Skip to main content

Kako su domaći klubovi dobili svoja imena?

Da sjediš i chillaš negdje s burazom, nindžom riječi, koji kontemplira legitimitet postojanja gledajući u duplje u rukama ispružene lubanje pitao bi se: "Bi li ruža nazvana bilo kojim drugim imenom jednako slatko mirisala?".

Piše: 


Nije potrebno da ti mi odgovorimo na ovo Shakespeareovo pitanje jer odgovor već znaš (ne znaš li – otiđi do neke ruže u kvartu, reci joj Mirjana i onda ju pomiriši), ali ime s vremenom postane centralna os, nomenklatura objekta počne neobično retroaktivno povratnom spregom pisati njegovu povijest i budućnost i usiječe ti se u neurone uz svu kontekstualnost onoga što tvoje podsvjesno povezuje s riječju ili frazom koju kalemiš na objekt konkretnih plesnih požuda.

Za razliku od imena koje si ti dobio slučajnim ruletom roditeljskih preferenci, imena klubova nastala su namjerno s filozofijom svojih specifičnih imenovatelja u pozadini imenovanja koja bi trebala postaviti lajt motiv vrijednosti koje drže visoko na skali i generalne prevladavajuće emocije za svoje patrone na flooru. Pa smo tako upitali nekoliko domaćih klubova kako je došlo do stvaranja imena pod kojim trešte u noći danas pa za svaki zasebno oko posudi niže:

PAPAYA
Ivan Bušljeta: "Gledao sam seriju Seinfeld kada je jedan od likova izašao iz reda za kino da bi kupio hot dog iz poznatog njujorškog fast fooda Gray's Papaya. Ime 'Papaya' ostalo mi je u mislima kao vrlo zanimljivo na temu ljeta, egzotike, tropskog voća i tome slično. Mojim se suradnicima prijedlog imena svidio i – sve dalje je povijest."

MASTERS, ZAGREB
Masters je dobio ime po teniskim terenima, iako je u početku bio teniski klub Dinamo, kazao nam je Jogarde.

AURORA
Aurora je dobila ime po rimskoj božici zore, u tom smislu je i nastala ideja imena za klub u kojem se ljudi zabavljaju do ranih jutarnjih sati zore koju mogu doživjeti na terasi kluba, izjavio je vlasnik kluba Danijel Jurić.

KAMELEON
Kameleon je dobio ime po okolišu prilagodljivoj životinji, pa stoga u istoj liniji priče recimo i plafon koji mijenja boje.

QBAR
Pod Q je asocijacija jedinstvenog brenda s idejama koje su proizašle iz putovanja svijetom.

EPIC
Epic je dobio svoje ime po mini teatru.

BARBARELLA'S
Nick Colgan: Barbarella's je bio klub u Birminghamu koji se otvorio kasnih 60-ih uz živu glazbu kao reggae i tada postao esencijalni klub punk ere i ujedno i prvi klub u koji smo Eddie i ja pošli 1977. Vlasnik mu je bio prijateljev tata imena Eddie Fewtral, legenda birminghamske klupske scene. Kada smo pronašli svoj prvi Barbarella's u Petrčanima to je bila ljubav na prvi pogled, a također je dizajniran u 60-ima.

Odmah smo rekli kako ćemo ga nazvati Barbarella's Discotheque. Primala je oko 500 ljudi, ali atmosfera i lokacija su bile sjajne i kada smo ga izgubili 2011. pomislili smo kako nikada nećemo pronaći bolje mjesto. Dok smo tražili novi prostor za evente po napuštanju Petrčana našli smo ono što je sada Barbarella's i savršen je u svakom pogledu. Sjajno je da je prostor u potpunosti vanjski i atmosfera se mijenja od mraka do izlaska sunca.

AQUARIUS
Nastao na jarunskom jezeru i pošto se nalazi uz vodu dobio je ime Aquarius. Isto tako i Aquarius Zrće – referirajući se asocijativno na vodu kao temeljni element života.

hardbeats mobile
Vezani članci
Galeb Nikačević otkriva svijet lako dostupnih halucinogenih biljaka koje rastu po šumama i gorama Srbije.
brejcha 1
Galeb Nikačević otkriva svijet lako dostupnih halucinogenih biljaka koje rastu po šumama i gorama Srbije.
hardbeats web