Skip to main content
  • 23.02.2017.

Fotke napuštenih klubova diljem svijeta!

Da živiš u idealnom svijetu, suvremenom utopijskom sinonimu bajke, klubovi – kao mjesta radikalne inkluzije, ujedinjenja, ekstatičnog uživanja u glazbi, ljudima i energiji – bili bi tretirani s poštovanjem koje kao takvi zaslužuju.

Piše: 

 
No ne živiš u utopiji. Ova riječ već unutar svojih slogova ima ugrađenu vlastitu impotentnu nemogućnost postojanja jer doslovno prevedena znači "ne-mjesto", i klubovi, baš kao i kiosk ili stambena zgrada, podliježu svjetovnim plebejskim grubim, neljubaznim i hladnim zakonima birokracije, poreza, dozvola, i nameta, koji jednostavno nekada postanu previše i mjesto mira i pročišćenja, teškim srcima vlasnika, stavlja ključeve u bravu i postaje derutna ruina koja tužno umire usred grada koji živi.

No kako mrak postoji baš zato da bi svijetlo moglo biti cijenjeno, i ovi napušteni objekti postaju manje usamljeni i perverzno prekrasni u svojoj melankoliji putem urbanih istraživanja koja se klanjaju svim njihovim prošlim i budućim potencijalima. Sve što danas vidiš jednom je niknulo kao klica ideje. A dok prašnjavi podovi i oronule fasade ne nađu dovoljno duboke i u glazbu zaljubljene džepove da ih idejom iščupaju iz kandži zaborava nama ostaje promatrati mirnu ljepotu stagnacije čekanja. Pa navrati očno niže:

 
Majestyk Nightclub – Leeds
 
Prekrasni prostor koji je 1922. inicijalno namijenjen kao kino, da bi 1969. bio transformiran u Majestyk Bingo dok naposljetku '93. nije donijela mutaciju u klub. S kapacitetom od 3310 stopala, jednom je bio jedan od najpopularnijih noćnih klubova Leedsa no pad popularnosti i sve veća konkurencija doveli su do zatvaranja u lipnju 2006.

 
 
Tuxedo Royale Nightclub Cruise
 
Bivši trajekt pretvoren je u plutajući usidreni noćni klub koji je u djelovao od 1980-ih sve do 2000-ih. Prvo je djelovao u Newcastleu no kasnije je premješten u Middlesborough, kada je njegovo mjesto zauzela sestrica Tuxedo Princess.
 
 
 
Starlight Music Theatre – New York
 
Od milja nazvan "šator" Starlight Music Theatre bio je mjesto na kojem su u najboljim danima nastupali umjetnici kao što su Bob Hope, Sammy Davis Jr., Johnny Cash i Diana Ross. Imao je kapacitet od 1800 sjedećih mjesta oko centralne pozornice, a inicijalni zeleno-žuti šator zamijenjen je 1969. s 3000 sjedišta. Posljednja sezona bila je 1977. i nikada više nije otvorio vrata.
 
 
 
Millenium Complex Plymouth – Velika Britanija
 
Originalno otvoren 1937. kao The Gaumont Place kino, mogao primiti 2 225 patrona prije no što je u 80-ima postalo noćni klub, a u 90-ima domaćin povijesnim partijima kao što su Dreamscape, Obsession i Scream. Među njegovim zidovim na tisuće su se svakoga vikenda okupljale da plešu uz Carl Coxa, Pete Tonga, Sashu, Digweeda…
 
 
 
KTV i noćni klub Longgang – Shenzhen, Kina
 
 
 
Borscht Belt Resort noćni klub
 
Krenulo se u preuređenje no građevinska tvrtka je propala i sada sve stoji na mjestu i propada.

 

 
Perth Entertainment Center
 
Nekada si ovdje mogao uhvatiti Boba Marleya i AC/DC i imao je kapacitet od 8000 sjedećih mjesta, a dans je samo duh i prikaza suvremene arhitekture.

 
Napušteni Watertower Nightclub
 
Sasvim specifično mjesto. Ilegalni maleni klub unutar vodenog tornja sakriven usred New Yorka u koji si mogao upasti samo ako si pozvan.

 
 
Diskoteka “Schatzi” u Hagenbrunnu, Austrija
 
Jedna od najslavnijih internetskih fotografija kluba ikada. Tužno sjećanje pogleda na spaljeni klub iz DJ kabine u kojem je sve ostalo kako je bilo na noć požara.

 
defected zagreb mobile
Vezani članci
Honey Dijon, David Morales i François K samo su neki od poznatih aktera koji su sudjelovali u stvaranju novog dokumentarca.
sonus 1
Honey Dijon, David Morales i François K samo su neki od poznatih aktera koji su sudjelovali u stvaranju novog dokumentarca.
brejcha 2