (1990)

Ova izgovorena gozba je i dalje jedna od najboljih u diskografiji Octave One-a, koji su jednako dobri u studiju kao i dok sviraju live PA. Jedan su od najboljih elektroničkih actova na planeti.
{youtube}yGSO6cZ36XU{/youtube}

3. Suburban Knight – “The Art of Stalking” (1990)

Ovaj instrumentalni rez prikazuje tamnu stranu detroitskog stila. Čuo sam ju u 5 ujutro u nekom prljavom mračnom skladištu – radi to da se vaš gušsterski mozak kovrtla.
{youtube}I7N8tNuuGv8{/youtube}

2. Underground Resistance – “The Punisher” (1991)

I u svome četvrtom desetljeću i dalje razvaljuju. UR čini to da Public Enemy izgleda kao Macklemore. Evo ih kako jednako razvaljuju na Dimensionsu 2015.
{youtube}RhLNawtC0bo{/youtube}

1. Jeff Mills – “The Bells” (1997)

Ne dobiješ nadimak "The Wizard" zbog telefoniranja. Jeff Mills je vjerojatno najveći obožavatelj svemira i NLO-a u Detroitu, a iako je bio u Europi, njegovo ime će zauvijek biti povezano s gradom gdje je započeo.
{youtube}KevUFO2moZI{/youtube}

[Izvor]

 

sonus 1
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
sonus 1
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
brejcha 2