Skip to main content
  • 10.03.2019.

B018 – Podzemni ratni bunker jedan od najklubova svijeta

Za B52 shooter alkoholnog lubriciranja već znaš, za skupinu vitamina i opskurnu crtanu braću banane u pidžami također, no jesi li čuo za B018?

Piše: 


Sada jesi. Tamo u Libanonu tako stoji ovo ojačano skrovište čija utroba je postala jedan od najboljih klubova planeta koji je izrastao iz nečeg mračnog i naopakog, iz ružne istine 1980-ih u kojima je Beirut bio ratna zona s beskonačnim napadima, raketama i golemom boli za lokalno stanovništvo.

Kako su ratna sjećanja blijedjela glazbenik Naji Gebran ulagao je energiju u stvaranje nove glazbe i nazvao je prvi prostor B018, da bi se ovaj zvuk 1998. preselio u ovo podzemno skrovište i karantenu koji su do tade bili dio evakuacijskog kampa u libanonskom Građanskom ratu.

Jedan bunker gotovo nevidljiv kada je danju zatvoren ružna sjećanja i ožiljke glazbom je prenamijenio, karmički ispravši ljagu prethodnog razdoblja pretvarajući ovaj bunker u lokalitet slobode, plesa i zajedništva koji privlači posjetitelje i plesače iz svih zakutaka svijeta. Skrovište danas ima pomični krov koji danju prektiva prostor dok se noću otvara i osvjetljava panoramu. Uspon B018-a još je značajniji time da je ugled stvorio na tako ranjivom teritoriju i u doba kada dance klubovi zaista nisu postojali.


 
2018. uz pomoć stručne ekipe čije uzde je držao Ali Seleh, klub je doživio preinake i uz Bernarda Khouryja pročistili su unutrašnjost do bazične strukture te uveli poboljšanja rasvjete i ozvučenja, kao i administrativne promjene, a B018 je novo lice pokazao svijetu u prosincu prethodne godine.

U 2019. ovdje su već YAYA, Magda, William Djoko, SIS, Behrouz, Guti b2b Cartero i Jimpster, a za ožujak su već bookirani Serge Devant, Fabio Florido, Cassegrain, Bill Patrick i Luca Baccheti. Pa se pogled diže iz podzemlja i skrivanja prema slobodi zvijezda, od bježanja za život do slobodne ekspresije i uživanja u životu, od izoliranog istraumatiziranog iscrpljenog krajolika do jednog od najpoželjnijih lokacija za plesača lutalicuB018 je prošao nevjerojatnu priču čije moralno/emocionalno/herojske konotacije ni Pepeljuga ne može prtiti svojim transformacijama.  

Dobri ljudi, trud i pozitivna namjera mogu zaista iznova napisati povijest!


 

brejcha 1
Vezani članci
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
sonus 1
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
defected zg desk