Skip to main content
  • 26.12.2018.

26.12.1991. održao se prvi techno party u Hrvatskoj

Prvi techno party u Hrvatskoj održao se u zagrebačkom KSET-u 26.12.1991.g.

Piše: 


Prema informacijama koje nam je u neformalnom dopisivanju povjerio DJ Mary; kasnije i objavio u svom intervjuu za jedan magazin, a iste podatke smo pronašli i na blogu portala Plan B pod nazivom “Pop kultura u Hrvata”.

Među važnijim DJ-ima, u početcima techno pokreta, bili su Kiki, Frajman, Mary (koji je i organizirao prvi party), DJ Ed (prvi label Loving Ed Records), dok od glazbenika treba spomenuti Unreala (Dundov), Cortex Thrilla, piše Plan B.

Mary je rekao da im je gost na prvom partiju bio Vanja Balogh, sin modne dizajnerice Keti Balogh koji je u to doba živio u Londonu i bavio se DJ-anjem. Donio je novu techno glazbu i zavrtio je na tom prvom techno partyu, a Mary navodi kako postoji i snimka tog događaja.

Mary je kontinuirano prisutan na klupskoj sceni u Hrvatskoj, te je jedan od pionira tzv. techno pravca u Zagrebu. Njegovi prvi dodiri sa elektroničkom glazbom krenuli su sa Kraftwerkovim albumom “Man Machine” koji ga je prilično impresionirao, zatim Jean-Michel Jarre, new wave techno-pop scena sa bendovima Human League, Depeche Mode, Soft Cell, Visage, Ultravox, Japan, Blancmange,..

Karijeru DJ-a započeo je ‘89/’90 u klubu KSET, gdje je puštao razne stilove elektroničke glazbe sa miješanjem tada vrlo utjecajnog industrijskog sounda i dosta ondašnje nove EBM produkcije (Nitzer Ebb, Front 242, Ministry,….), te kasnije New Beat i Acid House scene..

defected zagreb mobile
Honey Dijon, David Morales i François K samo su neki od poznatih aktera koji su sudjelovali u stvaranju novog dokumentarca.
defected zagreb mobile
Honey Dijon, David Morales i François K samo su neki od poznatih aktera koji su sudjelovali u stvaranju novog dokumentarca.
brejcha 2