Skip to main content
  • 20.09.2019.

Nakon 13 godina rađa se novi Loveparade u Berlinu?

Ove će se subote Svjetski dan mira održati u Berlinu – mnogi kažu da je to zakoniti nasljednik Loveparadea.

Piše: 


13 godina nakon odlaska iz Berlina i 9 godina nakon tragične nesreće u Duisburgu, čini se da će se duh Loveparadea probuditi pod imenom "Love World Peace Parade".

Ne radi se samo o technu i elektroničkoj glazbi, već i o svjetskom miru. A upravo na sličan način počeo je i Loveparade 1. srpnja davne 1989., dakle prije punih 30 godina.

Kada je nešto zaista dobro ne treba reklamu, ne treba ništa osim srca i entuzijazma jer je Loveparade 1989. započeo samo kao maleni acid house party sa 150 partijanera na Kurfürstendamm u zapadnom Berlinu da bi 10 godina kasnije ekplodirao s milijun ipo rasplesanih duša.

Ali baš ti počeci bili su jako bitni jer je Loveparade osmišljen kao okupljanje entuzijasta koji kroz ljubav i glazbu promoviraju mir, a sve se reflektiralo na političku situaciju koja je u Njemačkoj par mjeseci kasnije kulminirala padom berlinskog zida.
{youtube}Ymniv5WinPs{/youtube}

U isto vrijeme parada se vraća svojim korijenima

Jer prije nego što je komercijalno rasprodan, Loveparade je pokrenut s motom mira. 1989. godine registrirana je kao politička demonstracija sa ciljevima: razoružanje na svim razinama (mir), ples i glazba kao sredstvo razumijevanja (radosti) i pravedne raspodjele hrane u svijetu.

"Te su teme već duže vrijeme aktualne", kaže organizator Thiele. Trenutno je toliko mržnje i nasilja, ali s druge strane, premalo toga čine same države. Paradom na Svjetski dan mira želite se tome suprotstaviti.

Razgovori o svjetskom miru planirani su na konvenciji Ujedinjenih naroda u Berlinu. I naravno da biste i vi trebali plesati. Više od deset kamiona krenut će povijesnom rutom Loveparadea od Brandenburških vrata, voziti se do Kolone pobjede, zaokružiti je jednom i vratiti se do Brandenburških vrata. Uključeni su kamioni iz Njemačke, Nizozemske, Belgije i Španjolske.

Na Brandenburškim vratima planira se mirovni skup

Također o tragediji Loveparadea u Duisburgu valja razmišljati. "Planirana je minutna šutnja za žrtve iz Duisburga – i za žrtve sukoba širom svijeta", rekao je Thiele. Za ovaj je organizirao video ekran veličine 80 četvornih metara.

Organizatori računaju da će doći 15.000 sudionika ove godine jer događaj ne bi trebao biti jednokratan događaj. "Cilj nam je uspostaviti i proširiti ga", kaže Thiele. "Mir je važan i za to se morate založiti. To je ono što želimo učiniti ljubavnom svjetskom paradom mira". Informacije o događaju pronađite ovdje.

sonus 1
Na YouTubeu se pojavio rijedak dokumentarac o techno sceni iz 1995. godine koji donosi uzbudljive uvide.
sonus 1
Na YouTubeu se pojavio rijedak dokumentarac o techno sceni iz 1995. godine koji donosi uzbudljive uvide.
brejcha 2